Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Persoonsrecht En Familierecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Persoonsrecht en familierecht en krijg online een antwoord van de specialist in Persoonsrecht en familierecht

Zelf een vraag over Persoonsrecht en familierecht? Klik hier.
Meer vragen over Persoonsrecht en familierecht.

Beheerder worden?

De rubriek Persoonsrecht en familierecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Persoonsrecht en familierecht Klik hier.

RSS over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via RSS. Klik hier.
RSS over Persoonsrecht en familierecht op jouw website?Vragen over Persoonsrecht en familierecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Persoonsrecht en familierechtVragen over Persoonsrecht en familierecht via E-mail. Klik hier.

aanspraak maken op het vermogen bij nieuwe relatie

[Gesteld op: 26-01-2011]

Toelichting:
Per 2-6-09 ben ik gescheiden en betaal kinderalimentatie voor mijn 2 kinderen maar geen partner alimentatie voor mijn ex vrouw.
Sinds 3 maanden heb ik een nieuwe vriendin met aardig wat eigen vermogen, echter nu willen wij gaan samen wonen maar ben ik bang dat mijn ex aanspraak zal maken op de verhoging van mijn nieuwe gezamelijke inkomen. kan mijn ex in welke vorm dan ook aanspraak maken op de financien van mijn nieuwe vriendin zodra wij gaan samenwonen en eventueel trouwen?
Antwoord:

Hallo,

Samenwonen van ex-partners met een nieuwe partner kan onder omstandigheden gevolgen hebben voor de partner- en kinderalimentatie. Er zijn meerdere scenario denkbaar.

Het eerste scenario. De ouder bij wie de kinderen wonen gaat samenwonen met een partner die een eigen inkomen heeft. Dit kan een reden zijn om te kijken of het aandeel van de ouders in de kosten van de kinderen herzien moet worden. Immers, de verzorgende ouder heeft meer ruimte nu hij/zij een partner heeft die mee kan delen in de woonlasten. Het inkomen van de nieuwe partner blijft voor het overige buiten schot. Wanneer de samenwoners zouden gaan trouwen, verandert de situatie nogmaals omdat dan volgens de wet de stiefvader/moeder ook verplicht is bij te dragen in de kosten van het levensonderhoud van het kind. Hierdoor zijn er ineens drie ouders die onderhoudsplichtig zijn.

Het tweede scenario. De ouder die de kinderalimentatie betaalt gaat samenwonen of trouwen. Indien de nieuwe partner een eigen inkomen heeft, kan dit betekenen dat er meer kinderalimentatie betaald moet worden. Dit hoeft echter niet perse. Indien de alimentatieplichtige van meet af aan alle kosten van de kinderen voldeed zal de samenwoning geen aanleiding zijn voor een verhoging van het alimentatie bedrag. Alle kosten werden immers al voldaan. Of de alimentatieplichtige nu trouwt of samenwoont maakt in tegenstelling tot een trouwen van de ontvangter, niet uit

Het kan ook zo zijn dat de alimentatieplichtige gaat samenwonen met een partner die hij/zij financieel moet onderhouden of dat uit die relatie kinderen worden geboren. In principe worden de lasten van de alimentatieplichtige dan hoger en is er minder ruimte voor alimentatie. De nieuwe partner moet overigens wel een zeer goede reden hebben om niet te werken wil dit gevolgen hebben voor de hoogte van de te betalen kinderalimentatie.

De gevolgen voor de partneralimentatie bij een samenleving zijn anders. Op grond van artikel 1:160 BW eindigt de alimentatieverplichting van rechtswege wanneer de ontvanger van de samenwoner samenwoont als ware zij/hij gehuwd. Hiervan is sprake wanneer het gaat om een duurzame affectieve relatie en er sprake is van wederzijdse verzorging, samenwonen en het voeren van een gemeenschappelijke huishouding.

Let op, in alle bovengenoemde scenario�s zal, wanneer partijen in onderling overleg niet tot afspraken kunnen komen, de Rechter een beslissing moeten nemen. Tot aan de beslissing van de Rechter zal het oude bedrag blijven gelden.

Groeten willem.versteegen@hotmail.com  

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan aanspraak maken op het vermogen bij nieuwe relatie:

Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
nieuwe relatie met jonge kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2013-02-13 16:26:09
Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Kan ik mijn vriend nog vertrouwen?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-09-22 21:56:09
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51

Gemiddelde score Persoonsrecht en familierecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+