Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Heb ik bindingsangst?

[Gesteld op: 28-03-2011]

Toelichting:
Wat bepaald of je bindingsangst hebt? Ik ben 19 jaar en sta volop in het leven sinds het uit is met mijn ex-vriend, 1 jaar geleden. Ben ik heel erg van het uitgaan, drinken, feesten. In die tussentijd heb ik wel wat contacten met jongens gehad maar zo gauw het serieus wordt ren ik weg.
En nu heb ik 2 maanden geleden een jongen leren kennen die ik heel erg leuk vind. Laten we hem Meneer X noemen. Ik wil graag een relatie aangaan maar wil mijn vrijheid niet opgeven. Nu begint het een beetje serieus te worden, wat ik echt graag wil maar ik lijk me er toch steeds weer vanaf te stoten. Ik heb tijdens het uitgaan (wat ik nog steeds elk weekend doe) een jongen gezoend om Meneer X even te vergeten en dat ook verteld. Nu heeft hij me gedumpt. Maar liever nu dan over een paar maanden als het ineens serieus is toch? Alle symptomen van bindingsangst kloppen maar heb ik bindingsangst of wil ik gewoon mijn vrijheid behouden?

Met mijn ex duurde het ruim een jaar totdat ik me volledig kon geven en ben ook in het begin vreemdgegaan. De relatie die duurde ongeveer een jaar en in die tijd hadden we veel ruzie. Toch heb ik van hem wel echt gehouden. Maar heb het uiteindelijk uitgemaakt omdat ik mijn vrijheid te veel miste.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4 jaar was omdat mijn vader een affaire had. Met die vrouw woont hij nu samen, mijn zusje is naar hem vernoemd. Ik weet dat hij nog steeds vreemd gaat omdat er regelmatig lingerie-setjes worden aangetroffen die niet van zijn vriendin zijn. Vroeger was de band met mijn vader heel slecht en zat hij voornamelijk in de kroeg dan voor zijn kinderen te zorgen. Nu is hij veranderd en is de band heel sterk.

Ik woon het meeste bij mijn moeder maar die is niet veel thuis, dat geeft niet want ik ben 19 en erg zelfstandig dus heb ik haar niet echt nodig. Sinds de scheiding heeft ze 5 relaties gehad en dat is wel irritant. Ze heeft nu al 2 jaar een vriend en is meestal bij hem. Toen ik vertelde dat ik twijfelde of ik bindingsangst heb vond ze dat onzin.

Heeft u advies voor me want ik weet niet meer wat ik moet doen....
Antwoord:

Beste,

misschien beantwoord onderstaande je vraag.

