Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

DNA-test, erkenning, omgang en alimentatie

[Gesteld op: 19-12-2007]

Toelichting:
Ik overweeg een DNA-test te eisen bij de vader van mijn kind om het vaderschap vast te stellen maar twijfel i.v.m. de gevolgen. We hebben nooit samengewoond, wel een relatie gehad. Allereerst: wat is het verschil tussen vaderschap en erkenning en wat is een vaderschapsactie?
Als hij vader wordt na een DNA-test, kan hij dan vervolgens omgang afdwingen? Mag ik daar nog voorwaarden aan stellen?
Hij heeft een eigen bedrijf en schulden (zou zelfs nog failliet kunnen gaan, wordt soms beweerd). Kan hij daardoor vrijstelling van alimentatie krijgen? Of erger nog, kan hij het omdraaien en alimentatie van mij gaan eisen, of geldt dit alleen voor partneralimentatie? Als de schulden evt. worden afgelost, kan er dan een herberekening of alsnog alimentatie vastgesteld worden?
Hij heeft al een kind bij een andere vrouw dat wel is erkend en waar kinderalimentatie voor wordt betaald. Kan deze vrouw mij over een tiental jaren gaan claimen voor het bedrag wat ik evt. meer zou hebben ontvangen dan zij, als dit allemaal doorgaat?
Tot slot: gaat de evt. alimentatie van mijn WW- of bijstandsuitkering af en wat zijn ongeveer de kosten en duur van dergelijke procedures?

Bij voorbaat veel dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Door erkenning wordt de vader juridisch vader van het kind. Een vaderschapsactie is een procedure waarbij ofwel het vaderschap wordt bestreden ofwel wordt gesteld. In die procedure kan dan worden vastgesteld of iemand wel of niet de vader is.

Uitgangspunt is dat een ouder van een kind recht heeft op omgang met het kind. Deze omgang kan beperkt worden indien dit in het belang van het kind is. Indien een ouder zich bijvoorbeeld aantoonbaar gedraagt op een manier die schadelijk is voor het kind, kan omgang worden stopgezet of kunnen er voorwaarden aan worden verbonden. Ook het jarenlang geen omgang hebben met een kind en geen interesse tonen kan gevolgen hebben voor het recht op omgang, afhankelijk van de omstandigheden.

Indien draagkracht ontbreekt wordt in beginsel geen alimentatie opgelegd. Bij een faillissement is de kans dan ook zeer groot dat geen alimentatie wordt vastgesteld. In uw geval zal het alleen gaan om kinderalimentatie. Partneralimentatie is normaliter alleen aan de orde bij een huwelijk.

Indien iemand in een later stadium weer draagkracht heeft, dan kan alsnog om kinderalimentatie worden gevraagd. Dat hij alimentatie van u kan verlangen is feitelijk uitgesloten. dat zou alleen een mogelijkheid zijn wanneer het kind bij hem woont en de kosten van het kind door hem worden gedragen. In de situatie die u schetst lijkt mij dit niet aan de orde.

Er is geen risico dat u iets zou moeten betalen aan de door u genoemde andere vrouw. Deze situaties staan los van elkaar. Een eventueel verweer van uw ex-vriend dat hij geen draagkracht heeft omdat hij kinderalimenatie betaalt aan zijn andere kind, gaat niet op omdat de rechter geen voorrang zal geven aan het ene kind tov het andere kind. Wat hij betaalt tbv het andere kind wordt in beginsel niet in mindering gebracht op zijn draagkracht (afhankelijk van de situatie).

Alimentatie wordt niet in mindering gebracht op een WW-uitkering, wel op een Bijstandsuitkering.

De kosten van een procedure hangen af van de mate waarin hij verweer voert (hoe meer verweer hoe uitgebreider de zaak wordt) en van de vraag of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Op www.rvr.org kunt u kijken of u wellicht in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand (een toevoeging).

In een vrijblijvend gesprek met een advocaat kan deze advocaat altijd een inschatting maken van uw kans op een toevoeging.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan DNA-test, erkenning, omgang en alimentatie:

niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
dochter van 14 wil niet om het weeknd bij mij zijn
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2010-11-09 21:02:05
Aantoonbare partnerallimentatie fraude!
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-01-26 18:12:57
Gaat ÚÚnoudergezag en vragen kindalimentatie samen
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2012-01-04 08:56:47
Vraag over kinderalimentatie en studiebijdrage
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2013-05-15 20:08:55

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+