Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Pensioen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Pensioen en krijg online een antwoord van de specialist in Pensioen

Zelf een vraag over Pensioen? Klik hier.
Meer vragen over Pensioen.
De huidige beheerder van de rubriek Pensioen:
Naam: Jan-Wouter de Roos
Bedrijf: Semper fides
Reactiesnelheid: 54 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Jan-Wouter de Roos vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PensioenVragen over Pensioen via RSS. Klik hier.
RSS over Pensioen op jouw website?Vragen over Pensioen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PensioenVragen over Pensioen via E-mail. Klik hier.

geen pensioenpremie afgedragen

[Gesteld op: 14-03-2011]

Toelichting:
Bij controle door mij blijkt nu pas dat mijn (sinds 10 dagen ex-) werkgever als meer dan 2 jaar geen pensioenpremie afdraagt. Niet de premie die hij van mijn loon heeft ingehouden (inmiddels 7.500 euro) maar ook geen werkgeversdeel.
Nu is het pensioencontract per ruim 2 jaar gelden (1-1-2009) premievrij gemaakt en er is geen nieuw contract. De Ondernemingsraad weet niet wat te doen, want de werkgever houdt zich niet aan welke afspraak dan ook. De leden de OR zijn ook werknemers natuurlijk en er is de laatste 3 jaar meer dan 80% van het personeel opntslagen, dis de OR-leden zijn voorzichtig i.v.m. hun baan. De pensioenverzekeraar heeft mij nooit ingelicht. Wat te doen >?
Antwoord:

Wauw!

Het klinkt alsof er werkelijk alles mis gaat. Op de eerste plaats is pensioen inhouden maar niet afdragen een serieuze zaak. Bestuurders zijn hoofdelijk aansprakelijk! Een collectief pensioen premievrijmaken, daar heb ik nog naaoit van gehoord. Het contract is opgezegd! Dat betekent dat de waarde wel behouden blijft maar opbouw en nabestaandenpensioen op dit moment gestopt zijn. Wanneer er nu iemand overlijdt is er geen nabestaandenpensioen en dat laatste is echt héél kwalijk. Wanneer de werknemers hiervan niet op "voor hen begrijpelijke wijze" zijn ingelicht blijft het de verantwoordelijkheid van de werkgever en uiteindelijk ook van de bestuurder. De verzekeraar is (zo klinkt het) gewoon medegedeeld dat het contract werd gestopt. Die is zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust. Dit vraagt om een voorzichtige aanpak. Ik hoop dat uw werkgever de premies wel heeft gereserveerd.

Ik zou in samenwerking met de werkgever (die waarschijnlijk financieel weinig ruimte heeft) naar een oplossing zoeken. Je zou een regeling kunnen maken waarin de nabestaandenpensioenen netjes geregeld zijn (kost hoogstwaarschijnlijk minder dan 10% van de oude totale premie) en een bescheiden opbouwregeling voor het oudedagspensioen. Zo is de basis gewaarborgd en laat je ruimte om over een paar jaar weer meer op te bouwen open. Voor uw werkgever zal belangrijk zijn dat de kosten beperkt en voorspelbaar zijn. Dat is best te regelen. U heeft zekerheid voor nu en geeft de werkgever wat ruimte. Die kan dan, wanneer het weer wat beter gaat, laten zien dat hij dit waardeert. Misschien kan ik u daarbij helpen?

Met vriendelijke groeten,

J.W. de Roos

 
Reactie vraagsteller:
hartelijk dank voor uw snelle en vooral ook duidelijke antwoord.
Het probleem zit 'm niet in de financiele situatie van de werkgever, maar in een gigantisch stuk onwil. Per 1-1-2009 is er een nieuwe eigenaar en de eigenaar/directeur daarvan is zo lomp als een koe. Buitendienstpersoneel is een kostenpost dus die moet verdwijnen. Korte termijn politiek natuurlijk, want zonder buitendienst geen contact (meer) met klanten en geen nieuwe omzet.
Geen omzet is geen inkomsten enz.
De pensioenregeling is/was op basis van middelloon met een beoorlijke franchise (ruim EUR 18.300,=), de premie was dus beheersbaar. Middelloon is o.a. ook geen backservice.
De werkgever WIL gewoon niet. Niemand kan met droge ogen beweren, dat er hard aan een andere regeling wordt gewerkt als dit al meer dan 2 jaar duurt. De OR krijgt telkens toezeggingen van aanstaande betalingen, echter dit wordt geen enkele keer nagekomen.
De werknemersbijdrage is 6% van de pensioengrondslag. Mijn leeftijs is 52 en mijn PG= rond de 55.000,=. De werkgeversbijdrage is dus veel meer dan mijn inleg. Het gaat om een serieus geldbedrag inmiddels.
Medewerking kan ik wel vergeten. M'n dienstverband is per 1-3-2011 beeindigd en er is een ontslagvergoeding meegegeven. Na tussenkomst van een rechtbank en een mediator overigens.
Wat kan ik doen om e.e.a. af te dwingen ?

Alvast mijn hartelijke dank,

R.Brands
 
Antwoord Beheerder:

Geachte bezoeker,

Bel me even na negen uur. Ik kan u in tien minuten meer vragen dan we samen in een uur typen en het moet wel leuk blijven. Werken doe ik al de hele dag.

Met vriendelijke groeten,

J.W. de Roos

Beantwoord door:
Jan-Wouter de Roos
profielpagina


Gerelateerde vragen aan geen pensioenpremie afgedragen:

Veilig stellen voorwaardelijk pensioen
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2010-10-22 22:52:19
Geen afdracht pensioenpremie door werkgever
      [Gesteld in Pensioen]
2010-10-15 15:15:49
Werkgever geen pensioen afgedragen.
      [Gesteld in Pensioen]
2011-01-31 17:19:44
Aftrekbaarheid vrijwillige pensioenpremie
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-09-21 17:29:50
Door werkgever ontstane schuld?
      [Gesteld in Arbeidsrecht]
2007-04-01 11:46:46

Gemiddelde score Pensioen: 8.5 (804x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Anita
  9.0
 • Joy
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  256047
  Beheerders:  1023

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  166 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+