Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Noord Holland

Zelf een vraag over Recht-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Noord Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Noord Holland:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Noord HollandVragen over Recht-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Noord Holland op jouw website?Vragen over Recht-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Noord HollandVragen over Recht-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Welke rechten en plichten heeft 2e echtgenote?

[Gesteld op: 26-02-2011]

Toelichting:
Mijn voormalig man gaat trouwen met zijn vriendin. Mijn vraag is welke rechten heeft zij mbt tot onze kinderen als er iets met hem gebeurt?
Antwoord:

Als uw voormalig man overlijft hebben uw kinderen recht op hun kindsdeel in de erfenis. Hoe groot dat erfdeel is, is afhankelijk van de manier waarop uw  voormalig echtgenoot gaat trouwen met zijn vriendin. Op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Als uw voormalige echtgenoot met zijn nieuwe vrouw ook nog kinderen krijgen, dan zijn deze kinderen van hem ook erfgenaam en delen dus mee.

Zonder testament krijgt volgens de Nederlandse wet de achterblijvende echtgenoot de beschikking over de gehele erfenis. Zij moet dan ook de eventuele successierechten betalen over de erfenis van de kinderen, wat in mindering wordt gebracht op het kindsdeel.

Omdat de nieuwe vrouw over de gehele erfenis mag beschikken hebben de kinderen een vordering op de overblijvende echtgenoot ter grootte van hun erfdeel (minus de successierechten). De vordering kunnen zij pas opeisen na het overlijden van de overblijvende echtgenoot. 

De overblijvende echtgenoot mag doen en laten met de gehele erfenis, zoals zij wil. Als er niets meer is, valt er ook niets te vorderen.

Als uw voormalig echtgenoot wel een testament heeft gemaakt, waarin hij zijn kinderen uit het eerdere huwelijk uitgesloten heeft, dan kunnen de kinderen hun legitieme portie binnen 5 jaar na het overlijden van hun vader opeisen. De legitieme portie bestaat uit de helft van een normaal kindsdeel. Het is dus niet mogelijk om als kind volledig onterft te worden. Echter ook voor de legitieme portie dient er te worden gewacht tot nieuwe vrouw is overleden.

Ik ga er vanuit dat bovenstaande uw vraag dekt, mocht u nog doelen op andere rechten en plichten dan hoor ik dat graag.

groet, Valerie

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw antwoord. Kunt mij ook vertellen welke rechten zij heeft mbt de zeggenschap over de kinderen. En dan bedoel ik de voogdijschap. Als mijn voormalig man overlijdt krijgt zij dat de zeggenschap over onze kinderen. Is zij dan wettelijk bevoegd om mee te beslissen over onze kinderen? Of gaat die volledig over op mij? Alvast hartelijk dank.
 
Antwoord Beheerder:
In de meeste gevallen houdt zowel u als uw ex-man zeggenschap. U bent beide ouders van de kinderen dus normaal gesproken berust dus de zeggenschap/voogdij bij u allebei, behalve als de rechter anders beslist. In principe krijgt de nieuwe vriendin dus geen zeggenschap tenzij daar aanleiding voor bestaat (als de rechter bijv beslist dat de kinderen geen veilig bestaan hebben bij u, de moeder en de stiefmoeder de enige is die voor hen kan zorgen, maar dat zijn dus echt uitzonderingen) De nieuwe vriendin/stiefmoeder kan wel een omgangsregeling vragen aan de rechter als uw ex-man overlijdt omdat zij zich met hen verbonden voelt. Ik verwijs u voor meer informatie naar de website van de rijksoverheid : http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wie-heeft-er-recht-op-omgang-met-mijn-kind-na-de-scheiding.html ik hoop u hiermee voldoende te hebben geholpen.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke rechten en plichten heeft 2e echtgenote?:

Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Te weinig aandacht krijgen van mijn man
      [Gesteld in Islam]
2013-04-20 15:33:33
Fotograferen in openbare ruimtes
      [Gesteld in Fotografie]
2008-11-14 11:24:14
terugbetaling registratierechten
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-06-27 10:36:19

Gemiddelde score Recht-Noord Holland: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+