Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Andere achternaam gebruiken

[Gesteld op: 15-05-2011]

Toelichting:
Hallo,

Ik ben een alleenstaande vader van 3 kinderen. Mijn vrouw en ik zijn een aantal jaren geleden uit elkaar gegaan. Zij is toen naar Almere verhuisd en met de kinderen ingetrokken bij haar nieuwe vriend. Het punt waar ik alleen mee zit is mijn jongste dochter. Zij was 3 jaar toen ze in Almere ging wonen, inmiddels is ze 10. Hierdoor wordt ze al langer opgevoed door haar stiefvader dan mij. Ik zie haar en mijn andere kinderen een weekend in de 2 weken. De laatste tijd is er alleen redelijk veel gezeik over de achternaam van mijn jongste dochter. Zo zou zij voor e-mail, prijsvragen, hyves e.d. de achternaam gebruiken van de nieuwe vriend van mijn ex. (dit wordt bevestigt door mijn oudste dochter van 14) Ik baal hier natuurlijk enorm van. Ik betwijfel alleen of ze het zelf wel wil. Ik heb er een keer met haar over gepraa, toen vroeg ik of zij het zelf wou, ze zei 'nee'. Maar tegen moeder zegt ze kennelijk 'ja'. Althans, dat begrijp ik van de oudste. Ik begin het echt zo zat te worden, en kan het ook niet uitstaan dat zij een andere achternaam gebruikt. Moeder gaat er niet goed mee om. Mijn oudste dochter heeft ook al gebrpobeerd actie te ondernemen maar is daar zelf de dupe van geworden. Zij had namelijk een e-mailaccount gemaakt op de ECHTE naam van mijn dochter. Vervolgens is deze account verwijderd, en kreeg de oudste een internetverbod voor een week. Ikzelf kan niet meer op een fatsoenlijke manier met mijn jongste dochter omgaan vanwege dit. Ik heb er echt moeite mee om normaal te moeten doen in de weekenden wanneer zij hier is. Want ik zie het echt gebeuren dat ik vandaag of morgen uit de naat schiet. Want als ze het er zelf niet mee eens zou zijn zou ze cht niet zo doen. Mijn vraag is alleen: 'hoe moet ik hier mee omgaan' Want ik kan dit echt niet uistaan en accepteren. Daarnaast vraag ik me ook af of het wettelijk is toegestaan.

Groetjes,

Johan (uit Rotterdam)
Antwoord:
Beste Johan,

Wat moet het rot voor je zijn om zo ver bij je kinderen vandaan te zitten en ze zo relatief weinig te zien! Het is dan ook heel begrijpelijk dat je baalt en je boos en zelfs verdrietig voelt nu ze ook nog de achternaam van een ander gebruikt!

Lees ik het goed dat je dit uitgebreid met je kinderen bespreekt? Het lijkt alsof je oudste dochter zich verantwoordelijk voelt voor het probleem, en je dochter van 10 zich er ook niet prettig bij voelt, omdat ze tegen jullie allebei lijkt te zeggen wat jullie graag willen horen.

Hoewel het om de achternaam van je dochter gaat, is het feitelijk een onderwerp om met moeder te bespreken en de kinderen er (in ieder geval voorlopig) buiten te laten. Ik ken jullie situatie natuurlijk niet, maar het is nadrukkelijk in het belang van je kinderen om dit gesprek op een volwassen manier en met respect naar elkaar te voeren. Luister naar wat de ander graag wil en maak goede afspraken met elkaar waar je je ook aan houdt. Dus ook wanneer je afspreekt dat je dochter zelf mag kiezen, laat haar dan kiezen en laat haar duidelijk merken dat je niet boos op haar bent als ze de achternaam van haar stiefvader wil gebruiken (hoe pijnlijk dit ook voor je mag zijn!).

Het zou heel goed kunnen zijn dat dit een fase is en dat je dochter over een tijdje haar eigen naam weer wil gebruiken. Op haar leeftijd is dit heel normaal. Tegelijkertijd zal het ook heel goed kunnen dat ze uiteindelijk voor die andere naam kiest. Is dit voor jou een reden om met je (jonge!) kind te breken, of kun je de beslissing nemen om er even flink van te balen en vervolgens een fijne band met je kind te houden?

Hoe meer je er trouwens strijd over hebt, hoe steviger ze vast zal willen houden aan die andere naam en hoe meer verdriet ervan komt.

Blijkbaar heb je een besluitvaardig kind dat goed weet wat ze wil en daar kun je heel trots op zijn!

Om in te gaan op je laatste vraag: wettelijk gezien is een naamsverandering wel mogelijk, al heeft dat wel wat voeten in de aarde (wanneer je de naam ook op officiële formulieren (diploma's en dergelijke) wil gebruiken).

Ik wens jullie veel geluk in de toekomst, wat de achternaam van je dochter ook gaat zijn!
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Andere achternaam gebruiken:

naamswijziging ongedaan maken
      [Gesteld in Familierecht]
2012-10-08 22:20:42
Achternaam veranderen
      [Gesteld in Recht-Friesland]
2010-05-03 08:20:55
voorvoegsel vast aan achternaam
      [Gesteld in Recht-Friesland]
2010-07-19 22:47:42
volledige achternaam (dubbele achternaam)
      [Gesteld in Familierecht]
2015-02-06 22:41:32
Hoe en kan ik mijn achternaam nog wijzigen?
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2014-02-20 01:36:38

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+