Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht » Strafrecht-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht-Utrecht

Zelf een vraag over Strafrecht-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht-Utrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht-Utrecht:
Naam: K. Canatan
Bedrijf: Meijers canatan advocaten
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over K. Canatan vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Strafrecht-UtrechtVragen over Strafrecht-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht-Utrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Strafrecht-UtrechtVragen over Strafrecht-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Verkeerd ge´dentificeerd/ verkeerd beboet

[Gesteld op: 16-03-2011]

Toelichting:
Geachte heer van Breukelen,

onlangs is een vriend van mij aangehouden voor wildplassen. Als gŕnante grap leek het hem leuk om mijn gegevens op te geven, door mijn verzekeringspas en studentenpas aan de agent te tonen. De agent heeft deze gegevens zowaar genoteerd (ondanks dat er een foto op mijn studentenpas staat!). Ik heb zo'n vermoeden dat ik straks een aan mij gerichte boete ga ontvangen. Het klinkt wat fantastisch, maar valt deze situatie aan te vechten? Ik sta er een beetje van te kijken dat deze vergissing zo makkelijk gemaakt kon worden.

Alvast dank voor uw inzicht.

Met vriendelijke groet,
Antwoord:
U kunt dat zeker aanvechten en u heeft ook het recht om getuigen op te roepen, waaronder de agent en uw vriend. Het is dan wel zo handig als deze vriend erkent dat hij de persoon is geweest die de bekeuring heeft ontvangen. Zijn probleem is dan wel dat hij erkent een valse naam te hebben opgegeven. Dat zal hem waarschijnlijk nog een bekeuring opleveren.

Het aanvechten doet u door een eventueel transactieaanbod niet te accepteren. U krijgt dan vanzelf een dagvaarding voor de zitting. Eventueel een advocaat inschakelen zou ook kunnen, maar daar zult u dan waarschijnlijk wel voor moeten betalen. U kunt dat geld wel terugvragen als u vrijgesproken wordt.
 
Reactie vraagsteller:
dank voor het zeer snelle en duidelijke antwoord!

Is er mogelijk nog een alternatief op deze handeling? U begrijpt dat ik liever niet mijn vrienden voor het gerecht sleep, ook al zou dit hun eigen verdienste zijn. Het gaat mij in deze dan ook niet zozeer om het besparen van 100euro, als wel het principe dat een agent een verkeerd persoon identificeert (a. onjuist, daar het persoon op de foto niet het persoon in realiteit is, en b. aan de hand van onofficiŰle identiteitsbewijzen) en zodoende een verkeerd persoon beboet.

Wellicht klinkt dit wat recalcitrant, maar het is een realistisch geval. Bottom line is dat ik niet de boete wil betalen die uitgeschreven wordt omdat een agent niet heeft opgelet. Ik leg het probleem dan ook liever bij justitie dan bij mijn vriend.

Alvast bedankt voor uw verdere inzicht.
 
Antwoord Beheerder:

U kunt ook proberen dit aan te vechten door alleen de agent op te roepen, maar u zult toch een rechter moeten overtuigen dat de agent een fout heeft gemaakt. Als u kunt bewijzen dat u op het bewuste tijdstip niet daar was of kon zijn dan heeft u wellicht een punt. U zult ook moeten uitleggen waarom iemand anders uw passen kan gebruiken (zonder dat u daar kennelijk aangifte van heeft gedaan).

Ik snap wel dat u uw vriend niet wenst te betrekken, maar als u klaagt dat dit zomaar kan gebeuren, dan kunt u niet klagen dat u uw recht niet kan halen op de manier die u graag wil. Het strafproces is er om mensen te beschermen tegen onrecht, maar als u niet ten volle gebruik wil maken van uw rechten (hoe begrijpelijk ook) dan moet u zelf de gevolgen daarvan dragen.

Overigens kunt u natuurlijk het beste te rade gaan bij uw vriend. Vindt u niet dat hij dit moet rechtzetten? Het is juist dat de agent zijn werk goed moet doen, maar dit lijkt me niet uitsluitend zijn of haar fout. Tot slot, als u er niet bij geweest bent kunt u ook nooit helemaal weten hoe dat verlopen is, daarvoor zult u het dossier moeten opvragen.

Beantwoord door:
K. Canatan
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Verkeerd ge´dentificeerd/ verkeerd beboet:

te veel salaris uitbetaald gekregen?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-12-01 13:16:35
Slecht werk verricht, toch betalen?
      [Gesteld in Debiteurenbeheer]
2010-04-01 17:36:39
Vraag op volgbod wordt gecorrigeerd door partner
      [Gesteld in Bridge]
2014-02-14 12:04:46
volgbieding landy met 4-3 hoge kleur verdeling ?
      [Gesteld in Bridge]
2014-04-04 11:23:36
Recht op geld terug van het montuur?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2014-09-24 20:16:29

Gemiddelde score Strafrecht-Utrecht: 8.0 (38x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+