Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Neurologische Stoornissen » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Beheerder worden?

De rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom Klik hier.

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

kan ik ME hebben?

[Gesteld op: 09-11-2006]

Toelichting:
Hallo, ik ben nu ongeveer een maand moe en het word met de dag erger!ik heb een bloedonderzoek laten doen en heb het resultaat nog niet binnen. Stel dat er niks uit het onderzoek komt zou ik dan me/cvs kunnen hebben?en is er helemaal geen manier om daar achter te komen dan behalve mijn klachten te vergelijken met een me/cvs patient?
Met vriendelijke groet,
Mevr. A. Vollemans
Antwoord:
De diagnose van CVS wordt gebaseerd op een aantal exclusiecriteria waaraan voldaan moet worden. Dit is niet alleen gebaseerd op de vergelijking van uw symptomen met die van een patiënt die lijdt aan CVS/ME.
De exclusiecriteria zijn de volgende:
De hoofdcriteria, die bij elke patiënt noodzakelijk vervuld moeten zijn omvatten:

- een nieuw ontstane aanhoudende of steeds wederkerende invaliderende vermoeidheid, die niet betert met rusten en die ernstig genoeg is om de gemiddelde dagelijkse activiteit van de patiënten minstens te halveren.
- Uitsluiting van andere chronische condities, met inbegrip van vooraf aanwezige psychiatrische stoornissen.
Hiernaast maakten ze een lijst van 11 nevencriteria en drie fysieke kenmerken waaruit patiënten ofwel minstens zes nevencriteria en minstens twee fysieke kenmerken, ofwel acht van de 11 nevencriteria moeten vertonen. De nevencriteria omvatten: lichte koorts of koude rillingen, keelpijn, pijnlijke lymfeklieren, onverklaarde veralgemeende spierzwakte, spierpijn, langdurige vermoeidheid na inspanning, nieuw ontstane hoofdpijn, gewrichtspijnen zonder zwelling of roodheid, neuropsychologische klachten, slaapstoornissen en beschrijving van een acuut begin van de klachten. De fysieke kenmerken bestaan uit milde koorts, gevoelige of pijnlijke hals- of okselklieren en keelpijn (Straus, Komaroff & Wedner, 1994).

Het feit dat het volgens de CDC-criteria mogelijk is om de diagnose te krijgen zonder te voldoen aan het kenmerk van langdurige vermoeidheid na minimale inspanning – wat volgens Ramsey een hoofdkenmerk is van ME – geeft aanleiding tot de stelling dat ME niet hetzelfde zou zijn als CVS (http://www.geocities.com/tcjrme/CurrentTopics2.html). Hoewel algemeen wordt aangenomen dat beide definities eenzelfde syndroom proberen te beschrijven, zijn er ook onderzoekers die menen dat ME eigenlijk een noodzakelijk te onderscheiden subgroep vormt binnen een bredere groep van chronische vermoeidheidssyndromen. Volgens aanhangers van deze laatste visie heeft het onderscheid, ondanks de vele raakvlakken die er zijn, wel degelijk belang bij het interpreteren van onderzoek en het evalueren van klinische studies. Als illustratie hiervoor haalt Goudsmit (1994) oefentherapie aan. Waar deze behandeling voor CVS-patiënten in het algemeen werkzaam blijkt, zou deze bij ME-patiënten in de meeste gevallen niet effectief zijn.

Verder werden de CDC-criteria onder meer bekritiseerd omdat ze te vaag en niet restrictief genoeg zouden zijn, waardoor ze de neiging hebben om andere syndromen mee onder CVS te plaatsen. ‘Een halvering van het activiteitsniveau’ is bijvoorbeeld moeilijk na te gaan. Ook het feit dat koorts zowel als nevencriterium als fysiek kenmerk gerekend wordt, waardoor één probleem dubbel kan tellen, werd als een tekortkoming gezien. Onder meer naar aanleiding van deze kritieken werden deze CDC-criteria in 1994 herbekeken (Straus et al., 1994).

Het is dus heel belangrijk dat je een dokter aanspreekt met je klachten en dat een dokter de diagnose stelt.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+