Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Kelderplaatsing en verzakking pand buurman

[Gesteld op: 04-04-2011]

Toelichting:
Momenteel is onze aannemer bezig met de plaatsing van een kelder tussen mijn pand en dat van mijn buurman. Tijdens de werkzaamheden is scheurvorming/verzakking opgetreden bij de buren. Het blijkt dat zijn aanbouwtje niet juist is gefundeerd (palen ontbreken). Dit feit was vooraf niet bekend en is ook niet gebleken uit de tekening van de buren die door mijn architect is opgevraagd bij de gemeente. Buurman heeft mij verantwoordelijk gesteld voor alle schade, heeft een bouwstop gelast bij de gemeente en heeft een dwangsom op laten leggen. Ben ik uberhaupt wel aansprakelijk voor zijn schade en kan ik de extra kosten (constructeur, architect die ik opnieuw heb moeten inschakelen) verhalen. Voorts loop ik forse achterstand op in mijn planning en moet de bronbemaling langer dan nodig laten bemalen.
Antwoord:
Beste,Om u aansprakelijk te kunnen stellen/houden dient uw buurman aan te tonen dat u zijn schade heeft veroorzaakt, en nog steeds veroorzaakt. Dat de schade is veroorzaakt door uw verbouwing is (concludeer ik uit uw verhaal), is aannemelijk. Op u rust derhalve de plicht om aan te tonen dat u niet verwijtbaar bent. Met andere woorden: dat de schade niet aan u kan worden toegerekend. U beroept zich op 'eigen schuld' van de buurman. Maar de vraag is of de buurman ook kan weten dat zijn aanbouw niet op juiste wijze ondersteund is. Dat kan bijvoorbeeld als hij zelf de aanbouw heeft aangelegd. Als dat niet zo is, gaat de verjaringstermijn een rol spelen in verband met goede trouw van zijn kant.Verder is het relevant of de buurman redelijkheid kon verwachten dat u een kelder zou gaan aanleggen tot de erfgrens en dat er problemen konden ontstaan met zijn fundering. Als hij dit bij de bouw van zijn uitbouw niet hoefde te verwachten, bijvoorbeeld omdat dat lange tijd terug is gebouwd, dan is dat niet gunstig voor u.Dit is, zoals u wellicht inziet, geen zwart/wit verhaal. Door uw werkzaamheden is er schade veroorzaakt, dat er anders niet was (ook dit dient u uit te zoeken!). Wat is hierin de eigen verantwoordelijkheid van de buurman? en in hoeverre dient hij zijn schade zelf te dragen? Voorlopig moet u hem zijn schade vergoeden, als vast komt te staan dat uw werkzaamheden ook tot de schade heeft geleid. Probeer er samen met uw buurman uit te komen. Stelt bijvoorbeeld voor om samen een bouwkundig expert in te schakelen. Die kan proberen vast te stellen of de buurman verzaakt heeft (in het niet aanleggen van een toereikende fundering) en in hoeverre er door de werkzaamheden die u zou verrichten, risico was op schade (zoals scheuren in de muur). Schakel samen ook een aannemer in (een andere aannemer dan die nu voor u werkt), die een begroting kan maken van de herstelkosten. Laat de muurman nakijken hoe hij zijn opstal heeft verzekerd. En kijk dit zelf ook na.Door er samen uit te komen, voorkomt u dure juridische kosten en langdurige procedures. Dit geld kunt u gebruiken om de buurman een 'schadevergoeding' aan te bieden. Let op: hij heeft alleen maar recht op vergoeding ter hoogte van zijn schade. Hij heeft geen recht op extra schadevergoeding vanwege ongemak of zo iets dergelijks. Deze vordering zou in rechte geen stand houden.

Kies voor praktische oplossingen. Daarmee wint u tijd en kosten. Mocht u hier niet samen uit komen, schakel dan een jurist/advocaat in die u bijstaat. Om te voorkomen dat u op zeer slechte voet met de buurman komt te staan en om te voorkomen dat hij deze kwestie onnodig lang kan rekken.

Succes hiermee,
mr S.P. Mahabier
www.jourplace.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kelderplaatsing en verzakking pand buurman:

Wat is Afvallen met H.C.G.? Bil vergroting?
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-07-05 10:54:15
gemeente verplicht inhoudelijk een reac. te geven
      [Gesteld in Jurist-Zuid Holland]
2011-05-16 11:05:25
is buurman aansprakelijk voor schade door ijspegel
      [Gesteld in Schadeverzekeringen]
2013-03-14 21:58:46
Naast mijn onderneming ook mijn pand verhuren.
      [Gesteld in Administratie]
2015-01-19 18:08:00
verplichten tot vastleggen van grensoverschrijding
      [Gesteld in Consumenteninformatie]
2016-08-05 16:22:30

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+