Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Recht Vrijstelling Arbeid

[Gesteld op: 11-05-2011]

Toelichting:
Ik ben een gescheiden vrouw met een zoontje van bijna 3 en een bijstandsuitkering. SoZaWe wil mij nu verplichten minimaal 28 uur in de week te gaan werken en mijn zoon van de peuterspeelzaal af te halen en hem naar de creche en BSO te doen. Ik ben van beroep kapper en heb al 25 jaar gewerkt en wil nu graag voor mijn zoontje zorgen tot hij naar de kleuterschool gaat. Postbus 51 zegt dat ik dit recht heb, gemeente Rotterdam SoZaWe zegt dat per 1 januari de situatie gewijzigd is en men nu wel verplicht is. Wie weet raad??
Antwoord:

Beste vraagsteller,

 

Op grond van artikel 9a WWB

1.Onverminderd artikel 9, tweede lid, verleent het college aan een alleenstaande ouder die de volledige zorg heeft voor een tot zijn last komend kind tot vijf jaar op diens verzoek ontheffing van de verplichting, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel a.
 2.De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, wordt eenmalig verleend. 
 3.De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, wordt niet verleend voor zover uit houding en gedragingen van de alleenstaande ouder ondubbelzinnig blijkt dat deze de verplichtingen, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, niet wil nakomen.  
 4.De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, geldt zolang het jongste kind van de alleenstaande ouder de leeftijd van vijf jaar nog niet heeft bereikt. Onverminderd de eerste zin geldt de ontheffing gedurende ten hoogste zes jaar. Op deze periode worden in mindering gebracht de periode, dan wel perioden, waarin de alleenstaande ouder in de voorgaande woonplaats, dan wel in de voorgaande woonplaatsen, gebruik heeft gemaakt van de ontheffing, bedoeld in het
eerste lid, alsmede de periode, dan wel perioden, waarin toepassing is gegeven aan artikel 17, vierde lid, van de Wet investeren in jongeren.
5. De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, wordt, indien de volledige duur van zes jaar nog niet volledig is benut:
 a.van rechtswege opgeschort, met ingang van de datum waarop het jongste kind de leeftijd van vijf jaar bereikt;
 b.van rechtswege opgeschort indien niet langer recht op bijstand bestaat; 
 c.door het college opgeschort op een daartoe strekkend verzoek van de alleenstaande ouder aan wie de ontheffing, bedoeld in het eerste lid, is verleend; of 
 d.door het college opgeschort indien uit houding en gedragingen van de alleenstaande ouder ondubbelzinnig blijkt dat hij zijn verplichtingen, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, niet wil nakomen. 
 6.Op een daartoe strekkend verzoek van de alleenstaande ouder met een kind tot vijf jaar beëindigt het college een opschorting als bedoeld in het vijfde lid indien de daarin genoemde omstandigheden niet langer van toepassing zijn.
7.Het college stelt binnen zes maanden na ontvangst van het verzoek, bedoeld in het eerste lid, een plan van aanpak op voor de invulling van de voorziening, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, voor de alleenstaande ouder aan wie een ontheffing is verleend als bedoeld in het eerste lid.
 8.Het college vult de voorziening, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, voor de alleenstaande ouder aan wie een ontheffing is verleend als bedoeld in het eerste lid en die niet beschikt over een startkwalificatie ten minste in met scholing of opleiding die de toegang tot de arbeidsmarkt bevordert, tenzij naar het oordeel van het college een dergelijke scholing of opleiding de krachten of bekwaamheden van de alleenstaande ouder te boven gaat.
 9.

Op verzoek van de alleenstaande ouder die beschikt over een startkwalificatie en aan wie een ontheffing is verleend als bedoeld in het eerste lid, vult het college de voorziening, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, in met een opleiding, als bedoeld in artikel 7.2.2., tweede lid, onder a, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, die de toegang tot de arbeidsmarkt bevordert, tenzij naar het oordeel van het college een dergelijke scholing of opleiding de krachten of bekwaamheden van de alleenstaande ouder te boven gaat. 

Op grond vana rtikel 9a lid 1 kunt u, indien u alleenstaande ouder bent, ontheffing vragen ivm de zorg van uw kind tot de leeftijd van 5 jaar. Raadzaam is om deze ontheffing schriftelijk aan te vragen.

Met vriendelijke groet,

Legal2People

Telefoon: 070 - 353 82 08
Fax: 070 - 353 83 33
Email: informatie@legal2people.nl
Internet: www.Legal2People.nl

Adres

Parkstraat 83
2514 JG Den Haag

Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als juridisch adviesbureau zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies
 
Reactie vraagsteller:
Heel erg bedankt voor uw snelle en duidelijk antwoord!!!
Erg fijn dat deze vorm van advies bestaat.
 
Antwoord Beheerder:

Graag gedaan.

Mochten er toch nog problemen ontstaan dan kunt u ons altijd bellen/emailen.

Met vriendelijke groet,

Legal2People

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Recht Vrijstelling Arbeid:

Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Mensen met Schizofrenie
      [Gesteld in Psychiatrie]
2007-04-16 18:40:15
spaarfaillissement.
      [Gesteld in WSNP]
2014-03-10 12:45:09
Als je AS hebt krijg je dan een uitkering?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-11-15 19:51:14
Welke HBO studie past bij mij?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-10-20 13:05:04

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4701x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+