Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Mensen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Mensen en krijg online een antwoord van de specialist in Mensen

Zelf een vraag over Mensen? Klik hier.
Meer vragen over Mensen.
De huidige beheerder van de rubriek Mensen:
Naam: Nellie Timmermans-van de Kamp
Bedrijf: Interpunctie
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Nellie Timmermans-van de Kamp vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over MensenVragen over Mensen via RSS. Klik hier.
RSS over Mensen op jouw website?Vragen over Mensen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MensenVragen over Mensen via E-mail. Klik hier.

Is het terecht dat ik me blijf schamen?

[Gesteld op: 10-05-2011]

Toelichting:
Hallo,

Mijn naam is M. en ik ben 17 jaar oud.
Toen ik op de middelbare school zat is een heel goede vriendschap tussen mij en een meisje uit de klas op een vervelende manier stuk gelopen. Ik heb hier ontzettend lang mee gezeten maar het is inmiddels uitgepraat via mailcontact. We zijn echter geen vriendinnen meer. Dat vind ik niet erg.

Eind goed al goed zou je dus zeggen, maar helaas is dat niet zo...

Nadat de vriendschap verbroken was heb ik niet de moeite genomen om nieuwe vrienden te maken in de klas. Voor de ruzie had ik namelijk alleen maar haar als goede vriendin. Dit alles kwam deels uit onzekerheid, maar ik was ook ontzettend bevooroordeeld over de andere mensen uit mijn klas. In sommige gevallen misschien wel terecht...... Ik had gewoon niet zo'n klik met de meeste andere mensen uit de klas.

Mijn vraag aan u is nu:

Moet ik me blijven schamen om het feit dat ik nu geen echte blijvende vrienden heb overgehouden aan de middelbare school? En er dus nu geen enkele heb?

Dat doe ik nu namelijk wel, en daardoor durf ik me niet open te stellen voor andere mensen, terwijl dan juist een nieuwe (goede) vriendschap kan ontstaan... Ik ben namelijk bang dat mensen die al heel veel (goede) vrienden hebben, NOOIT bevriend met mij willen zijn, omdat ik dus geen enkele (goede) vriend(in) meer heb. En dus over mij zullen denken: met haar wil ik niet bevriend zijn want ze heeft geen enkele vriend dus ze zal wel niet leuk zijn. Of alleen maar vrienden met me willen zijn omdat ze medelijden met mij hebben vanwege mijn vrienden-situatie en/of omdat ik in een rolstoel zit. Ik ben bang dat mensen me raar/een loser zullen vinden......

Inmiddels volg ik een opleiding en heb daar wel leuke mensen leren kennen waar ik veel mee omga, en tegen hen durf ik me open te stellen, maar echt een 'dikke' vriendschap kun je het niet noemen. Meer gewoon praat-maatjes. Daar zit ik zelf helemaal niet mee, zo zijn ze gewoon niet , al zou ik een goede vriend/vriendin waar je op kan bouwen ook wel weer fijn vinden.

Zijn mijn schaamte en angsten terecht???

Ik hoor graag van u uw mening!

Groetjes M.
Antwoord:

Maak je niet druk. Er zijn heus wel meer mensen die geen vrienden over hebben van de middelbare school. Sommige contacten verwateren nu eenmaal. Of er veranderen zoveel dingen in je leven dat mensen soms niet meer bij je passen.

Je hoeft je niet te schamen dat je geen vrienden hebt, blijkbaar kun je goed contact maken en zijn er voldoende mensen die wel vriendschap met je willen. Hartstikke fijn! Ga er lekker op in als het je wat lijkt. Geniet! Mensen zullen je heus niet beoordelen op vrienden die je wel/niet hebt (en als ze dat doen zijn ze niet goed wijs!). En mensen die al goede vrienden hebben, hebben misschien in 1e instantie minder behoefte aan meer goede vrienden, maar niet dat ze zullen denken dat je niet leuk bent omdat je geen vrienden/vriendinnen hebt.

Je bent ook niet raar of een loser als je geen vrienden hebt. Het is wel goed om vrienden te maken en liefst meer dan 1 of 2. Maar sluit je gerust bij een groepje aan, en zie wat er van komt. Het gaat je vast goed af, maak je niet druk en laat horen dat je graag eens mee uit gaat, of vraag hen om mee te gaan ergens heen. Nodig ze uit. Wat dan ook.

Dit gaat HELEMAAL goedkomen, als je je maar niet druk maakt hierover. Veel plezier!!

 
Reactie vraagsteller:
Hallo,

Heel erg bedankt voor uw fijne, geruststellende reactie!
Dankzij u lukt het me nu om me er al wat minder zorgen over te maken! :-)

Wat me namelijk wel nog dwars zit is dit: zullen de mensen me ook niet veroordelen om het feit dat ik me toentertijd heel afgesloten heb gedragen tegenover mijn mede-klasgenoten, als de mensen dat (van mij) te horen krijgen? En zo ja, zullen ze het dan uiteindelijk wel gaan begrijpen als ik ze goed uitleg waarom het zo is gelopen, met o.a. de redenen die ik beschreven heb in mijn eerste berichtje? Of heb ik het toen gewoon totaal onvergeefbaar aangepakt?

Ik vind het Úcht SUPERDOM van mezelf hoe ik het toenertijd allemaal heb aangepakt, maar ik ben bang dat anderen me daardoor misschien ook geen 2e kans willen geven... En daarom vind ik het extra moeilijk en eng om nieuwe vriendschappen te sluiten...

Alvast weer bedankt voor uw luisterend 'oog' (hihi) en ik hoop gauw weer wat van u te horen!

Groetjes M.
 
Antwoord Beheerder:

Je moet niet zo hard reageren over jezelf. Niet superdom, misschien had je het beter kunnen doen, maar je hebt ervan geleerd. Dat is toch voldoende?

Ik denk ook dat je niet alles hoeft uit te leggen, natuurlijk kun je wel iets zeggen, maar ik zou er niet teveel woorden over vuil maken. Gewoon genieten van het moment, hoe het nu is.

Iedereen maakt fouten, als dit de ergste fout is die je ooit gemaakt hebt, dan vind ik het helemaal niks. De meeste mensen maken dagelijks fouten van dit formaat. En zoals ik al zei: je denkt erover na, je leert ervan. Dat is waar het om gaat.

Succes en niet meer piekeren!

Beantwoord door:
Nellie Timmermans-van de Kamp
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Mensen:
Emotionele Problemen
Maatschappelijk Werk En Dienstverlening (MWD)
Persoonlijke Ontwikkeling
Vermist
Zelfkennis


Gerelateerde vragen aan Is het terecht dat ik me blijf schamen?:

verblijfsvergunning
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2008-05-08 19:02:29
Waarom krijgt iemand geen verblijfsvergunning?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2009-12-14 22:18:57
flora en faunawet cointra bomenverordordening
      [Gesteld in Vleermuizen]
2010-05-28 13:25:16
Buitenlandse partner wordt uit huis gezet
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 21:04:41
krijgt mijn vriendin een verblijfsvergunning?
      [Gesteld in Familierecht]
2011-08-21 14:07:39

Gemiddelde score Mensen: 8.3 (87x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+