Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Rechtzaak mogelijk tegen treitergedrag?

[Gesteld op: 19-02-2011]

Toelichting:
Mijn ex man treitert mij dusdanig dat ik hiervan lichamelijke en geestelijke klachten ondervind. Wij hebben samen kinderen dus geen contact meer hebben is niet mogelijk. Zijn er juridische stappen die ik kan ondernemen op grond van treitergedrag o.i.d?
Antwoord:

Beste,
Naast of in plaats van een straatverbod is er ook nog de mogelijkheid om een aanspreek- en/of telefoonverbod te eisen. Dit wordt ook wel contactverbod genoemd.

Reden om een dergelijk verbod te vragen aan de rechter is dat je, ook al heb je aangifte gedaan, bedreigd wordt of voelt door je ex-man. Zijn gedrag moet ernstig genoeg zijn om te kunnen worden gekwalificeerd als misdrijf (genoemd in wetboek van Strafrecht) of dusdanig ernstig zijn dat een civiele rechter hem een verbod oplegt. Je moet dus over voldoende en gewichtige bewijzen beschikken.

Hoe kun je een verbod krijgen?

1) Via het strafrecht
Je kunt je verzoek voor een straatverbod kenbaar maken bij je aangifte. Als de dreiging ernstig genoeg is kan de officier van justitie besluiten them te vervolgen. Hij kan de rechter verzoeken een straf en deze maartegel op te leggen. Alleen als de rechter tot een veroordeling komt, kan hij b.v. bepalen dat een gedeelte van de straf niet ten uitvoer wordt gelegd onder de voorwaarde dat de verdachte gedurende een bepaalde proeftijd niet bij je in de straat mag komen of dat hij geen contact met je op mag nemen. Hoewel de rechter dit niet verplicht is zal hij met een dergelijk verzoek rekening houden.

Voordelen: Je hoeft zelf geen procedure te starten, Bij het niet nakomen kunnen verdere maatregelen door justitie worden genomen, Er zijn geen kosten aan verbonden.

Nadeel: Het duurt meestal enige tijd voordat de zaak voor de rechter wordt behandeld, Er moet sprake zijn van een misdrijf en daar moet bewijs voor zijn, Je bent zelf geen partij in deze procedure. 

2) Via de civiele rechter
Door middel van een civiele procedure, b.v. een kort geding, kun je de civiele rechter verzoeken om een straat- en/of contactverbod. Voor een civiele procedure, dus ook voor het kort geding, heb je een advocaat nodig. In een civiele procedure doe je geen aangifte, maar ben je eiser. En je ex[man de wederpartij. Via je advocaat kun je een kort geding aanspannen als je vindt dat de rechter op korte termijn een beslissing moet nemen. Wel moet je aantonen dat je een "spoedeisend belang" hebt. Dit kan zijn dat je bang bent dat de gedaagde (verdachte) je opzoekt en lastig valt. Het kan nuttig zijn getuigen in te schakelen zoals buren, familie, vrienden, huisarts of politie.

Voordeel: Je kunt een kort geding aanspannen, ook al heb je geen aangifte gedaan; Je bent zelf partij in het proces en je kunt je eigen invloed bepalen; De procedure is begrijpelijker en overzichtelijker dan in een strafproces; Zowel de procedure als de zitting verlopen vrij snel;  Er worden minder strenge eisen gesteld aan het bewijs dan in een strafzaak.

Nadeel: In een civiele procedure, dus ook in een kort geding moet je zelf het initiatief nemen;  Samen met je advocaat moet je je eis aannemelijk maken, terwijl in een strafzaak dit de taak voor de politie en de officier van justitie is; Een civiele procedure kost jou geld, dat je niet volledig terug kan halen bij de wederpartij.

In het civiele recht kun je in plaats van het "kort geding" ook de normale procedure aanspannen. Deze procedure wordt ook wel "bodemprocedure" genoemd. Deze procedure kun je aanspannen als er geen spoedeisend belang is b.v. omdat de wederpartij `vastzit`. Deze procedure duurt aanzienlijk langer dan het kort geding. Overigens gelden veelal dezelfde eisen als bij een kort geding.

Uitvoering/resultaat van straat-en/of contactverbod.
Het straatverbod geeft geen volledige garantie dat de verdachte niet meer in de buurt komt of probeert contact met je te krijgen. Wat kun je doen als je nu niet met rust gelaten wordt? Is het straat/contactverbod als bijzondere voorwaarde opgelegd door de strafrechter, dan kun je het beste contact opnemen met de politie. Die kan dan in overleg met de officier van justitie en met toestemming van de rechter maatregelen nemen. Is het straatcontactverbod opgelegd door de rechter naar aanleiding van een civiele procedure, dan wordt hierbij meestal ook een dwangsom opgelegd. Deze kun je opeisen als de gedaagde (verdachte) zich hier niet aan houdt. Je moet je advocaat op de hoogte stellen. Deze kan vervolgens een deurwaarder inschakelen. De deurwaarder is ondermeer belast met de uitvoering van civiele (burgerlijke) vonnissen. De deurwaarder wil tenminste twee getuigen hebben die ook gezien hebben dat de gedaagde het straat- of contactverbod overtrad. Voor de getuigen moet je zelf zorgen. De verklaringen van de getuigen worden voorgelegd aan de rechter, die daarna uitspraak doet. Pas met behulp van deze uitspraak (verlof van de rechter) kan de deurwaarder overgaan tot het echt vorderen van de dwangsom. In het civiele vonnis kan opgenomen zijn dat je met behulp van de "sterke arm" (de politie) de verdachte uit een bepaald gebied kunt laten verwijderen. Bij het eventueel vorderen van een dwangsom is de politie geen partij. De politie kan natuurlijk wel gebruikt worden als getuige.

bron: www.infopolitie.nl

Als je een goede advocaat in de regio Den Haag zoekt, kan ik je daarmee helpen.

Succes hiermee,
mr S.P. Mahabier
www.jourplace.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Rechtzaak mogelijk tegen treitergedrag?:

WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Geachte, Overname door een buitenlands bedrijf
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-06-03 16:58:19
welk recht heb ik als kind inspraak en inzage
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-04 21:22:47
Wat kan ik doen na de pabo?
      [Gesteld in Beroepskeuze]
2014-02-14 21:51:35

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+