Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Hypotheken » Hypotheken-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken-Gelderland

Zelf een vraag over Hypotheken-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken-Gelderland:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hypotheken-GelderlandVragen over Hypotheken-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken-Gelderland op jouw website?Vragen over Hypotheken-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hypotheken-GelderlandVragen over Hypotheken-Gelderland via E-mail. Klik hier.

kinderalimentatie en samenwonen?

[Gesteld op: 04-04-2011]

Toelichting:
Mijn vriend gaat een huis kopen waar wij graag willen gaan samenwonen. Nu krijg ik van mijn ex partner kinderalimentatie voor onze drie kinderen komt daar verandering in als ik ga samenwonen of is dat alleen bij partneralimentatie (wat ik niet heb!)???
Antwoord:
Het enkele feit dat de verzorgende ouder (duurzaam) gaat samenwonen met een nieuwe partner betekent niet automatisch dat kinderalimentatie aangepast (verlaagd) moet worden. In grote lijnen is een aanpassing c.q. verlaging van kinderalimentatie pas aan de orde wanneer de inkomenssituatie van de verzorgende ouder ten gevolge van het samenwonen met een nieuwe partner verbetert.

Dat is beslist niet altijd aan de orde. Wanneer de verzorgende ouder geen inkomsten geniet, ofwel inkomsten lager dan het toepasselijke bijstandsniveau, kan het samenwonen met een nieuwe partner juist leiden tot een inkomensdaling. Bij geen inkomen ofwel inkomen onder bijstandsniveau, ontvangt de verzorgende ouder doorgaans (aanvullende) bijstand en/of partneralimentatie. Beide aanvullende inkomensbronnen zullen stoppen vanaf het moment waarop de verzorgende ouder duurzaam samenleeft met een nieuwe partner. Verondersteld wordt dat de nieuwe partner voorziet in de (aanvullende) kosten van levensonderhoud van de verzorgende ouder.

Het samenwonen van de verzorgende ouder leidt dus niet tot een stijging, maar juist tot een daling van de inkomenssituatie. Daarentegen kan het samenwonen van de verzorgende ouder juist leiden tot een stijging van de ruimte voor het betalen van kinderalimentatie. Wanneer de onderhoudsplichtige ouder niet langer partneralimentatie behoeft te voldoen, ontstaat immers meer ruimte voor het betalen van een bijdrage in de kosten van de kinderen.

Voor de verzorgende ouder ontstaat wel ruimte voor een bijdrage in de kosten van de kinderen wanneer de inkomenssituatie als gevolg van het samenwonen met een nieuwe partner stijgt. Dat kan het geval zijn wanneer de nieuwe partner (met eigen inkomen) intrekt bij de verzorgende ouder. Vanaf dat moment kan de verzorgende ouder zijn of haar woonlasten delen met deze nieuwe partner. Per saldo dalen de lasten van de verzorgende ouder en stijgt de ruimte voor het betalen van een bijdrage in de kosten van de kinderen.

Wanneer de verzorgende ouder met een inkomen boven bijstandsniveau tevens partneralimentatie ontving, dient de onderhoudsplichtige ouder voorzichtig te zijn met het verzoeken van een nieuwe (lagere) kinderalimentatie. Wederom geldt dat door het vervallen van partneralimentatie extra ruimte ontstaat voor het betalen van kinderalimentatie.

De conclusie is dan ook dat een wijziging (verlaging) van kinderalimentatie pas aan de orde is wanneer de verzorgende ouder voordat hij/zij gaat samenwonen met een nieuwe partner een inkomen geniet boven bijstandsniveau en zijn/haar maandelijkse lasten dalen vanwege het samenwonen met een nieuwe partner.

Met vriendelijke groet,

M. Maris, PlusPlanner

Ps. De tekst komt van de website alimentatie.nl, waar nog veel meer info te vinden is.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kinderalimentatie en samenwonen?:

kinderalimentatie bij samenwonen na een scheiding
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-09-16 22:58:32
Mijn exman woont weer samen
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2011-01-04 14:24:22
alimentatie berekenen na scheiding nieuwe relatie
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-12 21:30:47
Vraag over kinderalimentatie en studiebijdrage
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2013-05-15 20:08:55
Hebben wij recht op verlaging van de alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2013-09-12 14:57:40

Gemiddelde score Hypotheken-Gelderland: 8.8 (24x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+