Wat is bindingsangst Kort samengevat is bindingsangst dat je bang bent om je te binden. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Mensen met bindingsangst houden heel veel van hun eigen vrijheid en zijn bang dat ze hun vrijheid kwijt raken door een relatie. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bindingsangst hebben, maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Ze krijgen het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denken aan alle dingen die ze dan zullen missen. Lees hieronder alles over bindingsangst. Waaraan herken je bindingsangst bij jezelf
 • Er zijn een paar duidelijke kenmerken van bindingsangst. Hieronder een overzicht.
 • Je houdt veel van je vrijheid
 • Je hebt nog nooit een echt lange of serieuze relatie gehad
 • Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner.
 • Je blijft twijfelen tussen je partner of je vrijgezellen leven
 • Je wilt je partner niet te vaak zien
 • Je vindt het moeilijk om intiem te worden.
 • Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken.
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen en trouwen en dergelijke.
 • Je mist al snel de spanning in je relatie.
 • Deze spanning blijf je opzoeken, desnoods bij een ander of door bijvoorbeeld ruzie te maken met je partner.
Waaraan herken je bindingsangst bij je partner Wanneer je een partner hebt met bindingsangst hebt, is dat heel vervelend. Je kan heel erg aan jezelf gaan twijfelen of je wel goed genoeg bent. Maar het ligt niet aan jezelf dat iemand bindingsangst heeft. Heb je een partner die aan de volgende punten voldoet heeft hij of zij misschien wel bindingsangst
 • Terwijl jij het liefst iedere dag bij je partner bent, vind hij één keer in de week genoeg.
 • Je partner vindt dat je hem of haar teveel claimt. Iedere dag bellen of smsen is echt niet nodig
 • Je krijgt zijn familie of vrienden niet te zien, want dat zou het te officieel maken.
 • Gesprekken over de toekomst worden standaard afgekapt.
 • Ook al doe je nog zo je best, je partner geeft je het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent.
 • Gaat het in een normale relatie alleen maar vooruit, heb je een relatie met iemand die bindingsangst heeft gaat het voor je gevoel alleen maar achteruit.
Oorzaken bindingsangst Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand bindingsangst krijgt. Bij de meeste mensen die bindingsangst hebben komt dit door het verleden. Mensen met bindingsangst hebben meestal zelf geeneens door dat hun verleden een grote rol speelt in hun huidige relaties.
 • Pesten of afwijzing. Mensen die in hun jeugd zijn gepest, kunnen daardoor erg onzeker zijn geworden. Ze vertrouwen mensen niet en denken dat anderen hun pijn willen doen. Wanneer iemand die gepest een relatie krijgt, kunnen die angstige gevoelens weer bovenkomen. Ze durven geen echte relatie aan te gaan uit angst dat het toch niks zal worden.
 • Verbroken relatie. Er zijn ook mensen die wel een gewone relatie hebben gehad zonder bindingsangst. Maar wanneer deze relatie heel rot is uitgegaan, kan er bindingsangst ontstaan. Iemand heeft zoveel pijn gehad, dat je door bindingsangst daar onbewust voor wordt beschermd.
 • Genetisch. In sommige gevallen is de bindingsangst genetisch bepaald. Het is dan moeilijk om op te lossen.
 Wat kan je tegen bindingsangst doen. Wanneer je zelf bindingsangst hebt, geef je daar het liefst aan toe. Maar wie weet mis je daardoor wel een hele leuke relatie. Hieronder wat tips hoe je om kan gaan met je bindingsangst.
 • Praat er met je partner over. Het is moeilijk om jezelf bloot te geven als je bindingsangst hebt, maar misschien kom je er wel uit door er samen over te praten. Wanneer je aan je partner uitlegt hoe je je voelt, dan kan je partner er begrip voor opbrengen en niet het idee hebben dat het aan hem of haar ligt.
 • Zoek de middenweg. Probeer van tevoren dingen met je partner in te plannen, maar ook afspraken met vrienden. Zo heb je voor jezelf het idee dat je niet alleen maar met je partner bent, maar dat je ook je eigen ding hebt. Wanneer je partner je gaat benauwen heb je nog je vrienden om naar uit te kijken. Op die manier ga je het niet af reageren op je partner.
 • Push jezelf. Ook moet je er niet aan denken om bijvoorbeeld naar je schoonfamilie te gaan of samen een weekend weg, je kan jezelf ook eens pushen om het gewoon te doen. Het is misschien moeilijk, maar als je het stap voor stap doet kom je er misschien wel achter dat het helemaal niet zo erg is.
Hoe ga je met je partners bindingsangst om. Wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst hebt, maakt dat je meestal erg ongelukkig. Maar je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan veel ruzie maken met de ander, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel samen uit.
 • Claim je partner niet teveel. Stel geen eisen aan je partner, maar geef hem vooral zijn vrijheid. Ga er niet moeilijk over doen als hij of zij wat met zijn vrienden wilt gaan doen. Zo krijgt je partner het idee dat een relatie inderdaad niet het einde van de wereld is.
 • Verwacht niet teveel van je partner. Als je weet dat je partner bindingsangst heeft, verwacht dan niet teveel van hem of haar. Hij kan dat als benauwend opvatten omdat er immers eisen aan hem worden gesteld. Wanneer je hem de ruimte geeft, durft hij misschien wel intiemer te worden.
 • Praat niet over de toekomst. Wanneer je een relatie hebt, is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen. Iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
Beantwoord door:
DEVOTAS
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Heb ik bindingsangst?:

Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
mijn vriend heeft adhd .i
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 14:28:05
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
Heeft mijn vriend bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-21 02:03:15
hoe ga ik om met verlatingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-06-05 00:25:42

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+