Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Friesland

Zelf een vraag over Advocaten-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Friesland.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Friesland:
Naam: Sportadvocaat mr. R. Tamourt
Bedrijf: verdonk advocaten heerenveen
Reactiesnelheid: 90 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over Sportadvocaat mr. R. Tamourt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-FrieslandVragen over Advocaten-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Friesland op jouw website?Vragen over Advocaten-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-FrieslandVragen over Advocaten-Friesland via E-mail. Klik hier.

Water in de kruipruimte aangekochte woning

[Gesteld op: 18-12-2007]

Toelichting:
We hebben een huis aangekocht in augustus 2006 en zijn er van vergewist door de eigenaar en ingevulde inlichtingenformulier dat er geen sprake is van water in de kruipruimte. Nu blijkt na de sleuteloverdracht in december 2007 dat er wel een laag water in de kruipruimte staat.
Wat kunt u ons adviseren?
Antwoord:
Indien u na de aankoop van uw woning een gebrek hieraan ontdekt is de vraag wie u hierop moet aanspreken. Een "gebrek" is een omstandigheid die een normaal gebruik van de woning in de weg staat én dat reeds bestond ten tijde van het sluiten van de koopovereenkomst.

U zult de kosten in verband met herstel willen verhalen op de verkoper. Als koper kunt u stellen dat sprake is van non-conformiteit: het geleverde bezit niet de eigenschappen die voor een normaal gebruik nodig zijn én de aanwezigheid van die eigenschappen behoefde niet te worden betwijfeld. Niet elk gebrek aan de geleverde woning zal echter leiden tot aansprakelijkheid van de verkoper. De verkoper heeft namelijk een mededelingsplicht en de koper een onderzoeksplicht. De vraag is waar de grens ligt.

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht
De onderzoeksplicht van de koper is begrensd. In de regel mag hij afgaan op de juistheid van hetgeen de verkoper hem mededeelt. Wanneer de verkoper mededelingen omtrent een bepaald gebrek had moeten doen, kan deze zich er niet op beroepen dat de koper onvoldoende onderzoek heeft gedaan. De mededelingsplicht van de verkoper gaat vóór de onderzoeksplicht van de koper. Met deze regel wordt de koper bescherming geboden in een situatie waarin de verkoper een gebrek heeft verzwegen die hij eigenlijk had moeten meedelen.
Of de verkoper een mededelingsplicht heeft, is vooral afhankelijk van het feit of de verkoper­ vóór het sluiten van de koopovereenkomst­ van het gebrek op de hoogte was, of had kunnen zijn. Wist de verkoper van het gebrek, of had hij het kunnen weten, dan heeft hij in principe een mededelingsplicht. Dan is niet of nauwelijks meer van belang óf en in hoeverre de koper onderzoek heeft gedaan.

Indien de verkoper niet op de hoogte was van het gebrek, is niet snel sprake van een mededelingsplicht. Echter, de bij de verkoper aanwezige kennis wordt in zekere mate ‘geobjectiveerd’. Er wordt namelijk ook gekeken of de verkoper het gebrek ‘had moeten kennen’. Dat zal eerder het geval zijn naarmate de verkoper deskundiger is. Een verkoper die zich door een makelaar laat bijstaan wordt deskundiger geacht dan een verkoper die zonder makelaar handelt.

Indien de verkoper géén mededelingsplicht heeft, kan er toch sprake zijn van ‘non-conformiteit’. Dat is het geval indien de koper voldoende onderzoek heeft verricht en later toch blijkt dat de geleverde woning niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik nodig zijn.

Aard van de woning
Naast de verhouding tussen mededelings- en onderzoeksplicht is er nóg een element dat een rol speelt, namelijk de aard van de woning. Aan de rechtbank te Utrecht werd een zaak voorgelegd waarin een woonhuis uit 1895 werd verkocht. Na het sluiten van de koopovereenkomst bleken er o.a. vochtproblemen te zijn. De vraag was of de verkopers voor deze gebreken aansprakelijk waren.De rechtbank merkte op dat van een bestaande woning, in dit geval gebouwd rond 1895, niet mag worden verwacht dat deze woning de eigenschappen van een nieuwe woning heeft. Of een verkoper aansprakelijk is, is derhalve mede afhankelijk van de aard van het verkochte pand. Geringe gebreken zal een verkoper van oudere panden niet hoeven te melden, omdat de koper dit kan verwachten. Ernstige gebreken, met name wanneer die een normaal gebruik verhinderen, moet de verkoper mededelen wanneer hij ze kent of behoort te kennen, óók indien de koper niet naar dergelijke gebreken heeft gevraagd.
Indien de verkoper ernstige gebreken niet kent, zal hij toch aansprakelijk kunnen zijn omdat de koper ze niet behoeft te verwachten. Voorwaarde is dan wel dat de koper aan zijn onderzoeksplicht heeft voldaan.

In uw geval is nog van belang waardoor (en wanneer) de vochtproblemen in de kruipruimte zijn ontstaan.
Beantwoord door:
Sportadvocaat mr. R. Tamourt
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Water in de kruipruimte aangekochte woning:

Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Vraag over huurtoeslag en eigen woning
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-02-23 16:55:53
Ivm meeneembaarheid - registratierechten ed.
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-12-20 12:24:07
Hebben huurders koopwoning minder rechten?
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2011-03-07 19:50:59
Hoe zit het fiscus omtrent de verhuur van huis
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-01-16 18:37:03

Gemiddelde score Advocaten-Friesland: 7.4 (387x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+