Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Ik heb een vraag m.b.t. beeindiging van een VOF.

[Gesteld op: 10-05-2011]

Toelichting:
Ik heb meer dan 5 jaar geleden samen met een zakenpartner een VOF opgericht en ook een VOF contract opgesteld met een verdeling van 50/50. Wij hebben onze bedrijf altijd naast ons normale werk gehad en hebben in de avonduren en ik het weekend daarvoor gewerkt. Er is nooit veel winst ontstaan en ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik alleen met het bedrijf verder wil, de VOF wil opheven en als eenmanszaak verder wil gaan. Nu heb ik toch een vraag wat betreft de afwikkeling van de financien. Ik heb in de jaren meer geld in de zaak gestoken (ca. EUR 20.000) dan mijn partner (ca. EUR 1.500). Wij moeten de jaarrekening voor 2010 nog opstellen maar ook in dit jaar hebben wij geen grote winst gemaakt. Hoe wordt dan de afrekening gedaan? Wordt het kapitaal van de VOF aan hand van de jaarrekening bepaald en wordt dan de prive-aandeel in mindering gebracht? Verder wil ik ook weten of basis van welke gegevens de goodwill berekend wordt? Ik wil graag van daarvoor weten waar ik aan toe ben en met welke bedragen ik moet rekenen zodat ik niet achteraf voor verrassingen kom te staan.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Antwoord:

Ieder jaar moet u een jaarrekening van de VOF samenstellen, bestaande uit een balans en winst- en verliesrekening. In de balans neemt u het Eigen vermogen van de onderneming op, bestaande uit de kapitaalrekening uitgesplitst per vennoot. Deze kapitaalrekening bestaat uit de som van de inbreng van iedere vennoot, verhoogd met ieders aandeel in de winst, en verminder met ieders prive-opnamen.
Als het goed is kan u dus uit de laatste balans aflezen dat u in het verleden meer geld in de zaak heeft gestoken dan uw partner.
Bij opheffing van de VOF moet er een slotbalans worden opgesteld, waarbij alle bezittingen worden gewaardeerd op de werkelijke waarde, waarbij de laatste correctie op de kapitaalrekeningen plaatsvindt. Als de voorraden bijvoorbeeld minder waard blijken, verlaagd dit de slotwinst, en dus ook het kapitaal.

Als de slotbalans is opgesteld vind de financiele afrekening plaats door iedere vennoot zijn kapitaal volgens deze slotbalans uit te betalen. Daarnaast moet de ondernemer die de onderneming voortzet zijn partner een bedrag betalen voor goodwill. Een veelgestelde vraag is hoe deze goodwill moet worden berekend. Voor de berekening van deze goodwill zijn geen vaste regels, maar zijn er wel een aantal rekenmethodes. U kan een deskundige inhuren die voor u kan berekenen welke goodwill redelijk zou kunnen zijn. U kan ook met uw partner een bedrag overeenkomen, zonder hulp van anderen.
Daarbij moet u wel realiseren dat u meer tijd in de onderneming heeft gestopt dan uw partner, en dat u dus logischerwijs een hoger recht op goodwill heeft dan uw partner.
Gelukkig heeft u een VOF-contract opgesteld, want daar kunt u alles in lezen over de manier waarop de VOF kan worden beeindigd, en de financiele afrekening moet plaatsvinden. Ik raad u aan dit contract op deze punten na te lezen.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw reactie. Ik heb met mijn zakenpartner geprobeerd om tot een redelijke overeenkomst te komen, heb voorgesteld de VOF te laten opheven en deze in een eenmanszaak te veranderen en daarnaast een schriftlijke afspraak te maken wat betreft de afrekening. Ik stelde voor om binnen 3 maanden de jaarrekening en rapport voor 2010 en een slotbalans voor 2011 op te stellen en aanhand daarvan zal dan de waarde van het ondernemen en eventuele goodwill berekend worden. Mijn partner gaat daar niet op in, maar wil pas tekenen zodra er volledige duidelijkheid is over waarde van vof, de hoogte van de goodwill en de verdeling hiervan. Tot die tijd wil mijn partner ook blijven werken voor de vof waar ik geen prijs meer op stel. Ik wil verder met het bedrijf en zie alleen maar belemmeringen van zijn kant zoals een huurcontract die ik wil afsluiten maar zolang hij nog vennoot is, hij ook moet tekenen wat hij niet zal doen.
Hoe is zoiets op te lossen? Kan de vennoot met dwang uit de zaak gezet worden? Of zijn er bemiddelaars die daarvoor ingeschakeld kunnen worden?

Alvast bedankt voor uw reactie.


 
Antwoord Beheerder:

U heeft een aantal voorstellen gedaan, maar uw partner gaat hier niet op in. Wellicht doet hij dat omdat hij graag verder wilt met de onderneming, of wellicht doet hij dat om u onder druk te zetten, om de prijs te verhogen.
Het wordt tijd voor actie van uw kant. U hoeft helemaal niet te wachten totdat hij instemt, u kan ook zo de VOF opheffen door u uit te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarna kan u doen wat u wilt, dus u kan ook voor uzelf beginnen als eenmanszaak.
Helaas komen er dan wel nieuwe problemen die opgelost moeten worden. In de eerste plaats moet worden bepaald wie de onderneming voort gaat zetten. Daarna volgt de financiele afrekening van de VOF. Dit moet helaas in goed overleg gebeuren. Als u er echt niet samen uitkomt kan u er gezamenlijk voor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen (bijvoorbeeld een accountant). Als dat niets oplevert kan u naar de rechter stappen, om een oordeel te vellen over een redelijke verdeling. Helaas kost dat veel tijd, en ook geld, omdat er deskundigen moeten worden ingehuurd.
In de praktijk gebeurt het dan ook vaker dat een vennoot heel brutaal is en zich zoveel mogelijk van de VOF toe-eigent, terwijl de andere vennoot daar weinig tegen doet.

Gelukkig heeft u in het verleden een VOF-contract getekend, en daar kunt u in lezen wie de onderneming mag voortzetten, en op welke manier de financiele afrekening moet plaatsvinden. Neem daar kennis van, want daar staat in wat uw rechten zijn.

Overigens is er ook een snelle manier om de problemen op te lossen. U kan uw partner een bepaald bedrag aanbieden om zijn rechten op te geven. Als hij dat accepteert hoeven er verder geen ingewikkelde berekeningen gemaakt te worden; u tekent beiden een contract, u betaalt het bedrag, en kan daarna doen wat u wilt.
Het is natuurlijk wel een kunst om het juiste bedrag te noemen....

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Ik heb een vraag m.b.t. beeindiging van een VOF.:

Outplacement, beeindigingsovereenkomst?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2010-03-01 22:27:22
heb ik recht op een uitkering na strafontslag
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-07-07 19:24:33
hoe krijg ik als nog mijn maandsalaris uit betaald
      [Gesteld in Advocaten-Groningen]
2009-11-29 14:03:47
beeindiginsovereenkomst
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Drenthe]
2011-08-06 20:36:11
UWV en vaststellingsovereenkomst
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Utrecht]
2009-03-28 15:58:25

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+