Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Wil onze (stief) dochter niet bij ons zijn?

[Gesteld op: 25-03-2011]

Toelichting:
Hallo,

Graag zou ik van u advies willen m.b.t mijn stiefdochter. Om de week is mijn stiefdochter van net 3 jaar bij ons van Maandag t/m Zondag.
Een aantal maanden geleden liet zij meerdere malen weten dat zij niet meer naar haar moeder wilde als zij bij ons was. Nu, sinds een aantal weken, zegt zij juist regelmatig dat zij bij haar moeder wilt zijn. Elke keer als ik of mijn vriend haar van het kinderdag verblijf ophaalt dan zegt zij dat zij naar haar moeder wilt en soms gaat zij zelfs huilen omdat zij met ons mee moet. Nu weet ik dat het normaal is dat kinderen in een bepaalde levensfase een voorkeur ontwikkelen voor een ouder en dat dit (vaak) weer over gaat. Toch vinden wij dit lastig omdat we ook het idee hebben dat het komt doordat zij bij haar moeder meer mag en er minder grenzen worden gesteld. Ook geeft mijn stiefdochter vaak aan dat zij naar haar oma wilt, ook wanneer wij haar daar ophalen gaat zij vaak hard huilen omdat zij niet met ons mee naar huis wil. Ook bij oma worden er minder grenzen gesteld en mag zij veel meer dan bij ons. Toen mijn vriend nog alleen voor zijn dochter zorgde ging zij regelmatig naar haar oma. Omdat ik nu samen met mijn vriend voor zijn dochter zorg is zij minder bij haar oma omdat het minder nodig is.

Wij weten dat we ons niet afgewezen moeten voelen maar ik merk dat dit wel het gevoel bij ons beiden teweeg brengt. Het lijkt net alsof zij liever niet bij ons wil zijn. Als zij eenmaal merkt dat zij toch echt bij ons thuis blijft en wij niet aan haar wens voldoen dan heeft zij het ook echt naar haar zin bij ons en je merkt dat zij gek is op haar vader.

Toch willen weten of wij hier nog iets aan kunnen doen en zouden wij graag advies en/of tips van u willen ontvangen.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet
M. Post
Antwoord:
Beste M. Post,

In de eerste plaats excuses voor de late reactie. Wegens een verhuizing had ik even geen toegang tot internet.

Je schrijft dat je stiefdochter het uiteindelijk wel degelijk bij jullie naar haar zin heeft. Ook las ik in je verhaal dat je je bewust bent van het feit dat er bij kinderen van haar leeftijd een boel nieuwe dingen gebeuren. Rond een jaar of drie merken kinderen dat ze invloed kunnen hebben op bepaalde situaties. Tegelijkertijd hebben kinderen (van alle leeftijden) behoefte aan en baat bij voorspelbaarheid. Wanneer je dus iedere keer een zelfde manier van ophalen en wegbrengen gebruikt, je stiefdochter erkent in haar 'tegenzin' (je vindt het niet leuk he, om nu mee te gaan, want je was zo lekker aan het spelen) (of zoiets), en toch voet bij stuk houdt, zal de overdracht het soepelst verlopen. Je kunt je stiefdochter laten meedenken over de route naar jullie huis of over wat jullie vanavond zullen gaan 'koken' samen.

Daarbij is het van belang dat (en wellicht gebeurt dat allang!!) je stiefdochter wordt voorbereid op jullie komst (over een kwartiertje komt papa je halen... we gaan nu opruimen, want papa komt zo) en dat beide ouders zich aan de afspraken houden (dus dat je ook op de afgesproken tijd er bent). Let er ook op dat je altijd met respect over de andere ouder praat en eventuele irritaties niet uitspreekt als je stiefdochter erbij is. Wanneer je echt het idee hebt dat er substantiële verschillen zijn in opvoeden en grenzen stellen, is het misschien een idee om eens samen om de tafel te gaan zitten om deze verschillen bespreekbaar te maken, hoewel het onmogelijk en ook niet nodig zal zijn om hierover op één lijn te komen.

Hopelijk heb je zo wat handvatten om je afgewezen gevoel opzij te kunnen zetten en weer te genieten van de fijne tijden samen!

Groeten,
Anoek
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Wil onze (stief) dochter niet bij ons zijn?:

scheiding omgangregeling
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-12-17 22:50:54
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
Mogen de kinderen het huis opeisen?
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2011-02-07 10:24:20
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+