Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

gezamenlijke schulden en regres

[Gesteld op: 26-02-2011]

Toelichting:
Als de ene partner na scheiding de schulden af moet lossen omdat zij werkt en alleen bij haar nog iets te halen valt, en als zij formeel na jaren zwoegen de ene helft ( 50%) van de totale schuld heeft afgelost, kan zij pas een regres of vordering op de ex partner bij de rechter neerleggen. Blijft die vordering dan altijd rechtsgeldig? En zal ze daarna gewoon door moeten betalen(aflossen), nu voor hem dus, totdat ook zijn deel van de schuld is betaald? Die ex partner zit in de bijstand, kan hij dan niet gedwongen worden om iedere maand wat af te lossen? Het is per slot van rekening zijn deel van de schulden. En wat als ook zij in de bijstand zou zitten...wat gebeurd er dan met de nog openstaande schulden tijdens hun huwelijk gemaakt? Bestaat er zoiets als "verjaring" ?
Ze hadden een doorlopende krediet rekening en ze betaalt alleen de rente iedere maand wat zeer hoog is. Ze lost niets af.

Met vriendelijke groet,
Antwoord:

Beste,

ik begrijp dat beiden hoofdelijk aansprakelijk waren voor de schuld(en). Mevrouw heeft altijd de helft voor haar afgelost en de andere helft dat zij heeft afgelost is voor haar expartner. Zij heeft voor dat deel een vordering op haar ex. Als die parner in de bijstand is en hij weigert de schuld af te lossen, kan je 1. hem persoonlijk failliet laten verklaren: er moeten dan wel meerdere schuldeiseres zijn aan wie hij niet betaald. Mevrouw is één van deze schuldeisers. Een faillissement is een vervelende situatie en daar zit je niet graag in. Het kan een reden zijn voor meneer om toch contact op te nemen met de schuldeiser om van zijn zijde een regeling te treffen, voor zijn deel dus.

Een tweede is dat meneer de schuldsaneringsregeling ingaat en na 3 jaar helemaal schuldenvrij is. Dat is zijn deel van de schuld weg en hoeft mevrouw enkel nog haar deel af te betalen. Als meneer in de WSNP regeling zit, kan mevrouw contact opnemen met de schuldeisers en afspraken maken over 'haar deel' van de schuld. Volgens mij kan dat altijd. Dus ook los van de situatie van meneer. Mijn advies is dan ook hierover een regeling te treffen met de schuldeiser en kijken over zij afspraken kan maken over het aflossen van haar deel van de schuld en dat de schuldeiser zelf actie gaat ondernemen naar meneer.

Succes hiermee. mr S.P, Mahabier www.jourplace.nl

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw reactie waar in me een en ander duidelijker is geworden. Was het maar zo dat meneer(ex partner) in de schuldsanering zou willen gaan om zijn deel van de schulden af te betalen maar dat wilt hij niet. Hij vindt het wel zo gemakkelijk dat z'n ex vrouw alles moet aflossen. De schuldeiser komt dan ook bij haar omdat zij niet in de bijstand zit. Met de schuldeiser is er geen regeling te treffen heb ik begrepen. Ze heeft geprobeerd de helft van de schulden ( in totaal een groot bedrag!) op haar naam te laten zetten, dus te splitsen, maar dat wilt de schuldeiser ook niet. Haar ex partner zal zelf nooit contact opnemen met de schuldeiser om voor zijn aandeel van de schuld een regeling te treffen en om hem failliet te laten verklaren heeft geen zin want hij bezit niets, er valt niets te halen zodat een faillissement niets uithaalt. Bestaat er zoiets als een dwangmaatregel in zulke gevallen als dit?
Overigens is het de ex partner die de schulden heeft gemaakt. Helaas had mevrouw ook het contract ondertekend en zijn ze beiden hoofdelijk aansprakelijk . Maar nu draait zij dan alleen op voor de aflossing van die schuld ( ze heeft ook nog twee kindjes om te onderhouden) en hij vindt het wel prima zo.
Wat kan ze doen om hem te dwingen zijn deel van de schuld af te betalen?
Zo niet.... is er iemand of een instantie die voor haar bemiddelt of haar kan helpen met de schuldeiser?

Mijn excuses voor nog een vraag maar het is gewoon een moeilijke kwestie.
 
Antwoord Beheerder:

Beste,

Van een kale kip kan je niet plukken. Dus geld uitgeven om ervoor te zorgen dat meneer zijn verantwoording neemt, is geen goed advies.  Als er geen gesprek mogelijk is met de schuldeiser, zit zij gewoon vast aan deze schuld.

Heeft mevrouw naar de WSNP-regeling (schuldsaneringsregeling) voor haarzelf gekeken? Of is haar inkomen te hoog? Als de schuld te hoog voor haar is om in 3 jaar af te lossen, dan heeft het zin om te kijken of deze regeling iets is voor haar. Dat kan ook de deur openen voor een gesprek met de schuldeiser. Het is een vervelende regeling om in te zitten, want het vergt aanpassing voor het hele gezin. Mevrouw kan niet vrij over haar inkomen beschikken,maar krijgt een toelage om van rond te komen en haar post moet zij afhalen bij haar bewindvoerder, maar na 3 jaar kan zij van deze schuld af zijn. Voor het deel dat door haar is afgelost behoud zij regresrecht op haar ex-man, maar geldvorderingen verjaren na verloop van 5 jaar. Dus wel op tijd de herinnering sturen dat hij dat geld nog aan haar moet betalen. Liefst per aangetekende post met bericht van ontvangst en reguliere post.

Zijn jullie al gaan praten met de Social dienst die de uitkering verstrekt. Wellicht is het mogelijk met hen voor deze schuld een betalingsregeling te treffen. Beslagleggen op de uitkering heeft geen zin als er geen ruimte voor aflossing is.

Dit is een heel vervelende zaak. Maar juridisch kan mevrouw weinig.

Succes ermee

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan gezamenlijke schulden en regres:

Successierecht en aftrek persoonlijke lening
      [Gesteld in Erfrecht]
2010-11-08 01:52:48
beslaglegging loon
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-12-01 14:28:29
gevolgen voor kinderen bij schulden ouders?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-07 14:45:57
Kunnen particuliren ook failliet laten verklaren.
      [Gesteld in wsnp bewindvoerder]
2011-10-14 16:14:25
kostenaftrek legitieme portie
      [Gesteld in Erfrecht]
2013-06-04 13:37:44

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+