Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

Financieel beheer. Slinkse verduistering van geld.

[Gesteld op: 10-03-2011]

Toelichting:
Na het overlijden van mijn vader in 2004 heeft mijn ouste broer, zoals in veel families gebruikelijk, de financien van mijn moeder beheerd. Moeder was door haar beperkte bevattingsvermogen en onbekendheid met regelzaken hiertoe niet zelf in staat. Mijn moeder is kort geleden op 87 jarige leeftijd overleden.
Er zijn 3 kinderen. Het was traditie van mijn vader tijdens om omstreeks de kerstdagen een schenking te doen aan de 3 kinderen. Mijn oudste broer heeft deze traditie namens mijn dementerende moeder voortgezet. Hij heeft nimmer inzage in en verantwoording over de administratie verstrekt. Er waren en zijn voortdurend spanningen tussen oudste broer en partner en de andere 2 kinderen kinderen. Er is aan het licht gekomen dat mijn oudste broer zich op onbehoorlijke wijze heeft bevoordeeld door zijn vriendin voor het gelijke deel als de kinderen te laten meedelen in de schenkingen. Toen hij hierop door mijn jongste broer werd aangesproken kwam hij spontaan met een door hem, in 2008 aan mijn dementerende moeder, i gedicteerd briefje op de proppen, waaraan hij zelf de interpretatie gaf dat het moeders wil was. Er was indertijd al Alzheimer bij moeder vastgesteld. Mijn inschatting is dat er € 4750,- is weggesluisd. Zijn bedriegelijke en van de omstandigheden misbruikmakende handelswijze stuit mij ernstig tegen de borst. Oudste broer is ontoegankelijk en wil het er niet meer over hebben. We staan voor de afhandeling van het overlijden van moeder .

Mijn vraag luidt: Kunnen de door mijn broer verduisterde bedragen alsnog worden verrekend met zijn aandeel in de nalatenschap?

Alvast bedankt voor uw respons.
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

het lijkt mij in ieder geval verstandig de afwikkeling van de nalatenschap niet aan uw oudste broer over te laten, als het vertrouwen er niet is, en als de relatie is verstoord. In principe dient nu na het overlijden een zogenaamde verklaring van erfrecht te worden opgesteld door een notaris, waaruit blijkt wie erfgenaam is, en wie de aangewezen persoon is om de nalatenschap af te handelen (een van u of bijvoorbeeld een notaris)

Eerder door moeder verleende volmachten aan uw broer zijn door haar overlijden vervallen. Hij mag ook niet meer beschikken over de bankrekeningen en goederen van de nalatenschap.

In onderling overleg dient u iemand aan te wijzen die de zaken afhandelt 9dat kan de notaris zijn).

Tevens zou ik dan een aantal jaren teruggaan, of de notaris terug laten zoeken, wat de wijzigingen zijn geweest in het vermogen.

het is niet gebruikelijk dat een partner meedeelt gelijk aan de eigen kinderen. Moeder kan het wel zelf hebben besloten. dat hangt dus van de mate van haar onvermogen ten tijde van het opstellen van de brief af. Daarover dient nog een stevig gesprek plaats te vinden tussen de 3 erfgenaam, eventueel onder leiding van een derde, bijvoorbeeld een notaris.

Voorts moet het niet zo zijn dat door de schenking aan een derde, de eigen kinderen tekort komen aan hun legitieme portie (minimum-erfdeel).

Als eerste heeft u nog recht op de erfenis van vader. Deze dient berekend te worden naar 2004 en uitgekeerd te worden, dat was waarschijnlijk al van de drie kinderen. het andere gedeelte van moeder laat zij na aan de kinderen, maar als daaruit teveel is weggeschonken dat u van moeders gedeelte dus niet minimaal 1/6 kreeg (als de schenking wordt bijgeteld bij het na te laten vermogen, maar dan verminderd weer met vaders erfenis), dan kan er een tekort zijn; de kinderen zijn geschaad in hun legitieme portie. Als dat zo is dan kan dit geheel of deels worden teruggevorderd van de vriendin. U kunt het voorts laten uitrekenen door een notaris.

Veel succes

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris Ureterp

 

 
Reactie vraagsteller:
Geachte mr de Vries,

Hartelijk dank voor uw gedegen antwoord.
In uw antwoord geeft U aan dat de erfgenamen eventueel een vordering hebben op de vriendin. Het is duidelijk dat ze in samenspraak bedragen hebben verduisterd. Het is echter mijn broer geweest die de de opnames heeft verricht en vervolgens aan zijn vriendin heeft doorgesluisd.
Mijn vraag luidde of de bedragen zijn te verrekenen met het aandeel van mijn broer in de nalatenschap, waarbij hij, als hij dat wil, een vordering op zijn vriendin krijgt.
Er is overigens een afspraak gemaakt bij een notaris. Deze vindt as. vrijdag plaats.
Indien het mogelijk is ontvang ik graag vooraf van U een aanvullende reactie.
Nogmaals mijn compliment. Ik heb uw advies gewaardeerd met een 10.
 
Antwoord Beheerder:

Het is goed dat er een afspraak is gemaakt bij de notaris.

Als moeder geschonken heeft aan de vriendin, dan kan er eventueel teveel zijn weggeschonken aan een derde waardoor uw legitieme portie is geschaad: dan heeft u een vordering op deze derde.

Als moeder geschonken heeft aan broer, waardoor de legitieme portie (minimum-erfdeel is geschaad): dan heeft u een vordering op deze broer.

Het hangt er dus van af wat er feitelijk is gebeurd. Is het aan uw broer betaald en heeft hij het doorgesluist aan zijn vriendin: ja, dan kunt u bij uw broer aankloppen. 

Maar stond er in het door moeder ondertekende contract/overeenkomst dat de vriendin zou krijgen, en de broer heeft het gewoon uitgevoerd wat moeder wilde; dan is er een vordering op de vriendin.

Ook is het de vraag waarvoor het geld verstrekt is. Beloning voor werkzaamheden is geen schenking.

Veel succes vrijdag !

met vriendelijke groet

 

Anna de Vries

notaris te ureterp

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Financieel beheer. Slinkse verduistering van geld.:

Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+