Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

ik kon de vorige keer 2 x reageren.Hier vervolg

[Gesteld op: 31-01-2011]

Toelichting:
Mijn dochter heeft soms woede uitbarstingen. Met name als er iets spannends gaat gebeuren. Bijvoorbeeld feestdagen,vakanties. Dit uit zich door snel boos te worden op naar ons idee kleine dingen. Dan kan ze gaan schelden, schreeuwen en soms zelfs slaan. Als wij boos worden helpt dit niet, dan wordt zijzelf nog bozer. Juf denkt aan autistische trekken.Zou dit kunnen?Ik heb een online test gedaan en dat komt er niet uit. Verder is ze heel lief en knuffelig en speelt graag met andere kindjes.Iets delen vindt ze wel moeilijk.Ze kan goed lezen en schrijven.En ze is vaak geinteresseerd in bep. zaken. Bijv. het heelal, vulkanen, wolfen etc. Hier wil ze dan ook van alles over weten. Heeft dit iets met autisme te maken of zou er iets anders aan de hand kunnen zijn?
jullie reactie:of uw ervaringen met uw dochter te maken hebben met autisme is zo moeilijk vast te stellen. Als ik uw bericht lees heb ik eerder het idee dat het ergens anders mee te maken heeft. De vragen die bij mij als eerste ontstaan is dat ik graag zou willen weten hoe het met haar schoolse prestaties gaat. U geeft aan dat ze goed kan lezen en schrijven. Hoe doet ze dat ten opzichte van de andere leerlingen. Als ze met vriendjes speekt heeft ze dan voorkeur voor jongere of oudere kinderen. U geeft aan dat ze een ruime interesse heeft. Hoever gaat deze interesse ten opzichte van andere kinderen van haar leeftijd.Ik hoor graag van u.
Reactie hierop van mij: Bedankt voor uw snelle reactie. Ik zal u proberen wat meer informatie te geven.Als mijn dochter bij juf aan tafel zit presteert ze erg goed. Ze is vooral goed in lezen. Ze leest zelf liever in avi 3 dan in avi 1, ze moet hier nog op getest worden. Ze kan een beetje een dromer zijn en dan let ze niet zo goed op en wordt ze wat slordig omdat ze niet goed heeft gehoord wat ze moet doen. Maar als ze haar aandacht erbij heeft dan maakt ze eigenlijk geen fouten.Ze leest ook stukjes van de national geographic jr. En wil hier ook uit voorgelezen worden. Ze weet daar ook een hoop over te vertellen. Ze weet veel over planeten en kan ze ook herkennen en benoemen.Ze wilt dus geen jip en janneke voor het slapen gaan maar liever een informatief boek over het heelal, vulkanen, wolfen etc. Ze speelt ook graag dat ze een wolf is of een paard. Ze beleeft alles heel intens. Ze vindt het moeilijk om dingen weg te gooien. bijv. mooie verpakkingen.
Uw collega raadde een inteligentie test aan. Maar
ik wil vooral weten hoe ik met haar woede om moet gaan.
Antwoord:
Als ik het goed begrepen heb, heb je je vraag eerder gesteld binnen een andere categorie, en zit je op dit moment vooral met de vraag hoe je het best met de woede van je dochter om kunt gaan. Daarom zal ik mijn antwoord alleen dáárop richten, omdat jullie via school en eventuele testen (door mensen die je dochter ook daadwerkelijk ontmoet hebben) vast al handvatten krijgt over haar andere gedrag.

Je schrijft zelf al dat boos worden niet helpt, zelfs averechts werkt. Ook lees ik dat je dochter sterk op informatie gericht is. Wellicht is het een idee om een keer met haar te gaan zitten op een moment dat ze niet boos is, om te vragen wat er nou precies gebeurde, waar ze zo boos van werd en hoe ze dat graag een volgende keer opgelost ziet. Vervolgens kun je zelf uitleggen hoe jij de situatie hebt beleefd en wat haar boosheid voor effect had met jou. Dan kun je samen afspraken maken over hoe het een volgende keer beter zal gaan.

Dat zou kunnen neerkomen op het volgende:
  • Je legt uit waarom iets niet mag,
  • Als je dochter daar boos om wordt en gaat schreeuwen/schelden, enz. benoem je haar gedrag en geef je aan dat je begrijpt dat ze boos is (want het is ook niet leuk als je iets graag wil en daar nu de mogelijkheid niet voor is), en dat ze ook boos mag zijn, maar ze mag niet schelden, iets kapot maken of een ander pijn doen, dus dan moet ze even naar de gang. Op deze manier is het ook geen straf, maar een consequentie van haar gedrag, zodat je zelf hopelijk makkelijker rustig blijft van binnen.
  • Wanneer ze weer is afgekoeld, moet ze haar excuses aanbieden als ze heeft gekwetst (verbaal of fysiek) en maak je het weer goed. Je zou kunnen vragen "Vind je het spannend om...?" en als ze dat bevestigt, kun je dat gevoel erkennen "Ja, want dat is spannend, he, ...." en begrenzen "en toch is het dan niet handig om te gaan schreeuwen, want..." om vervolgens een alternatief te laten bedenken: "Wat zou wél werken?"
Waarschijnlijk heeft je dochter het op dit moment ook meer dan een ander nodig om complimenten te krijgen wanneer ze wél op een goede manier met teleurstellingen omgaat, ook al voelt dat voor jou soms zelfs wat overdreven.

Misschien vind je het prettig om ook eens bij eerdere vragen te kijken, ook in mijn antwoorden daar staan soortgelijke dingen.

Succes!
 
Reactie vraagsteller:
bedankt voor uw reactie, hier kan ik denk ik wel wat mee.
 
Antwoord Beheerder:
Fijn! En anders hoor ik het graag!
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan ik kon de vorige keer 2 x reageren.Hier vervolg:

Thuis fitniss
      [Gesteld in Fitness]
2008-09-23 19:16:51
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
Ik heb een fitnessschema hoe veel val ik af?
      [Gesteld in Fitness]
2009-12-18 11:02:47
Help ik ben zo'n beetje al mijn spiermassa kwijt!
      [Gesteld in Fitness]
2010-03-08 14:26:55
Lichaam verpest door eetstoornis..wat nu?
      [Gesteld in Fitness]
2010-07-25 18:50:05

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+