Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Bindingsangst of niet?

[Gesteld op: 02-05-2011]

Toelichting:
Hallo,
Ik ben een man van 31 en heb sinds 8 maanden een relatie met een vrouw. Dit is mijn langste relatie tot nu toe van drie relaties die ik gehad heb. De relatie is een lange-afstandsrelatie en we zien elkaar gemiddeld 3 weekenden per maand. Ik ken mezelf als een twijfelaar en ook in deze relatie heb ik vaker getwijfeld over onze relatie. Toch als ik samen ben met haar voelt het goed. Als het weekend dan weer over is ervaar ik een soort van leegte en pijnlijk gevoel die maakt dat ik weer even afstand van haar wil doen. Samenwonen is vanwege de afstand al een paar keer ter sprake gekomen maar ik merk dat het idee mij toch wel benauwd. Aan de andere kant wil ik haar ook niet zomaar kwijt. Toen samenwonen laatst weer ter sprake kwam kwam het tot een heftige scene waarbij ik haar toch weer van me af duwde, toen de emoties los kwamen ontstond er weer een connectie maar sindsdien ik weer op mezelf ben voel ik zo'n leegte in mezelf dat ik niet weet wat ik er mee aan moet. Zou het de angst zijn dat ik haar kwijt raak, of voel ik onbewust aan dat het einde toch in zicht is? Ik zou willen dat we gelukkig samen konden zijn zonder grenzen en afstand. Wat is mijn probleem? Wat kan ik er aan doen? Help!
Antwoord:

