Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

VOF contract of Testament?

[Gesteld op: 01-03-2011]

Toelichting:
hallo,
wij hebben met zn 4ren (2 kinderloos getrouwde 40er stellen) een inmiddels goedlopend bedrijf. nu willen we toch 1 en ander op papier zetten voor het geval dát....
we weten hoe en wat er gebeurd als 1 vennoot overlijdt,...dan blijdt de verdeling 50-50
maar wat als beide (van 1 stel) overlijden!? de zaken gaan naar de andere vennoot, maar 50% opgebouwd eigenvermogen (cash) dat op dat moment op nog in de zaak zit willen we beide naar de eigen familie/nabestaande.
(bijv de winst van dat jaar)
maar alleen als de zaak het kan/heeft, anders hebben ze pech want de andere vennoot heeft het immers helpen opbouwen...;)
hoe moeten we dit aanpakken?
we zijn bezig met een VOf contract maar willen geen tegenstrijdigheden met een bijv. een testament.
kan de één de ander "overrulen"?

alvast bedankt voor het antwoord

vriendelijke groet,
suus
Antwoord:

U vergist zich; een VOF-contract en een testament zijn 2 hele verschillende zaken, en kunnen elkaar ook nooit beinvloeden.
In een VOF-contract wordt bepaald hoe men samenwerkt, welke bevoegdheden er zijn, hoe de winst wordt verdeeld, en hoe men handelt bij het uittreden van een vennoot (inclusief overlijden).
In een testament wordt bepaald hoe het uiteindelijke vermogen (na afrekening van de VOF) wordt verdeeld over erfgenamen.
Als een vennoot komt te overlijden wordt dus eerst het VOF-contract gevolgd voor wat betreft de afrekening, en als alle zakelijke belangen zijn afgewikkeld moet het testament worden toegepast.

U heeft nu niets geregeld, wat absoluut onverstandig is, omdat een VOF altijd een keer wordt beeindigd, en er dan ruzie over afspraken kan ontstaan als deze afspraken niet schriftelijk zijn vastgelegd.
U gaat er bijvoorbeeld van uit dat bij overlijden van 1 vennoot de winstverdeling 50-50 blijft. Dat lijkt mij vreemd; er zijn nu 4 vennoten, en als er 1 wegvalt blijven er nog 3 over, dus ontvangt ieder 1/3. U mag wel afwijkend afspreken, maar dat kan u beter op papier doen.
Bij het overlijden van een vennoot moeten de andere vennoten wel het aandeel van deze vennoot overnemen. De rresterende vennoten moeten dus betalen, en dat valt in de te verdelen erfenis.
Bij het overlijden van 2 vennoten (1 stel) is dat niet anders. De andere 2 vennoten moeten de erfgenamen dan het aandeel in het ondernemingsvermogen uitbetalen, verhoogd met een bedrag voor goodwill.
Uw opmerking dat de erfgenamen pech hebben als de zaak niet kan betalen is onterecht, omdat het hier om een wettelijk recht gaat. Technisch gezien kanm deze situatie alleen voorkomen als het andere stel teveel geld uit de onderneming heeft opgenomen. Zij hebben dan een schuld aan de VOF, en schulden moeten worden betaald.

Ik raad u aan om een VOF-contract op te stellen, waarvan u een model gratis kan downloaden op de website van de Kamer van Koophandel. U bent vrij om het aan te passen, naar uw eigen situatie. Ik raad u wel aan, omdat u ook een testament overweegt, om eerst juridisch advies bij een notaris in te winnen.

 
Reactie vraagsteller:
Beste heer/mevrouw de Ruyter,

Bedankt voor uw antwoord.
Wij zijn nu ook bezig met het opstellen van een VOF contract om één en ander uit te sluiten/voorkomen.

Dus als ik het goed begrijp moet in princiepe wanneer 1 stel komt te overlijden moet eerst de VOF afgerekend worden om vervolgens het vermogen van de overledenen over de familie te verdelen?
maar dat is nou juist wat we willen voorkomen, althans...
wat we absoluut niet willen is dat de overgebleven venoten de zaken zouden moeten verkopen (onze winsten zitten namelijk (nog) in de zaken) om de familie te moeten betalen voor de erfenis.

terwijl ik dit tik denk ik; is het probleem dan opgelost wanneer we elkaar de zaken en zakelijke winst in het testament nalaten?

klinkt misschien mooi (en geloof me in heb ook de andere kant van VOF en slechte compagnons meegemaakt) maar wij gunnen elkaar waar we zelf hard voor hebben gewerkt en willen niet dat dat een wettelijk recht ervoor kan zorgen dat de andere venoot dan geen zaak meer heeft.

voor ons is de zaak de zaak en die is van ons 4ren, prive etc is voor de fam,maar alles wat zakelijk is, is voor de andere venoten.
 
Antwoord Beheerder:

Wat u goed moet begrijpen is dat u in het testament niets kan opnemen over dat het zakelijk vermogen buiten de erfenis moet blijven. Het testament is van toepassing op de erfenis, en bepaalt hoe de erfenis moet worden verdeeld. U kan dus niet zeggen dat het zakelijk vermogen niet onder de erfenis valt, en om die reden is er altijd belasting verschuldigd over de complete erfenis, inclusief het zakelijk vermogen (voor zover dit meer bedraagt dan het vrijgestelde bedrag).

U zou wel in uw testament kunnen opnemen dat het zakelijk deel van de erfenis wordt toegekend aan de andere vennoten. Dan zijn zij daar de erfgenamen van, en moeten zij daar belasting over betalen. Daarmee is uw probleem dus niet opgelost, want hoe dan ook, de belastingdienst krijgt zijn deel.

U kan belastingafrekening wel voorkomen door er voor te zorgen dat er bij overlijden geen zakelijk vermogen is. Dit zou u kunnen doen door in het VOF-contract op te nemen dat bij overlijden van een vennoot er geen afrekening behoeft plaats te vinden, en dat erfgenamen dus geen recht hebben op een deel van de VOF. Dit moet echter goed worden geformuleerd om latere problemen te voorkomen. Om die reden herhaal ik het advies om hier een notaris in te betrekken.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan VOF contract of Testament?:

jaarcontract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-05-01 13:24:53
Wat voor contract heb ik nu?
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-05-24 00:25:01
Kan contract veranderd worden? (Arts-assistent)
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-05-31 00:56:57
contract verlengen
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2009-07-13 13:17:58
Verlening van 2 maanden met minder uren aanbieden?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Overijssel]
2010-03-15 15:48:39

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257444
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+