Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Noord Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Noord Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Noord HollandVragen over Advocaten-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Noord Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Noord HollandVragen over Advocaten-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

alimentatieplicht na hereniging kind na 11 jaar??

[Gesteld op: 22-03-2011]

Toelichting:
in 1998 geleden heb ik een kind verwekt.
De moeder en ik zijn, nog voor de geboorte van het kind, uit elkaar gegaan met dien verstande dat ik toen nog wel betrokken was bij het opvoeden van het kind
Het kind heb ik wel erkend voor geboorte. In het begin was er zeker sprake van betrokkenheid bij de opvoeding samen met een alimentatieplicht. Ik betaalde gebaseerd op draagkracht toen 75 gulden per maand conform vonnis uitgesproken in de rechtbank te Alkmaar. ( overigens verhaalde de gemeente bij mij toen ook de , weer bij haar ouders wonende moeder, aan haar verstrekte bijstandsuitkering terwijl we niet getrouwd en of wettelijk verbonden waren. )
De alimentatie werd door mij ook voldaan maar na 1 jaar na geboorte is het contact vanuit de kant van de moeder verbroken. Ik mocht mijn kind niet meer zien. Ik moest het afstaan ter adoptie aan haar toenmalige vriend zodat ik uit het plaatje zou verdwijnen. Bij weigering zou ik hem niet meer mogen zien . Ik heb een toen uit de hand gelopen verhaal laten rusten en ook geen contact meer gehad met moeder / vriend en zoon voor 11 jaar. (De relatie van moeder en vriend is blijven bestaan en in 2009 geëindigd in een scheiding op basis van co-ouderschap. Ze hebben nog een kind. )
De alimentatie is na de breuk door mij nooit meer voldaan. Er is ook nooit aanspraak op gedaan vanuit de moeders kant want ik "bestond " immers voor haar niet. Kind heeft nooit van mijn bestaan geweten tot recentelijk. Dat is ook door moeder bevestigd per brief. In 2007 heb ik nl. nog een toenaderingspoging gedaan maar kreeg toen te horen dat mijn zoon niets van mijn bestaan afwist en dat de “ouders”dat graag zo wilden houden voorlopig. Hem is tenslotte op 12 jarige leeftijd verteld van mijn bestaan. Nu dus 11 jaar na de breuk heeft het kind aangegeven behoefte te hebben om zijn biologische vader te ontmoeten. Ik en mijn partner staan hier enigszins voor open. Het verzoek tot herstel kom van moeders / kind kant.
Echter, Wat zijn mijn rechten en plichten in deze als ik het contact ook weer wil herstellen en inga op het verzoek? Moet ik dan evengoed de 11 jaar alimentatie met terugwerkende kracht betalen terwijl het kind nooit van mijn bestaan heeft geweten en er ook geen aanspraak is gedaan daarop. (door moeders kant ) of kan dat niet?
Moet ik wel, indien het contact weer enigszins hersteld is, wel weer alimentatie gaan betalen en zo ja, hoeveel??
Graag verneem ik van u.
met vriendelijke groet Ron
Antwoord:
Als ik het goed heb begrepen, heeft u de erkenning van uw kind overgedragen aan de ex-vriend van uw ex-vriendin. Biologisch gezien bent u altijd de vader gebleven, juridisch gezien echter niet. Uw kind stond onder het ouderlijk gezag van uw ex-vriendin en haar ex-vriend. Deze waren dan ook verplicht naar draagkracht te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind.

Zolang uw kind juridisch gezien het kind van uw ex-vriendin en haar ex-vriend blijft, hoeft u geen kinderalimentatie te betalen. Als u uw kind weer erkent, dan kunt u wel verplicht worden tot het betalen van kinderalimentatie vanaf het moment dat u het kind erkent. De elf jaren waarin u geen kinderalimentatie betaalt heeft, hoeft u niet met terugwerkende kracht te voldoen.

NB: u kunt uw kind alleen erkennen als de ex-vriend van uw ex-vriendin hiermee instemt en dus zijn voogdijschap weer aan u overdraagt.
 
Reactie vraagsteller:
Wellicht is mijn mail verkeerd geintepreteerd maar ik heb mijn kind nooit ter adoptie afgestaan aan de ex vriend van mijn ex vriendin. Hierdoor zal uw antwoord denk ik wijzigenn. Ik heb namelijk om de situatie niet nog verder uit de hand te laten lopen het gelaten voor wat het was maar heb nooit officieel ren erkenning overgedragen.

Ik verneem graag van u
 
Antwoord Beheerder:
Als u nog steeds de juridische vader van het kind bent, dan kunt u nog steeds verplicht worden naar draagkracht te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van uw kind. Ook indien u helemaal geen contact heeft met uw kind.

Het antwoord betreffende betaling van kinderalimentatie met terugwerkende kracht blijft wel staan. Uw ex zal bij de rechtbank kunnen vorderen dat u dit bedrag alsnog betaalt. De kans dat haar vordering zal slagen is echter klein. Ten eerste verjaart een vordering tot betaling van alimentatie binnen vijf jaar. Dit houdt in dat ze alleen een vordering tot betaling van kinderalimentatie van de laatste vijf jaar zou kunnen instellen. Ten tweede stopte u met betalen toen u uw kind niet mocht zien. Kennelijk is uw ex hiermee akkoord gegaan, want ze heeft hier nooit iets tegen gedaan (althans, voor zover ik uit uw omschrijving haal). Het is niet de bedoeling jaren niks te doen aan het niet-betalen van alimentatie en vervolgens een vordering met terugwerkende kracht in te dienen. In de meeste gevallen verplicht de rechter tot betaling van alimentatie op het moment dat hierom verzocht wordt. Onthoud dat dit een algemene regel is. De rechter toetst per geval of er kinderalimentatie met terugwerkende kracht betaald moet worden.

Nu u juridisch gezien de vader van uw kind bent gebleven, is de plicht tot betaling van kinderalimentatie altijd blijven bestaan. Uw ex kan dus van u verlangen dat u weer kinderalimentatie gaat betalen. Zoals gezegd, een vordering met terugwerkende kracht wordt in uitzonderlijke gevallen toegewezen.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan alimentatieplicht na hereniging kind na 11 jaar??:

Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Advocaten-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+