Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Borderline
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Borderline en krijg online een antwoord van de specialist in Borderline

Zelf een vraag over Borderline? Klik hier.
Meer vragen over Borderline.
De huidige beheerder van de rubriek Borderline:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BorderlineVragen over Borderline via RSS. Klik hier.
RSS over Borderline op jouw website?Vragen over Borderline op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BorderlineVragen over Borderline via E-mail. Klik hier.

Hoe kan mijn vriend met mij omgaan

[Gesteld op: 31-12-2007]

Toelichting:
Ik ben zelf een borderliner, en woon samen met mijn vriend en huisdieren, alles heeft ups en downs, maar het probleem is dat mijn vriend het af en toe moeilijk heeft en soms gewoonweg niet weet hoe hij met mij moet omgaan, zijn er nog tips over hoe samen te leven met een borderliner? Soms weet ik ook dat ik "moeilijk" ben maar ik heb het meestal niet in de hand, en ik wil dat het voor hem af en toe ook makkelijker is :(
dus als je tips heb graag
Antwoord:
Wat verschrikkelijk lief van je dat je deze vraag stelt. Ik lees heel veel zorg in deze vraag. Dat is een mooie eigenschap.

Het is goed te begrijpen dat je vriend het moeilijk vind om met je om te gaan. Leven met iemand met deze ziekte kan erg moeilijk zijn. Voel je alsjeblieft niet schuldig of tÚ verantwoordelijk. Jij kan er niets aan doen dat je deze ziekte hebt gekregen. Je kunt alleen maar zorgen dat je met de gevolgen om gaat en hard werkt om hiermee om te gaan. Zorg in ieder geval voor een goede therapeut als je deze al niet heb.

Ik weet dat er groepen bestaan in de psychiatrie die speciaal gericht zijn op partners van mensen met een pscyhiatrische stoornis. Ik weet niet waar je woont dus ben ik ook niet bekend met de mogelijkheden in jouw regio. Maar hij zou eens kunnen informeren.

Ik zou je wel willen aanraden om de verantwoordelijkheid om wel of niet deel te nemen aan zo'n groep volledig bij hem te laten. Hij heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij kiest ervoor om bij je te zijn en heeft dan ook de verantwoordelijkheid om zelf hulp te zoeken als hij deze nodig heeft. Je zou hooguit kunnen melden dat er groepen zijn en hoe hij daarmee in contact kan komen. Hij kiest voor jou. Dus voel je vooral niet schuldig. je bent mooi en bijzonder genoeg om bij te blijven wonen. Dat blijkt wel. Anders had hij allang de benen genomen. En ik lees dat ook in je vraag. Je bent bijzonder.

Enkele tips voor je vriend:

- Neem voldoende tijd voor jezelf. Bijvoorbeeld door sport of vrienden.
- Weet waar je grenzen liggen en hou deze scherp in de gaten. Dat is in het voordeel van allebei. Juist ook omdat veel mesen met borderline problemen hebben met het bepalen en overtreden van grenzen.
- Beloon "gezond" gedrag en "gezonde" manieren van aandacht vragen. Dan kan ze ontdekken dat er nu wel geluisterd wordt en dat het op deze manier van aandacht vragen belonender is dan de typische borderline manier van vragen. Negeer dan ook het negatieve gedrag.
- Geef haar veel liefde en warmte. Ook al roept de uitingsvorm van deze ziekte vaak het tegengestelde op. Borderline is flink lijden en vaak ligt de basis in een tekort aan liefde, veiligheid en vertrouwen.
- Mensen met borderline hebben het meest aan een stabiele partner. Dat geeft veiligheid en een goede basis om het therapie proces op aan te kunnen. Het is gebleken uit onderzoek dat mensen met borderline een veel betere prognose hebben als ze een partner naast zich hebben dan als ze alleen door de ziekte heen moeten.
- Besef, borderline is een ziekte, net als kanker of griep. Ze heeft borderline en is het niet. Het is een lieve meid met een ziekte. Borderline is een ziekte die te genezen is. De weg daar naar toe is zwaar en zal van beiden veel vragen. Maar het is te genezen.
- Als ze het even helemaal niet meer ziet zitten, herinner haar dan bovenstaande en geef haar hoop. Spreek haar moed in. Borderline gaat in fasen. Het ene moment gaat het beter dan de andere. Maar de zware perioden worden steeds minder lang en minder heftig en de betere perioden steeds beter en mooier. Tijd doet heel veel. Soms bijna even veel als therapie. Heb geduld en geloof in haar. Ze is zorgzaam en mooi. Dat is haar persoonlijkheid. Die ziekte overschaduwd dit nu. Maar zie wat er achter zit.
- Zoek mensen om mee te praten. Voel je niet schuldig. Je verraad je vriendin niet als je af en toe even ergens je hart lucht. Dat is in beider voordeel. Hier kan je een goede vriend voor nemen maar ook een hulpverlener.
- Zoek eventueel begeleiding als je het even niet meer red als je vriendin door een moeilijke fase gaat. Besef dat elke fase weer voorbij gaat en ze weer een stapje verder is dan daarvoor. Vaak is het nodig om eerst dieper te gaan om dan weer beter uit een fase te kunnen komen. Heb geduld.

En kijk ook hier eens: http://www.trimbos.nl/default1740.html

Ik wens jullie beiden heel veel sterkte en kracht toe. En vooral veel liefde.

Lieve groet, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe kan mijn vriend met mij omgaan:

Is het terecht dat ik me blijf schamen?
      [Gesteld in Mensen]
2011-05-10 16:56:25
hoe krijg ik mijn beste vriend terug?
      [Gesteld in Relaties]
2012-05-31 23:39:36
Wat kan ik hieraan doen?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2012-05-05 22:35:06
Moet ik deze relatie aanhouden?
      [Gesteld in Relaties]
2012-11-04 19:39:03
Is mijn wantrouwen in mijn vriend terecht?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2011-06-20 15:59:18

Gemiddelde score Borderline: 3.7 (637x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+