Beste,

Wat is bindingsangst Kort samengevat is bindingsangst dat je bang bent om je te binden. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Mensen met bindingsangst houden heel veel van hun eigen vrijheid en zijn bang dat ze hun vrijheid kwijt raken door een relatie. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bindingsangst hebben, maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Ze krijgen het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denken aan alle dingen die ze dan zullen missen. Lees hieronder alles over bindingsangst. Waaraan herken je bindingsangst bij jezelf
 • Er zijn een paar duidelijke kenmerken van bindingsangst. Hieronder een overzicht.
 • Je houdt veel van je vrijheid
 • Je hebt nog nooit een echt lange of serieuze relatie gehad
 • Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner.
 • Je blijft twijfelen tussen je partner of je vrijgezellen leven
 • Je wilt je partner niet te vaak zien
 • Je vindt het moeilijk om intiem te worden.
 • Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken.
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen en trouwen en dergelijke.
 • Je mist al snel de spanning in je relatie.
 • Deze spanning blijf je opzoeken, desnoods bij een ander of door bijvoorbeeld ruzie te maken met je partner.
Waaraan herken je bindingsangst bij je partner Wanneer je een partner hebt met bindingsangst hebt, is dat heel vervelend. Je kan heel erg aan jezelf gaan twijfelen of je wel goed genoeg bent. Maar het ligt niet aan jezelf dat iemand bindingsangst heeft. Heb je een partner die aan de volgende punten voldoet heeft hij of zij misschien wel bindingsangst
 • Terwijl jij het liefst iedere dag bij je partner bent, vind hij één keer in de week genoeg.
 • Je partner vindt dat je hem of haar teveel claimt. Iedere dag bellen of smsen is echt niet nodig
 • Je krijgt zijn familie of vrienden niet te zien, want dat zou het te officieel maken.
 • Gesprekken over de toekomst worden standaard afgekapt.
 • Ook al doe je nog zo je best, je partner geeft je het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent.
 • Gaat het in een normale relatie alleen maar vooruit, heb je een relatie met iemand die bindingsangst heeft gaat het voor je gevoel alleen maar achteruit.
Oorzaken bindingsangst Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand bindingsangst krijgt. Bij de meeste mensen die bindingsangst hebben komt dit door het verleden. Mensen met bindingsangst hebben meestal zelf geeneens door dat hun verleden een grote rol speelt in hun huidige relaties.
 • Pesten of afwijzing. Mensen die in hun jeugd zijn gepest, kunnen daardoor erg onzeker zijn geworden. Ze vertrouwen mensen niet en denken dat anderen hun pijn willen doen. Wanneer iemand die gepest een relatie krijgt, kunnen die angstige gevoelens weer bovenkomen. Ze durven geen echte relatie aan te gaan uit angst dat het toch niks zal worden.
 • Verbroken relatie. Er zijn ook mensen die wel een gewone relatie hebben gehad zonder bindingsangst. Maar wanneer deze relatie heel rot is uitgegaan, kan er bindingsangst ontstaan. Iemand heeft zoveel pijn gehad, dat je door bindingsangst daar onbewust voor wordt beschermd.
 • Genetisch. In sommige gevallen is de bindingsangst genetisch bepaald. Het is dan moeilijk om op te lossen.
 Wat kan je tegen bindingsangst doen. Wanneer je zelf bindingsangst hebt, geef je daar het liefst aan toe. Maar wie weet mis je daardoor wel een hele leuke relatie. Hieronder wat tips hoe je om kan gaan met je bindingsangst.
 • Praat er met je partner over. Het is moeilijk om jezelf bloot te geven als je bindingsangst hebt, maar misschien kom je er wel uit door er samen over te praten. Wanneer je aan je partner uitlegt hoe je je voelt, dan kan je partner er begrip voor opbrengen en niet het idee hebben dat het aan hem of haar ligt.
 • Zoek de middenweg. Probeer van tevoren dingen met je partner in te plannen, maar ook afspraken met vrienden. Zo heb je voor jezelf het idee dat je niet alleen maar met je partner bent, maar dat je ook je eigen ding hebt. Wanneer je partner je gaat benauwen heb je nog je vrienden om naar uit te kijken. Op die manier ga je het niet af reageren op je partner.
 • Push jezelf. Ook moet je er niet aan denken om bijvoorbeeld naar je schoonfamilie te gaan of samen een weekend weg, je kan jezelf ook eens pushen om het gewoon te doen. Het is misschien moeilijk, maar als je het stap voor stap doet kom je er misschien wel achter dat het helemaal niet zo erg is.
Hoe ga je met je partners bindingsangst om. Wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst hebt, maakt dat je meestal erg ongelukkig. Maar je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan veel ruzie maken met de ander, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel samen uit.
 • Claim je partner niet teveel. Stel geen eisen aan je partner, maar geef hem vooral zijn vrijheid. Ga er niet moeilijk over doen als hij of zij wat met zijn vrienden wilt gaan doen. Zo krijgt je partner het idee dat een relatie inderdaad niet het einde van de wereld is.
 • Verwacht niet teveel van je partner. Als je weet dat je partner bindingsangst heeft, verwacht dan niet teveel van hem of haar. Hij kan dat als benauwend opvatten omdat er immers eisen aan hem worden gesteld. Wanneer je hem de ruimte geeft, durft hij misschien wel intiemer te worden.
 • Praat niet over de toekomst. Wanneer je een relatie hebt, is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen. Iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
 • misschien kun je hier iets mee.
 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor de snelle reactie. Het lijkt idd wel op bindingsangst, al zou het ook kunnen dat mijn twijfels er niet voor niets zijn... Als er sprake is van bindingsangst is het dan nodig om de oorzaak te onderzoeken zodat de angst begrepen kan worden of is het iets waar je overheen kunt komen door dieper in een relatie te duiken?
 
Antwoord Beheerder:

Beste,

het kan u goed helpen eens met een coach in gesprek te gaan die kennis heeft van verlatingsangst.

Beantwoord door:
DEVOTAS
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Bindingsangst of niet?:

goedemiddag.
      [Gesteld in Relaties]
2007-03-29 14:58:35
Waar kan ik geholpen worden met verlatingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2008-02-17 21:41:58
tips voor bindigsangst die mij vriend heeft
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-31 16:43:04
Heeft mijn vriend bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-04-06 20:53:28
Is dit bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-11-09 11:05:04

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+