Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

recht op overwaarde van het huis van mijn ex vrouw

[Gesteld op: 27-03-2011]

Toelichting:
ik ben sinds kort gescheiden van tafel en bed ,ben 17 jaar getrouwd geweest . 17 jaar lang heb ik gewoont in het koophuis van mijn vrouw(nu ex vrouw) Toender tyd is mijn naam op de hypotheek akte gezet omdat mijn (ex) vrouw stopte met werken dus ik betaalde alles en ook de hypotheek en der loop der jaren is het huis behoorlijk inwaarde om hoog gegaan. Sinds 2009 woon ik daar niet meer maar mijn naam staat nog wel als hoofd op de hypotheek akte, zeg al meer dan anderhalf jaar dat ze er moet voor zorgen dat mijn naam er af moet omdat ik met mijn nieuwe vriendin een nieuwe start wil maken en een nieuw huis wel kopen maar dat gaat niet omdat mijn ex vrouw geen actie onderneemt om de hypotheek op haar naam te zetten. Nou is mijn vraag omdat ik jaren haar hypotheek heb betaald heb ik nu ook recht op de overwaarde van haar huis ,ik heb eigelijk er voor gezorgt dat haar huis in waarde is gestegen ,zij woont er nog en heb ik nu ook recht om een makelaar in te schakelen want als het aan haar legt dan blijft mijn naam op de hypotheek akte staan .
Antwoord:

Uw vraag is mij op meerdere punten niet duidelijk.
Allereerst is van belang of u op huwelijke voorwaarden was getrouwd, of in gemeenschap van goederen. U geeft daar geen informatie over.
Ten tweede kan het niet zo zijn dat het huis op naam van uw vrouw staat, terwijl de hypotheek op uw naam staat. Dat is juridisch onmogelijk, omdat u bij de hypotheek de woning als onderpand geeft, en niet iets in onderpand kan geven wat niet van u is. Ik vermoed dan ook dat woning en hypotheek op beider naam staat. Dat is uiteraard van belang voor beantwoording van uw vraag, want dat betekent dat u dan wel recht heeft op uw aandeel in waardestijgingen van de woning.

Wat mij ook verbaasd is het feit dat u bent gescheiden "van tafel en bed". Dit komt tegenwoordig weinig meer voor, en daarom heb ik daar geen ervaring mee. Het huwelijk is dan niet ontbonden, maar u bent beiden vrij om te doen wat u wilt. De eventuele huwelijkse gemeenschap wordt daarbij wel ontbonden, en dat betekent dat ieder een eigen afgescheiden vermogen heeft. Daarbij moet dus ook de woning aan 1 van beiden moet zijn toebedeeld, en er moet een financiele afrekening hebben plaatsgevonden.
Dat zou betekenen dat u dan geen nieuwe rechten meer heeft op overwaarde.

Kortom, de door u beschreven situatie roept bij mij een aantal vragen op over de juridische situatie, en er is dus aanvullende informatie nodig.

 
Reactie vraagsteller:
ben wel officieel gescheiden (dat had ik anders moeten zeggen) de hypotheek staat wel op ons beides naam maar ik ben de hoofd van de hypotheek omdat mijn ex toendr tyd was gestopt met werken van wege de kinderen en omdat mijn ex en ik het huis hebben laten verbouwen en omdat ik de enige was met inkomen werdt de hypotheek op beides naam gezet,maar ik ben hoofd van de hypotheek.We waren in gemeenschap van goederen getrouwd alleen het huis stond toen nog op haar naam en dat was ook vast gelegt bij de notaris.Maar omdat de loop der jaren het huis is verbouwd en in waarde is gestegen en ik eigelijk altyd de hypotheek heb betaald zo je recht hebben op de helft van de overwaarde van het huis.
 
Antwoord Beheerder:

U zie uzelf als hoofd van de hypotheek. Dat berijp ik ook wel, maar juridisch zijn zowel de man als de vrouw gelijkelijk aansprakelijk.
Dat de woning oorspronkelijk op naam van uw vrouw stond is niet relevant; door het huwelijk is deze woning in de huwelijkse gemeenschap gevallen, en bent u gezamenlijk eigenaar.
Kortom: U bent verantwoordelijk voor 50 % van de hypotheek, maar u heeft ook recht op 50 % van de overwaarde van de woning. Het is daarbij niet van belang wie de hypotheek heeft betaald o.i.d.
Wat mij nog niet duidelijk is: u zegt dat de scheiding is uitgesproken, en dat betekent ook dat er een financiele afrekening heeft moeten plaatsvinden. Normaal gesproken wordt dan de woning aan 1 van beiden toegescheiden, waarbij de andere partner wordt uitgekocht. Ik begrijp nu dat zij in de woning blijft wonen, en dat er niets verandert in de tenaamstelling, omdat die van oorsprong al juist was. Dan moet natuurlijk nog wel de hypotheek worden aangepast, in die zin dat deze volledig op haar naam komt te staan.

In de praktijk is dit vaker een probleem als de vrouw een te laag inkomen heeft. Zij kan dan geen hypotheek volledig op haar naam krijgen, en de enige manier om dit op te lossen is dan verkoop van de woning, met aflossing van de hypotheek.
In ieder geval moet u de hypotheekverstrekker informeren over uw scheiding, en dan gaat de bal waarschijnlijk vanzelf wel rollen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan recht op overwaarde van het huis van mijn ex vrouw:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+