Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

eigen huis en overwaarde.

[Gesteld op: 02-02-2011]

Toelichting:
Beste,

Ik ben 61 jaar en sinds vier en een halfjaar weduwe.
in 1993 hebben mijn man en ik een testament laten maken waarin staat dat als een van ons overlijdt, de overgeblevene in het huis mag wonen. deze heeft dan het vruchtgebruik van de woning en is verplicht de woning goed te onderhouden. De overwaarde van de woning is op het moment zo'n € 120000,-- Ik heb drie kinderen die allen volwassen zijn. Daar zit ook het bedrag van € 30.000,-- in dat ik extra aan hypotheek erin heb gehaald om mijn drie kinderen ieder € 10.000,-- te geven. Er hoefde geen successierechten afgedragen te worden, dit zou later bij verkoop van de woning verrekend worden. Nu wil ik i.v..m. het vele onderhoud van de woning graag verhuizen en het liefst een niet zo duur huurhuis zoeken, waar het nodige onderhoud gedaan wordt. Een seniorenwoning. Kan en mag ik mijn kinderen dan vast hun erfdeel geven of moeten zij of ik heel veel belasting betalen? of kan ik mijn kinderen jaarlijks iets geven zodat we niet teveel belasting betalen? En hoe zit het als ik de overwaarde voor eigen doeleinden wil gebruiken? Mag ik het geld zomaar opnemen en opmaken voor eigen gebruik? Ons huis is altijd ons spaarpotje geweest. Gaat de fiscus er nu mee vandoor? Graag uw advies. Bij voorbaat hartelijke dank.

Met vriendelijke groet,

G Kerkhoff.
Antwoord:

Uw verhaal is mij niet geheel duidelijk omdat u aangeeft dat de successierechten betaald zullen worden bij verkoop van de woning. Dat lijkt mij niet juist, successierechten worden altijd na het overlijden betaald. Dus als er bij het overlijden van uw man geen successierechten waren verschuldigd omdat de erfenis lager was dan het belastingvrije bedrag, dan hoeft er niets te worden afgerekend bij verkoop van de woning.

Het zou zo moeten zijn dat na het overlijden van uw man u wel het vruchtgebruik over de woning heeft gekregen, maar dat daar tegenover een schuld aan uw kinderen staat, voor hun nog te betalen deel in de erfenis. Deze schuld mag blijven bestaan, tot het moment van uw overlijden, waarna het wordt verekend met de erfenis waardoor er geen 2 x belasting over is verschuldigd. U mag deze schuld ook eerder aflossen, bijvoorbeeld als u de woning verkoopt. Daar is dan geen belasting over verschuldigd, omdat het gaat om uitbetaling van de erfenis, waarover al eerder geen successierechten waren verschuldigd. U mag de overwaarde van de woning ook voor andere doeleinden gebruiken, u bent daar helemaal vrij in.

Voor de volledigheid vermeld ik hier dat e.e.a. wel afhankelijk is van de tekst van het testament. Het kan geen kwaad deze vraag aan een deskundige in uw omgeving voor te leggen, die even met u mee kan kijken. Maar als de aangifte voor successierechten juist is ingediend hoeft u niet te vrezen voor nog een belastingaanslag.
Tot slot: als u wilt voorkomen dat uw kinderen later successierechten over uw erfenis moeten betalen, dan kunt u hun per persoon jaarlijks € 5.000 belastingvrij schenken. U kan dit zo aan hun geven, daar hoeft geen aangifte voor te worden ingediend.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan eigen huis en overwaarde.:

Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (994x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+