Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Schulden van oud-compagnon in vof

[Gesteld op: 25-02-2011]

Toelichting:
Graag jullie advies over het volgende:

Mijn compagnon wilde stoppen met onze vof. Na een paar dagen wikken en wegen heb ik besloten niet alleen door te gaan. En dus moest alles berekend worden en verdeeld worden. Het was maar goed dat ik dat niet gedaan heb want ik kwam erachter dat er veel betalingen werden gedaan van de rekeningcourant.

De afwikkeling gaat moeizaam maar gestaag. We zijn er ook achter gekomen dat ex-compagnon meerdere bedrijven en particulieren heeft laten betalen aan haar nieuwe bedrijf. Zij heeft dit nooit aan onze firma betaald. Kunnen wij hiervan aangifte doen? Inmiddels heeft de boekhouder de eindbalans opgemaakt. Daaruit blijkt dat zij een schuld heeft gemaakt van ong. 40.000 en ik een schuld heb van ong. 1500. Inmiddels heb ik mijn schuld al in zijn geheel betaald. Met de bank is een betalingsafspraak gemaakt en deze weet dat mijn ex-compagnon de schuld moet inlossen. Echter, zij leeft op grote voet (lees; grote auto, dure spullen en ze gaat trouwen) maar wonen in een huurhuis. En ook niet onbelangrijk, ze heeft een BKR. Ik ben erg bang dat ze hierdoor de schuld niet gaan/kunnen betalen en dat de bank bij mij komt aankloppen. Ik heb een koopwoning maar verder een heel sober en zuinig bestaan. Ik heb geen dure auto en veel tweedehandsspullen. Ook heb ik geen geld.

Hoe kan ik me juridisch wapenen voor de toekomst? Alles staat op papier dus de schuld is Úcht van haar en niet van mij. Ik wil niet jarenlang in onzekerheid leven, kan ik van haar eisen dat ze bv niet gaat trouwen en de auto verkoopt zodat ze een groot deel van de schuld in een keer kan aflossen? Of is er een mogelijkheid waardoor ik van mijn hoofdelijke aansprakelijkheid afkom?

Bedankt!
Antwoord:

Uw probleem is niet uniek, het komt bij een VOF veel vaker voor dat een vennoot in de problemen komt omdat de andere vennoot in geldproblemen komt. Om die reden wordt ook altijd geadviseerd om een VOF-contract af te sluiten, waarmee op eenvoudige manier van een vennoot afscheid kan worden genomen. Ook is het af te raden om samen te werken met iemand met een BKR-code, want bij een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor alle bedrijfsschulden, en als 1 van de vennoten geen geld heeft kan de schuld volledig worden verhaald op de andere vennoot. 
Dit blijkt ook uit uw verhaal, u mag er terecht voor vrezen dat de bank bij u moet aankloppen. Het maakt namelijk niets uit dat u uw deel heeft betaald, u bent en blijft altijd aansprakelijk voor het volledige bedrag. Als dat gebeurt kan u het wel verhalen op uw partner, maar "een kale kip kan je niet plukken".

U kan niets doen aan deze aansprakelijkheid, maar u kan wel uw partner dwingen om haar deel te betalen. U kan beslag laten leggen op haar bezittingen, waaronder haar bankrekening, maar ook haar auto. Met de opbrengst daarvan kan wellicht een deel van de schuld worden afgelost. Als zij overigens in gemeenschap van goederen gaat trouwen met iemand met vermogen, dan kan u na het huwelijk daar ook beslag op laten leggen.
U kan hier heel formeel in zijn: stuur (eventueel via een advocaat) een briefje dat zij haar schuld binnen bijvorbeeld 10 dagen moet betalen. Als zij daar niet op reageert laat u beslag leggen.

In reactie op het feit dat zij bedragen op haar bankrekening heeft laten boeken: U kan daar geen aangifte van doen, omdat er feitelijk geen sprake is van diefstal o.i.d. Zij is namelijk net als u bevoegd om over alle bezittingen van de VOF te beschikken. Bovendien blijkt dit ook omdat uzelf te weinig controle had op de financien, end e boekhouder wellicht heeft zitten slapen. Het had toch moeten zijn opgevallen dat deze bedragen ontbraken in de boekhouding?
ook had u eerder moeten ingrijpen toen bleek dat de schuld van uw partner zo ver uit de pas liep met uw schuld. Helaas is dat achteraf gepraat.
Ik hoop voor u dat het u lukt om haar de schuld te laten aflossen. Ik raad u wel aan snel actie op dit punt te nemen, voordat de bank bij u aanklopt.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Schulden van oud-compagnon in vof:

wanneer is de uitsluitingsclausule van toepassing
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2007-11-02 13:27:13
rente van een schuld eiser
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-03-31 18:53:24
Schuldbegeleiding. Schuld Beheer
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-02-09 12:08:47
Kunnen de schulden verhaald worden bij gemachtigde
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2013-12-15 21:44:07
onterechte beŰindiging shv hoe nu veder
      [Gesteld in Schuldhulpverlening]
2014-01-20 11:51:38

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+