Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Valt de IB-groep lening onder verknochte goederen?

[Gesteld op: 15-04-2011]

Toelichting:
Ik ben in getrouwd in gemeenschap van goederen. Momenteel lig ik in scheiding. Mijn partner heeft een schuld bij de IB-groep en moet dit vanaf volgend jaar gaan terug betalen. Normaal gesproken worden de schulden bij een scheiding gesplitst, maar is dit ook het geval bij de IB-groep lening?

Alvast hartelijk dank.
Antwoord:

Beste,

Het is mogelijk. Ik verwij su naar de uitspraak van LJN: BJ1037, Rechtbank Haarlem , 144932/08-1225, 21 april 2009. Daarin staat onder meer:

Het antwoord op de vraag of een goed op bijzondere wijze aan één der echtgenoten is verknocht en zo ja, in hoeverre die verknochtheid zich ertegen verzet dat het goed in de gemeenschap valt - een en ander als bedoeld in artikel 1:94, lid 3, van het Burgerlijk wetboek (BW) - hangt af van de aard van dat goed, zoals deze aard mede door de maatschappelijke opvattingen wordt bepaald. De rechtbank is van oordeel dat een tijdens het huwelijk ontstane schuld die zijn oorzaak vindt in onrechtmatig handelen van de man jegens derden, zonder bijkomende omstandigheden – die niet zijn gesteld en waarvan ook overigens niet is gebleken – niet als aan de man verknocht kan worden aangemerkt.

Gelet op het feit dat de schuld is ontstaan door gedragingen van de man, zal de rechtbank op grond van de redelijkheid en billijkheid de schuld wel zonder verdere verrekening aan de man toedelen, onder de verplichting om de vrouw te vrijwaren tegen aanspraken van derden. Ten overvloede overweegt de rechtbank dat dit niet verhindert, nu het een schuld van de man betreft waarvoor hij voorheen volledig aansprakelijk was, dat de vrouw door toepassing van artikel 1:102 BW na ontbinding van de gemeenschap voor de helft van de op dat moment nog openstaande schuld jegens de werkgever aansprakelijk is geworden. De man blijft echter onverminderd aansprakelijk voor het geheel.

In uw geval heeft u niets met de schuld en het geld dat daaruit beschikbaar is geworden, te maken gehad. Uw huwelijk heeft slechts enkele jaren geduurd en de schuld enkel door uw man is aangegaan, kunt u dat betogen. Er kan beoordeeld worden dat er geen sprake is van een verknochte schuld, maar dat op grond van alle omstandigheden het niet redelijk is dat u de helft van deze schuld toebedeeld krijgt, zoals in de uitspraak hiervoor.

De rechtbank zal er niet zo happig op zijn om de schuld als 'verknocht' aan uw man aan te merken, omdat u welbewust in algehele gemeenschap van goederen in het huwelijk bent getreden.

Hierbij wat erxtra inf: 
verknochte goederen en schulden. Deze bijzonder goederen en schulden vallen ook buiten de gemeenschap. Verknochte goederen en schulden zijn goederen en schulden die op bijzondere wijze zijn verbonden aan u of aan uw partner. De Hoge Raad, het hoogste rechterlijk instantie in Nederland, heeft strenge eisen gesteld aan de voorwaarden voor verknochtheid. Hiermee wil de Hoge Raad voorkomen dat mensen zich, met name bij een scheiding, simpelweg op het standpunt stellend dat (bijna) alle bezittingen verkocht zijn. Volgens de rechter is een ontslagvergoeding bijvoorbeeld niet verknocht, maar een invaliditeitspensioen wel. Ook wordt smartengeld ten gevolge van een ongeval gezien als verknocht aan de persoon die het ontvangen heeft. Het pensioen valt ook buiten de gemeenschap van goederen. Toch moet bij echtscheiding wel een bepaalde verdeling van pensioenrechten plaatsvinden

Succes hiermee,
mr S.P. Mahabier
www.jourplace.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Valt de IB-groep lening onder verknochte goederen?:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
ik wil graag thuis kappen maar hoeveel mag ik bijv
      [Gesteld in Thuiswerk]
2010-01-06 20:42:39
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+