Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Filosofie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Filosofie en krijg online een antwoord van de specialist in Filosofie

Zelf een vraag over Filosofie? Klik hier.
Meer vragen over Filosofie.

Beheerder worden?

De rubriek Filosofie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Filosofie Klik hier.

RSS over FilosofieVragen over Filosofie via RSS. Klik hier.
RSS over Filosofie op jouw website?Vragen over Filosofie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FilosofieVragen over Filosofie via E-mail. Klik hier.

mannen zijn slimmer dan vrouwen?

[Gesteld op: 14-05-2011]

Toelichting:
is de stelling mannen zijn slimmer dan vrouwen wetenschappelijk? volgens popper, kuhn en feyerabend
Antwoord:
Ik ben de stelling niet tegengekomen in de boeken van Popper, Kuhn of Feyerabend.
Slimheid zou daarbij eerst gedefinieerd moeten worden zodat het iets specifieks inhoudt, dus een concrete invulling krijgt. Ik sluit niet uit dat vrouwen bijvoorbeeld beter zijn in bepaalde opzichten, bijvoorbeeld multitasking. Biologisch gezien investeert een vrouw meer in een kind dan de man, en zullen verzorgende functies rondom het kind meer ontwikkelt zijn bij de vrouw. Het is in de biologie ook bekend dat bij de seksuele selectie het vrouwelijk geslacht vaak beter de eigen voorkeur kan doordrukken dan de man, waardoor bijvoorbeeld pauwen hun grote onhandige staart hebben. Als je dus slimheid definieert als het doordrukken van de eigen voorkeur dan scoren vrouwen echt niet slecht.
Het mannelijk geslacht investeert veel minder in nageslacht, slechts een kleine hoeveelheid zaad. De man kan zijn zaad gemakkelijker verspreiden en hoeft geen kind te laten groeien en baren met alle risico's van dien. Als je dus slimheid definieert als moeite/investeringen die je moet doen voor nageslacht, dan zijn mannen slimmer.

Filosofisch gezien is denk ik ieder mens in staat tot een bepaalde investering, of is ieder mens bereidt om bepaalde moeite te doen om zijn of haar wensen te laten uitkomen. Als wat dat betreft twee partners op één lijn zitten en elkaar aanvullen in elkaars wensen maakt het niet uit wat voor soort rollenpatroon er is. Je zou liefde kunnen definiëren als de mate waarin je wat voor een ander overhebt. Ik denk dat er geen verschil is, in algemene zin, tussen de hoeveelheid liefde die een man of vrouw kan opbrengen.

 
Reactie vraagsteller:
Je moet het anders bekijken, die drie filosofen hebben een wetenschapsfilosofie, en als je weet, wat hun wetenschapsfilosofie inhoud, wanneer hun een stelling wetenschappelijk vinden, weet je ook of de stelling mannen zijn slimmer dan vrouwen wetenschappelijk is. Weet je wat hun wetenschapsfilosofie is? Weet je dan misschien of volgens hun dan de evolutietheorie wetenschappelijk is?
 
Antwoord Beheerder:
Even kort samengevat:
Popper vindt een stelling pas wetenschappelijk als een antwoord een bewijs kan zijn dat de stelling niet waar is. Ik kan me geen enkel antwoord voorstellen dat definitief de man slimmer laat zijn dan de vrouw. Ik kan me echter wel een antwoord voorstellen dat laat zien de evolutietheorie niet zou kloppen. De evolutietheorie is echter tot op heden door alle bewijs gecoroboreerd (zoals dat heet) en niet gefalsifieerd.
Kuhn geeft aan dat wetenschappelijke revoluties ontstaan doordat bestaande paradigma's vervangen worden door andere paradigma's. Je zou je dan kunnen afvragen bij welk paradigma de stelling hoort dat mannen slimmer zijn dan vrouwen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat slimmere mensen een grotere herseninhoud hebben. Ik geloof niet dat daar sprake van is of was. Een nieuw paradigma is dan dat het niet zozeer om het volume gaat maar om het aantal verbindingen bij slimheid. Ook hierbij is niet aan te tonen dat mannen of vrouwen meer verbindingen hebben.
Bij de evolutietheorie was er een paradigma dat aangaf dat geleerde ervaringen niet overerfbaar zijn. Een nieuw paradigma is dat geleerde ervaringen eventueel door activeren of deactiveren van genen toch invloed op het nageslacht kunnen hebben. Je ziet dus dat er iets verandert.
Feyerabend betoogt dat de wetenschapspraktijk afhankelijk is van alle mogelijke invloeden, "anything goes". Je mag dan gerust beginnen met een onwetenschappelijk vraag (onwetenschappelijk volgens Popper of Kuhn). Vooruitgang in de wetenschap kan daar toch uit voort komen. Maar het is wel duidelijk dat uit de stelling of mannen slimmer zijn dan vrouwen weinig anders voortkomt dan tegengestelde meningen, terwijl als het gaat om evolutietheorie er wel duidelijk richting zit in het onderzoek en sprake is van toenemend inzicht en er dus sprake kan zijn van overeenstemming.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Filosofie:
EthiekFilosofie Van De GeneeskundeOraties


Gerelateerde vragen aan mannen zijn slimmer dan vrouwen?:

wat is de positie van de vrouw ?
      [Gesteld in Christendom]
2008-04-23 21:26:01
Hoe kan dat, een spontaan orgasme?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2009-02-22 03:27:02
Trouwen met vrouwen
      [Gesteld in Islam]
2010-06-28 09:34:54
sagerijnig door mijn man zn gedrag!!?
      [Gesteld in Relaties]
2010-07-20 11:42:32
Ben ik sexverslaafd?
      [Gesteld in Sexverslaving]
2010-08-14 16:28:56

Gemiddelde score Filosofie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+