De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding: Naam: Anoek Binnerts-Brouwer Bedrijf: Duwtje in de rug Reactiesnelheid: 43 uur Waardering: 8.6 (van max. 10) Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.
Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Vragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.
mag je een kind dwingen zijn bord leeg te eten.
[Gesteld op: 11-05-2011]
Toelichting: Laat je hem dan meer dan een uur alleen aan tafel zitten huilen?
Antwoord: Vanaf ongeveer 1 1/2, 2 jaar zijn kinderen over hun eerste groeispurt heen en zullen ze minder trek hebben dan daarvoor. Daarbij komt dat ze rond deze leeftijd ontdekken dat ze een andere mening kunnen hebben dan hun ouders. De zogenaamde peuterpuberteit is begonnen. Als het kind iets moet, dan wil hij dat niet en andersom.
In de meeste situaties kun je er als ouder voor zorgen dat je kind uiteindelijk toch doet wat je van hem verwacht. Optillen bijvoorbeeld gaat nog makkelijk! De enige drie dingen waarbij je een kind niet kunt dwingen, zijn ontlasting, slapen en, inderdaad: eten. Vooral bij eten worden we als volwassenen snel ongerust, omdat een kind toch voedsel nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Hierdoor kan er een machtsstrijd ontstaan, die je eigenlijk van je kind niet kunt winnen. Of in ieder geval voel je je achteraf allebei onprettig.
Ik weet niet hoe oud het kind is waar je je vraag over stelt, maar over het algemeen heeft het bij alle leeftijden weinig zin om de strijd aan te gaan. Beter is het, om niet te veel op te scheppen en bijvoorbeeld af te spreken dat het kind in ieder geval proeft van het eten. Als hij het niet lekker vindt, dan is dat maar even zo. Laat je echter niet verleiden tot het geven van eten dat hij wél lekker vindt. Ook "straffen" door dan maar geen toetje te geven, heeft niet veel nut, want een maaltijd bestaat uit het hoofdgerecht (dat je kind al dan niet opeet) en een toetje.
Zorg ervoor dat de maaltijd regelmatig is (zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip, 5 minuten van te voren waarschuwen, tv uit, enz.) en dat het gezellig is aan tafel. Vertel elkaar wat je gedaan hebt vandaag en gebruik het samenzijn bijvoorbeeld om elkaar complimentjes te geven. Wanneer je zelf ontspannen bent, en het je niet uitmaakt of je kind wel of niet eet (kinderen hongeren zichzelf niet uit!), zal je kind het eetmoment ook minder nodig hebben om een strijd aan te gaan hierover.
Veel succes (het vergt wel wat geduld en vertrouwen!) en eet smakelijk :)