Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Is een stichting binnen een bv mogelijk?

[Gesteld op: 22-03-2011]

Toelichting:
Ik heb een bv en wil wellicht een stichting oprichten. Is het dan mogelijk om een deel van de winst van mijn bedrijf naar de stichting te laten vloeien? Heeft dit belastingtechnisch voordelen?
Antwoord:

U heeft waarschijnlijk een hele verkeerde indruk van een stichting. Een stichting wordt opgericht om een ideëel of sociaal doel te realiseren, met behulp van een vermogen. Het doel staat omschreven in de statuten. De winst moet ten goede komen aan dat doel.
Het is dan ook niet gebruikelijk dat een onderneming in een stichting wordt gevoerd. Een stichting is namelijk een zelfstandig rechtspersoon, kent geen eigenaren, en kan ook geen winstuitkeringen doen.

Ik kan mij dan ook geen reden bedenken waarom u een stichting zou willen oprichten. Alles wat u inbrengt in een stichting geeft u in feite weg, en belastingtechnische voordelen zijn er ook niet, tenzij er voor de stichting een ANBI-erkenning wordt aangevraagd.

 
Reactie vraagsteller:
Oke, dan zal ik mijn vraag anders stellen. De stichting die ik wil oprichten is bijvoorbeeld een stichting met als doel "Het ondersteunen van het studentenleven van mijn zoon". Dit is dus een sociaal doel, lijkt me. Wat ik mij verder afvroeg is of het dan mogelijk is om een deel van de winst van mijn bv aan de stichting te schenken of iets in die zin. Want ik moet over de behaalde winst vennootschaps belasting betalen. Is het dan mogelijk om een bedrag naar de stichting te schuiven en die belasting niet betalen en dat de stichting dan belasting betaald. Is dat een mogelijkheid en ik vroeg mij ook af wat de belasitng voor een stichting is?
 
Antwoord Beheerder:

Wat dat laatste betreft: stichtingen worden ind e regel voor een maatschappelijk doel opgericht, en zijn om die reden dan vrijgesteld van belastingheffing. Het komt echter wel voor dat er ondernemingen worden gedreven door stichtingen, en dan moeten zij de normale winstbelasting betalen over de winsten.

Het maakt dan belastingtechnisch niets uit of u de activiteiten in een B.V. heeft of in een stichting. De uitgaven aan uw zoon zal u nooit kunnen aftrekken, omdat hier de persoonelijke relatie overheerst. Daarnaast raad ik u nogmaals af een onderneming in eens tichting te beginnen omdat u daarmee de zeggenschap over de onderneming voor altijd kwijtraakt.

Ook het eerst winst maken in de B.V., en daarna het geld schenken aan de stichting, is geen optie. U moet dan namelijk eerst vennootschapsbelasting betalen over de volle winst in de B.V. De schenking aan de stichting zal vervolgens door de belastingdienst worden gezien als een dividenduitkering aan u (belast met 25 %) en een schenking in de persoonlijke sfeer (belast met 20 % schenkingsrechten voor zover dit meer is dan de vrijstelling).

Conclusie: als een dergelijke constructie mogelijk was, dan werd deze vast op ruime schaal toegepast, maar had ook de minister snel ingegrepen om dit gat te dichten.
U kan beter denken aan vermogensafdracht aan de kinderen, waarbij zij het genot zullen hebben van toekomstige waardestijgingen. Dit is werk voor een estate-planner.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Is een stichting binnen een bv mogelijk?:

onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23
Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Mag een stichting ook verdienen?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2016-05-02 04:58:56
Percelen en woonhuis inbrengen in een stichting.
      [Gesteld in Suriname]
2015-03-09 17:35:50

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+