Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Bestuursrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bestuursrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Bestuursrecht

Zelf een vraag over Bestuursrecht? Klik hier.
Meer vragen over Bestuursrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Bestuursrecht:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BestuursrechtVragen over Bestuursrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Bestuursrecht op jouw website?Vragen over Bestuursrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BestuursrechtVragen over Bestuursrecht via E-mail. Klik hier.

Bevoegdheid burgemeester

[Gesteld op: 25-02-2011]

Toelichting:
Een raadslid dient als raadslid bij de burgemeester een klacht in over de integriteit van een wethouder en een fractievoorzitter (beide van dezelfde politieke partij). De klacht gaat over vermeende belangenverstrengeling waardoor dat raadslid ook in zijn belang als burger is geschaad. De burgemeester weigert deze zaak op te pakken. Vervolgens is er een artikel in de krant hierover en naar aanleiding van dat bericht (die geen nieuwe feiten bevat) vragen de wethouder en de fractievoorzitter aan de burgemeester (die partijgenoot van hun is) om een onderzoek. Nu komt de burgemeester wel in actie. Het raadslid zegt dat de burgemeester zich door deze handelwijze partijdig heeft opgesteld en vraagt aan de burgemeester om de regie uit handen te geven aan de griffier of de waarnemend raadsvoorzitter. Ook vraagt het raadslid om een onafhankelijk onderzoek door een "commissie van wijze mannen". De burgemeester negeert dat allemaal en geeft helemaal op eigen houtje opdracht aan een commercieel bureau om een onderzoek te verrichten en aan hem te rapporteren. Daarbij wordt de opdrachtsomschrijving heel erg versmald. Het raadslid weigert (met redenen omkleed) mee te werken aan dat gebrekkig onderzoek. Ook dat wordt terzijde geschoven en wordt het onderzoek doorgezet. Bij de opdrachtverstrekking is verder niemand betrokken: niet de griffier, niet de Raad, niet de andere leden van het college, niet de klager. De uitslag is (uiteraard) een zeer onvolledig en ongeloofwaardig rapport dat helemaal niets opheldert. Volgens dat raadslid heeft de burgemeester geen bevoegdheid om een dergelijke opdracht op eigen houtje te verstrekken en is dus vermoedelijk buiten de AwB om gehandeld.
Klopt dat?

Zo ja wat staat dat raadslid te doen om dit aan de kaak te stellen? Gelijk naar de bestuursrechter stappen of eerst een klacht indienen bij het college? Of aan een ander orgaan?

Wat moet er in ieder geval in die klacht zijn opgenomen?

Maakt het uit of "het raadslid" de klacht indient of dat "de burger" die klacht indient?Alvast dank voor de reactie
Antwoord:
Volgens art. 155a lid 1 van de Gemeentewet kan de raad op voorstel van een of meer van zijn leden een onderzoek naar het door het college of de burgemeester gevoerde bestuur instellen. Volgens lid 3 van hetzelfde artikel wordt het onderzoek uitgevoerd door een door de raad in te stellen onderzoekscommissie. De commissie heeft ten minste drie leden en bestaat uitsluitend uit leden van de raad.

Ik adviseer dus dat het raadslid bovengenoemde voorstelt aan de gemeenteraad, zodat zij een onderzoek kunnen verrichten naar het gevoerde bestuur van de burgemeester.
 
Reactie vraagsteller:
De burgemeester is lid van het college van B & W. Het is onwaarschijnlijk dat de burgemeester in deze autonoom mag optreden. Hij heeft dus opgetreden buiten zijn medecollegeleden om.
Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de andere collegeleden in deze?
 
Antwoord Beheerder:
In sommige gevallen mag de burgemeester autonoom optreden ingeval van bevoegdheden die aan het college van B & W toekomen. Het dagelijks bestuur van de gemeente voeren of het uitvoeren van beslissingen van de gemeenteraad kunnen bijvoorbeeld aan de burgemeester belast worden.

Het college van B & W en de burgemeester afzonderlijk zijn verantwoording schuldig over het door hun gevoerde bestuur. Ze dienen alle inlichtingen te geven aan de gemeenteraad die voor de uitoefening van de taak van de gemeenteraad nodig is.

Als de gemeenteraad twijfelt over het bestuur van het college van B & W of van de burgemeester afzonderlijk, dan kunnen zij, zoals gezegd, zelf een commissie instellen om dit te onderzoeken. Hieruit kunnen dan conclusies worden getrokken, zoals het opzeggen van vertrouwen van een lid van het college van B & W.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Bevoegdheid burgemeester:

Bezwaar wijziging bestaande verkaveling
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2008-05-08 21:08:51
WWB en eenmalige gegevensuitvraag
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-12-08 20:40:01
kan ik iets tegen deze boete doen?
      [Gesteld in Misdaad]
2010-06-03 14:08:21
rechtsgeldigheid niet gepubliceerd openb. besluit
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2010-11-15 20:55:06
Mag ik opgenomen gesprek met gemeente publiceren?
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2012-02-28 10:50:21

Gemiddelde score Bestuursrecht: 9.4 (9x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+