Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Service Management
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Service Management en krijg online een antwoord van de specialist in Service Management

Zelf een vraag over Service Management? Klik hier.
Meer vragen over Service Management.
De huidige beheerder van de rubriek Service Management:
Naam: N. Groenenberg
Bedrijf: Ibidem organisatieadvies
Reactiesnelheid: 18 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over N. Groenenberg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Service ManagementVragen over Service Management via RSS. Klik hier.
RSS over Service Management op jouw website?Vragen over Service Management op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Service ManagementVragen over Service Management via E-mail. Klik hier.

Kan ITIL Change Management ook eenvoudiger?

[Gesteld op: 05-04-2011]

Toelichting:
Binnen mijn bedrijf (ca. 60 werkplekken) hebben we een tijdje geleden Incident Management en Configuratie Management ingevoerd. Dit werkt best goed nu, en de gebruikers zijn er inmiddels aangewend. Mijn baas wil nu graag dat ik Change Change Management ga invoeren, maar daar ben ik zelf nog een beetje huiverig voor. We werken slechts met 3 man (2,5 fte) en ik ben bang dat extra procedures ons veel werk zal bezorgen, ook omdat onze IT-infrastructuur eigenlijk best overzichtelijk is. Is er een manier om die ITIL-processen 'lean & mean' in te voeren? Ik wil best Change Management invoeren, maar ik weet niet of ik dan 'alles' van dat proces in moet voeren, of dat ik dat slchts gedeeltelijk of misschien geleidelijk in kan voeren. Ik sta open voor tips en aanbevelingen. Bij voorbaat bedankt.
Antwoord:
Ik begrijp uw reserves en aanzien van de invoering van processen. Als U binnen een relatief kleine organisatie (60 werkplekken) die onderhouden wordt door een ICT-afdeling van feitelijk 2,5 man is het inderdaad belangrijk om niet zonder meer processen 'uit de boekjes' klakkeloos in te voeren. U kunt zicht voorstellen dat de processen van bijvoorbeeld een grote internationale bank met vele gescheiden ICT-afdelingen en onderdelen die behalve duizenden werkplekken ook complexe backoffice systemen variërend van mainframe- tot web-farms beheren er anders uit zal zien dan een klein IT-team zoals het uwe dat waarschijnlijk bestaat uit 2 technische specialisten en iemand die de Servicedesk bemand. In het laatste geval is redelijk goed bij te houden waar U en uw collega's mee bezig zijn, en heeft U waarschijnlijk ook een redelijk overzicht van uw eigen infrastructuur aangezien U waarschijnlijk ook regelmatig voor elkaars taken in moet vallen.

In uw geval ligt de winst van een ITIL proces als Change Management dan ook niet zozeer in het formaliseren van backend werkprocessen, maar er zijn wel een aantal andere quickwins die snel in te voeren zijn en die ook binnen een relatief kleine organisatie winst opleveren, zowel in tijd (dus geld) als kwaliteit.

Standaard wijzigingen
Veel technisch specialisten hebben begrijpelijkerwijs de focus op complexe wijzigingen: daar liggen nu eenmaal de meeste uitdaging, werkdruk en risico's. Juist bij een organisatie waar de IT-infrastructuur voornamelijk uit werkplekken (lees: frontend ICT) bestaat is een grote winst te behalen zoveel mogelijke van de wijzigingen te standaardiseren. Door eenmalig uit te zoeken en definiëren wat de handelingen, kosten en risico's zijn kunnen eenvoudige wijzigingen als het aanmaken van accounts door minder gekwalificeerd personeel uitgevoerd worden (in uw geval wellicht door keyusers zoals afdelingssecretaressen) terwijl ook de workload beter kwantificeerbaar en inzichtelijk wordt. Dit geeft meer ruimte voor de 'echte' wijzigingen.

Change Advisory Board
Nee, ik zal hier niet zeggen dat U een volledige ingericht CAB moet inrichten. Maar wat U wel eenvoudig kunt doen is eens per maand (of 2 maanden) op een vast moment een uurtje prikken met de afdelingshoofden om over en weer af te stemmen wat er aanzit te komen: vanuit de business zijn er wellicht projecten die voor Uw afdeling extra werkdruk betekenen, terwijl U de hoofden informeel kunt informeren over de voortgang van lopen projecten en eventueel gerelateerde downtijd zodat men hier rekening mee kan houden. Ook is dit een goed moment ominzicht te geven in de workload die implementatie van specifieke ICT-wensen met zich meebrengt zodat U de business hoofden zelf verantwoordelijk kunt maken voor prioriteitstelling.
Met uw collega's heeft U waarschijnlijk al regelmatig werkoverleg. Aangezien U waarschijnlijk allen op één locatie werkt is een bijeenkomst van 5 à 10 minuten aan het begin van de dag om de meeste lopende zaken gestructureerd af te stemmen. Als U er een gewoonte van maakt dit dagelijks te doen maar wel zo kort mogelijk te houden zult U merken dat verder afstemming praktisch niet mee nodig is.

Change Kalender
Waarschijnlijk heeft U zelf al een planning voor de reguliere onderhoudstaken zoals de bekende releases van securitypatches door Microsoft. Combineer deze vaste onderhoudstaken en eventuele andere (grotere)wijzigingen op een actueel overzicht en publiceer deze. Dit kan bijvoorbeeld op een intranet, via bedrijfsmailgroepen maar ook prima via een gedeelde Calendar Exchange/Outlook. Aangezien U zegt Configuratie Management reeds ingericht te hebben wellicht een volgende stap voor de belangrijkste ICT-componenten in kaart te brengen welke gebruikersgroepen en/of afdelingen hier last van ondervinden zodat U gericht kun afstemmen en informeren.

Dit zij slechts een drietal verbeteringen die U eenvoudig kunt invoeren, maar erg belangrijke voordelen van het Change Management proces ondersteunen. Uiteraard zijn er meer verbeteringen mogelijk, maar U zult zien dat als U met deze verbeteringen aan de slag gaat U vanzelf tegen andere verbetermogelijkheden aanloopt. Merk overigens op dat ik het hier nog niet over Service Management softwarepakketten heb gehad. Hoezeer vendors van pakketten als Topdesk, Assyst, ExpertDesk, Planon of HP-Servicedesk U ook willen doen geloven dat succes hiermee staat of valt kan ik U zeggen dat de eerste voordelen binnen Change Management al te behalen zijn zonder aanvullende tooling. Het is wel handig voor o.a. efficiency, monitoring en sturing maar binnen een kleinschalige ICT-operatie niet strikt noodzakelijk.

Ik hoop dat U hiermee voorlopig uit de voeten kunt. Uiteraard kunt U me benaderen voor verdere informatie en hulp bij het implementeren van deze en andere verbeteringen.

Vriendelijke groet,
Nico Groenenberg
Beantwoord door:
N. Groenenberg
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Kan ITIL Change Management ook eenvoudiger?:

wat is het praktisch nut van het 1,2,en 3d model?
      [Gesteld in Natuurkunde]
2010-05-22 21:31:21
Welke deeltijd hbo studie moet ik gaan kiezen?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-08-07 20:34:54
Welke interventies zijn van toepassing ?
      [Gesteld in Service Management]
2011-11-21 15:25:53
Hoe kan ik aankomen.
      [Gesteld in DiŰtetiek]
2014-02-11 14:50:46
eten en bewegen
      [Gesteld in DiŰtetiek]
2014-02-26 23:55:26

Gemiddelde score Service Management: 8.7 (9x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+