Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Privaatrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Privaatrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Privaatrecht

Zelf een vraag over Privaatrecht? Klik hier.
Meer vragen over Privaatrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Privaatrecht:
Naam: Marc van Rosmalen
Bedrijf: Nbii b.v.
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marc van Rosmalen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PrivaatrechtVragen over Privaatrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Privaatrecht op jouw website?Vragen over Privaatrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PrivaatrechtVragen over Privaatrecht via E-mail. Klik hier.

Hoe lossen we geschil keuken op?

[Gesteld op: 10-02-2011]

Toelichting:
We hebben eind vorig jaar een nieuwe keuken gekocht. Keuken is geheel bij aflevering betaald (keuken was geheel compleet: geen probleem). Bij montage bleek echter dat het een deel van het keukenblad (u-keuken) te kort was (ca. 15 mm). Ruimte is door keukenleverancier zelf ingemeten. Tevens loopt 1 deel van het blad niet parallel aan de muur (opening oopt op tot ca. 15 mm).De montage dient te worden betaald bij oplevering van de keuken. Wij accepteren de keuken zo niet en gaan dus niet betalen tot dit (en nog een aantal kleine punten) opgelost is. We hebben, na vele telefootjes, mails e.d., reeds een officiele brief gestuurd waarbij de keukenleverancier nog 14 dagen tijd wordt gegeven dit op te lossen. Men reageert echter niet, zegt dat men niets fout gedaan heeft en stuurt aanmaningen. Vraag wie staat hier in zijn recht en hoe lossen we dit op?
Antwoord:

Samenvattend begrijp ik het probleem als volgt:

U hebt een keuken uitgezocht, waarop de verkoper de maten opgemeten heeft en de keuken heeft geplaatst. Ik ga ervan uit dat de montage van de keuken bij de koopovereenkomst is inbegrepen (m.a.w. de verkoper verzorgde de montage, al dan niet uitgevoerd door een derde en al dan niet afzonderlijk van de keuken in rekening gebracht).

U geeft aan dat het keukenblad te kort is. Ik leid hieruit dus af dat er een gebrek aan de keuken kleeft. De afgeleverde zaak (de keuken) voldoet dan niet aan de eigenschappen die u ervan mocht verwachten. Wettelijk wordt dit non-conformiteit genoemd en als gevolg daarvan heeft u recht op levering van een keuken die wel aan de eisen voldoet. De verkoper is dan verplicht u een dergelijke keuken te leveren. Een wettelijke uitzondering op deze regel is dat de afwijking (15 mm) te gering is om vervanging van de keuken te rechtvaardigen. Een bevestigend of ontkennend antwoord is afhankelijk van interpretatie en de omstandigheden van het geval. Als men zichzelf afvraagt: 'is de afwijking redelijkerwijs onacceptabel'? en het antwoord daarop is ja, dan komt u in de richting van het recht op vervanging.

Indien de verkoper weigert de zaak te vervangen dan heeft u voorts het recht om de overeenkomst te ontbinden, met dien verstande dat dezelfde wettelijke uitzondering geldt als hierboven genoemd. Als ontbinding redelijkerwijs onrechtvaardig te achten is (de wettelijke uitzondering op het recht van ontbinding) dan rest u de mogelijkheid prijsvermindering te vorderen in evenredigheid van de mate van afwijking.   

Wat betreft het tweede probleem: 'een deel van het blad loopt niet parallel met de muur' ga ik ervan uit dat het een montagefout betreft. Indien dit het geval is heeft u recht op kosteloos herstel hiervan (welliswaar op andere gronden; maar dat is een juridisch-technische kwestie). U dient zich hiervoor in ieder geval ook te wenden tot de verkoper. 

Het e.e.a. is een kwestie van aansprakelijk stellen (wat slechts inhoudt een brief sturen), maar daarmee heeft u uw recht nog niet. Als de verkoper onwelwillend tegenover uw verzoek staat moet de zaak voorkomen bij de rechter. Een jurist kan de aansprakelijkstelling dusdanig vormgeven dat de verkoper - om kosten te voorkomen - geen andere keuze heeft dan aan uw verzoek te voldoen. De gang naar de rechter wordt dan voorkomen. Mijn advies is om een jurist (al dan niet een advocaat) in de arm te nemen die voor u probeert in onderhandeling te treden met de verkoper om zodoende het gewenste resultaat voor u te bereiken en dat een gang naar de rechter voorkomen wordt. Het Juridisch Loket kan u gratis adviseren omtrent welke juristen voor u (financieel) interessant zijn.

Veel succes. 

 

 

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor het snelle en duidelijke antwoord. We willen als het kan een gang naar de rechter voorkomen. We hebben zelf ook allerlei compromissen aangedragen, maar de keukenleverancier gaat nergens op in. Aansprakelijk stellen d.m.v. brief is reeds gebeurt: hierin is aangegeven dat we de keukenleverancier 14 dagen de tijd geven om schriftelijk te reageren en e.e.a. alsnog op te lossen. Mocht hij dit niet doen, hebben we aangegeven het door een derde parij laten herstellen en de hieruit voortvloeinde kosten op hem te verhalen. We hebben nog 1 vraag: heb ik gedurende de afwikkeling van de zaak het recht de factuur voor het monteren van de keuken laten liggen, of moet deze toch betaald worden? Ik ben namelijk bang dat dit nog mijn enige stok achter de deur is.
 
Antwoord Beheerder:
Ja, u mag uw betaling opschorten totdat de wederpartij zijn verplichtingen is nagekomen. Stel de wederpartij wel in kennis van het feit dat u zich op het opschortingsrecht beroept door middel van een aangetekende brief. Stelt u zich namelijk - in het extreemste geval - voor dat een deurwaarder de betaling komt vorderen dan heeft u bewijs nodig dat het nalaten van de betaling samenhangt met het wettelijke opschortingsrecht waarop u zich beroept.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe lossen we geschil keuken op?:

kleuradvies
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-11 14:40:02
Hoogglans keuken en ouderwetse vloer, kan dat?
      [Gesteld in Inrichting]
2009-07-04 15:03:02
Kleurcombinatie kozijnen/deuren/ wanden woonkamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-07-11 08:32:15
Beste Verhouding keuken en woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2009-11-18 13:46:55
Kleur woonkeuken
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2012-09-06 21:31:05

Gemiddelde score Privaatrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+