Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Makelaars
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Makelaars en krijg online een antwoord van de specialist in Makelaars

Zelf een vraag over Makelaars? Klik hier.
Meer vragen over Makelaars.

Beheerder worden?

De rubriek Makelaars heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Makelaars Klik hier.

RSS over MakelaarsVragen over Makelaars via RSS. Klik hier.
RSS over Makelaars op jouw website?Vragen over Makelaars op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MakelaarsVragen over Makelaars via E-mail. Klik hier.

Ontbindende voorwaarden voor kopers

[Gesteld op: 21-01-2011]

Toelichting:
Met mijn vriend heb ik op 29-12-'10 het voorlopig koopcontract getekend met ontbindende voorwaarden tot 10-1-'11. Deze zijn inmiddels verlengd tot 24-1, maar nog steeds geen goedkeuring van de bank (taxatierapport was niet binnen, dit zou hypotheekadviseur laten regelen). Verkoper gaat niet akkoord met nogmaals verlening! Advies van hypotheekadviseur: ontbindende voorwaarden laten verlopen en doorgaan met koop (inkomens zijn toereikend en geen BKR registratie). Kunnen we nog onder de koop uit nu, zonder de bankgarantie te moeten betalen? Of moeten we sowieso doorgaan, zoals hypotheekadviseur adviseert? Kunnen we iemand aansprakelijk stellen voor het te laat opstellen van het taxatierapport?
Antwoord:

Goedendag,

U kunt uitsluitend en alleen onder de koop uit als u tijdig een tweetal afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunt overleggen.

Dat wordt natuurlijk wel érg kort dag om nog tijdig en juist te ontbinden.

Het is niet ongebruikelijk in deze tijd dat banken langer over zaken doen! Echter als de hypotheekadviseur gewoon het taxatierapport te laat aanvraagd dan mag u hem daar in ieder geval op wijzen.

Het is altijd moeilijk om juridisch op de vraagstelling in te gaan of u de hypotheekadviseur aansprakelijk kunt stellen voor het "te laat" aanvragen van het taxatierapport.

U onderhandeld zélf met de verkoopmakelaar omtrent de ontbindende voorwaarden?

U zou u hypotheekadviseur anders eens kunnen vragen met de verkopende makelaar contact op te nemen om alsnog een uitstel te krijgen van een aantal dagen.

En belangrijk om de hypotheekadviseur toch heel duidelijk (schriftelijk) naar u te laten uitspreken dat er op grond van inkomens en aanverwante zaken geen belemmeringen zijn om het hypotheekbedrag (vernoemen) te kunnen verkrijgen doch dat eigenlijk de enige verplichting nog het taxatierapport is.

Er resten 3 mogelijkheden:

Ontbinden: doch dan 2x afwijzing hebben (gaat niet meer lukken voor de 24e)

Hypotheekadviseur: laten bellen met verkopend makelaar en proberen nog enkele dagen uitstel te krijgen.

Gokken: dat het allemaal goed gaat (maar in ieder geval aan de hypotheekadviseur vragen eea schriftelijk te bevestigen) Mócht het om welke reden dan uiteindelijk niet door kunnen gaan.... dan bent U de waarborgsom kwijt en zou je middels een juridische procedure kunnen kijken of je de hypotheekadviseur hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

TIP: ALTIJD EEN AANKOOPMAKELAAR IN DE ARM NEMEN die u in het gehele traject begeleid.

Hoor graag hoe het afloopt.

M.vr.gr.

Maarten Pijnenborgh
Vrijehuizenmarkt.nl

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor de snelle (en heldere) reactie! We hebben vanaf het begin al een aankoopmakelaar betrokken bij de koop. Hij heeft de prijsonderhandelingen gedaan en ook gezorgd voor de 1e verlenging. Helaas is de 2e verlenging niet meer gelukt, met als reden: "het duurde de verkopers te lang." De hypotheekadviseur heeft zelf ook nog contact opgenomen met verkoopmakelaar, en die bevestigde dit. Wat we nu op papier (via de mail) hebben ontvangen van de hypotheekadviseur is letterlijk: "We hebben geprobeerd de ontbindende voorwaarden opnieuw te verlengen, maar helaas is dit nu niet meer gelukt.
Jullie dossier heb ik met mijn collega nog eens doorgelopen en wat ons betreft ziet alles er positief uit. Wij vertrouwen er op dat het dossier uiteindelijk akkoord bevonden zal worden en kunnen dus de ontbindende voorwaarden laten verlopen. Zodra we van de bank wat meer weten, dan hoor je weer van ons."
Ik denk niet dat we het op papier kunnen krijgen dat het taxatierapport te laat is aangevraagd. (Volgens hypotheekadviseur is het blijven liggen bij de taxateur en vice versa). Maandag hopen we dat het taxatierapport bij de bank wordt aangeleverd en dan kan ik de hypotheekadviseur weer bellen om de druk op te (laten) voeren bij de bank. Mochten we, wanneer dan ook, afwijzing krijgen van de bank, dan zullen we serieuzer kijken naar degene die we hiervoor evt. aansprakelijk kunnen stellen. Voor nu gaan we van het positieve uit (mocht de bank de hypotheek niet willen verstrekken, dan hebben we nog een heel jaar om ons rot te voelen).. 
Antwoord Beheerder:

Oké helemaal helder.

Het probleem in het huidige tijdperk is dat alles "wat langer" duurt en dat er steeds meer "zekerheden" moeten worden gegeven.

Ontbindende voorwaarde onder voorbehoud financiering is altijd aanwezig in koopovereenkomst maar als er zaken "fout" gaan dan is dit altijd "de dag van tevoren" en dan is het soms moeilijk handelen om aan de verplichting te voldoen om met een tweetal afwijzigingen te ontbinden.

Ook de tegenpartij (verkopend makelaar) moet daarvan op de hoogte zijn en ik vindt de stellingname dan ook wel wat eenzijdig. Uiteindelijk is er van beider kanten uit de intentie om er uit te komen en gaat het NIET over het opstrijken van 10%.

Maar je blijft wel van hem/zijn klanten afhankelijk. De mail zoals jullie die hebben geeft in ieder geval duidelijk aan dat er geen problemen meer LIJKEN te zijn. BKR noteringen zijn ook niet aanwezig (komt hypotheekverstrekker vaak pas op het laatst achter....) dus hopen op alle goeds.

Hoor graag een keer hoe het af is gelopen.

M.vr.gr.

Maarten Pijnenborgh
Marketing Vrijehuizenmarkt.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Makelaars:
BedrijfsruimtenRecreatiewoningenWoningen


Gerelateerde vragen aan Ontbindende voorwaarden voor kopers:

Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Hoe lang is een groninger akte geldig?
      [Gesteld in Makelaars]
2011-07-22 13:56:33
geen IND stamp,werk,huis .wel schulden.en nu?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-22 08:04:44
start de bank bij verkoop met de excutiewaarde?
      [Gesteld in Makelaars]
2008-09-06 11:07:14
Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...
      [Gesteld in Huwelijk]
2009-02-04 09:36:46

Gemiddelde score Makelaars: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+