Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Recht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Zuid Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Recht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Zuid HollandVragen over Recht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Hoe zeggenschap gescheiden ouders wijzigen BE->NL?

[Gesteld op: 12-04-2011]

Toelichting:
Als een kind jong is, wordt dit beslist door bijv. De rechter, maar is dit nog te wijzigen als het kind dit zelf wil?
Als de ene ouder is BelgiŰ woont, en de ander in Nederland, kan het kind dan zomaar worden toegewezen aan een anderen ouder?
Antwoord:

Minderjarig kind
Daar ik er van uitga dat uw vraag toegespitst is op het gezag over een minderjarig kind, zal ik eerst uitleggen wat hieronder dient te worden verstaan:

Artikel 233 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1, laat ons het volgende weten: “Minderjarigen zijn zij die de ouderdom van achttien jaren niet hebben bereikt en niet gehuwd of geregistreerd zijn dan wel gehuwd of geregistreerd zijn geweest of met toepaassing van artikel 253ha meerderjarig zijn verklaard”.

Zeggenschap tijdens het huwelijk
Minderjarige kinderen staan onder gezag. Onder dit gezag moet onder andere het ouderlijk gezag worden verstaan (artikel 245, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1). Tijdens het huwelijk zullen de ouders het ouderlijk gezag over het kind – in beginsel - gezamenlijk uitoefenen (artikel 251, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1). Er zijn uitzonderingssituaties denkbaar; het ouderlijk gezag zal tijdens het huwelijk slechts bij één van de ouders liggen wanneer de andere ouder onbevoegd is tot het uitoefenen van het gezag (dit is bijvoorbeeld het geval bij ondercuratele stelling – artikel 246 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1).
Ingevolge artikel 245, vierde lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1, heeft het gezag betrekking op de persoon van de minderjarige, het bewind over zijn vermogen en zijn vertegenwoordiging in burgerlijke handelingen, zowel in als buiten rechte. Bij een gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag zullen beide ouders toestemming moeten verlenen bij belangrijke beslissingen die betrekking hebben op de verzorging en de opvoeding van het kind.  Het ouderlijk gezag omvat namelijk de plicht en het recht van de ouder(s) om zijn / haar / hun minderjarige kind te verzorgen en op te voeden (artikel 247, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1). Tijdens het huwelijk zijn de echtgenoten dit ook tegenover elkaar verplicht (artikel 82 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1).


Zeggenschap na scheiding van tafel en bed of na ontbinding van het huwelijk
Uit uw verhaal maak ik op dat er in uw situatie sprake is van een beëindigd huwelijk. Indien er tijdens het huwelijk sprake was van een gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag, zal dit na de echtscheiding in beginsel blijven bestaan (artikel 251, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1). Het automatisch doorlopen van het gezamenlijke ouderlijke gezag wordt door de rechters van de Hoge Raad (het hoogste rechterlijk college van Nederland) als hoofdregel beschouwd (uitspraak van HR 10 september 1999, NJ 2000, 20). Onder bijzondere omstandigheden kan er één ouder met het ouderlijk gezag worden belast. Dit dient dan wel bij wijze van een verzoek van één van de ouders bij de rechter te zijn voorgelegd (artikel 253n van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1). Dit verzoek dient gemotiveerd te zijn; het enkele feit dat een ouder éénhoofdig gezag wenst, is onvoldoende. De rechter kan op grond van het verzoek bepalen dat het gezag over een kind aan één ouder toekomt. Er moet dan wel sprake zijn van “een onaanvaardbaar risico dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouders en niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zou komen” (artikel 251a, eerste lid, sub a, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1). Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een zeer ernstige communicatie storing tussen de ouders. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft al eerder aangegeven dat de geografische afstand tussen de ouders geen onderscheidend criterium is voor het toewijzen van het gezag aan één van de ouders (Hof ’s-Hertogenbosch, FJR 1999).


Wijziging van het gezag
Op grond van artikel 251a, eerste lid, sub b, van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1, kan de rechter na de echtscheiding bepalen dat het gezag over een kind aan één ouder toekomt indien de wijziging in het belang van het kind noodzakelijk is. Bij de rechtbank kan een verzoek tot ontheffing of tot invoering van ouderlijk gezag worden ingediend.


Positie van het kind

Op grond van het vierde lid van artikel 251a van het Burgerlijk Wetboek, Boek 1, kan een minderjarig kind vanaf 12 jaar verzoeken om gezagswijziging, tijdens of na de echtscheidingsprocedure. Hetzelfde geldt voor een kind dat nog niet deze leeftijd heeft bereikt, maar in staat kan worden geacht om de situatie goed te kunnen begrijpen én zijn belangen in deze situatie.


Tot uw dienst,

M.van’t Woudt

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe zeggenschap gescheiden ouders wijzigen BE->NL?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
hoe regel ik co-ouderschap
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-05 11:14:14
Wat voor rechten hebben pleeggrootouders?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-11-07 18:41:54
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Recht-Zuid Holland: 9.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+