Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc

[Gesteld op: 19-01-2011]

Toelichting:
mag mijn broer die samen met mijn vader in een maatschap zit een woonhuis kopen met als financieel onderpand de boerderij? is dat eerlijk tegenover mij en de rest van mijn familie?
Antwoord:

Hallo,

Het is algemeen bekend dat het rendement in de landbouw m.n. de laatste jaren erg onder druk staat. Het dilemma waarmee elke grondbezittende landbouwer of veeteler mee te maken heeft is deze: "Verkoop ik de grond en opstallen, dan heb ik met de verkoopopbrengst daarvan een goede oudedagsvoorziening; wanneer ik verkoop ontneem ik mijn zoon (of dochter) evenwel zijn/haar toekomst als zelfstandig agrarisch ondernemer en beëindig ik een generaties lang bestaand familiebedrijf, waarmee ik het door mijn (over)grootouders in mij gestelde vertrouwen beschaam."

Het is daarom voor elke zgn. 'kapitaalintensieve ondernemer' van groot belang om goed na te denken over de situatie van zijn bedrijf na zijn overlijden. Is het de bedoeling dat (één van) de kinderen het bedrijf voortzet? Wat is hierover de mening van de partner en de andere kinderen?

Helaas worden wij beroepshalve nogal eens betrokken bij 'agrarische erfenisgeschillen', die zijn ontstaan doordat de erflater dacht het eeuwige leven te hebben of doordat deze onverwachts is overleden; voordat hij of zij de verdeling van zijn of haar nalatenschap goed had geregeld.

Een paar veel voorkomende aandachtspunten in agrarische erfeniszaken willen wij hierdoor de revue laten passeren:

2.

Sedert 1 januari 2003 is bij het ontbreken van een testament het wettelijk uitgangspunt dat de echtgenoot of echtgenote van de erflater alle goederen van de nalatenschap verkrijgt en dat de (stief)kinderen een geldvordering krijgen op de echtgenoot of echtgenote ter grootte van hun erfdeel, die pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de echtgenoot of echtgenote of zoveel eerder als dat deze in staat van faillissement mocht worden verklaard etc.
(art. 4:13 BW).

3.

Wat nu als een zoon of dochter de beoogd bedrijfsopvolger is? In het navolgende zal nader worden ingegaan op de situatie waarin een zoon de beoogd bedrijfsopvolger is (die situatie verschilt juridisch natuurlijk niet van de situatie waarin een dochter de beoogd bedrijfsopvolger is).

a.

Van belang is dan in de eerste plaats of er tussen vader en zoon een schriftelijke maatschap bestond en wat de inhoud daarvan is. Staat in de maatschapsakte dat de zoon het recht heeft op voortzetting van het agrarisch bedrijf wanneer vader komt te overlijden? Zo ja tegen welke waarde moeten dan de tot die maatschap behorende, of aan die maatschap ter beschikking gestelde roerende- en onroerende zaken, worden gewaardeerd?


In agrarische maatschapsaktes komt vaak de bepaling voor dat de zoon het recht heeft op voortzetting van de agrarische onderneming wanneer de maatschap, bijvoorbeeld door het overlijden van vader, wordt ontbonden (het zgn. verblijvingsbeding). Ook staat dan vaak in de maatschapsakte dat de voortzettende vennoot het recht heeft op overname van de in de maatschap vallende - of daaraan ter beschikking gestelde - onroerende zaken en opstallen tegen de agrarische waarde of tegen de waarde in verpachte staat (het zgn. overnamebeding). De inhoud van het begrip 'agrarische waarde' is divers. Algemeen wordt aangenomen dat met het begrip 'agrarische waarde' in een overnamebeding van een agrarische maatschapsakte wordt aangenomen 'de agrarische going concern waarde'; d.i. de waarde van de onroerende zaken die door de voortzettende vennoot middels externe financiering kan worden betaald, zodanig dat daarmee een lonende exploitatie van het bedrijf nog net mogelijk is. De waarde in verpachte staat van onroerende zaken wordt in het kader van een overnamebeding van een agrarische maatschapsakte vaak gesteld op ca. 45 % van de vrije verkoopwaarde of zoveel lager als dat de fiscus die waarde accepteert.

In erfenisgeschillen komt in verband met het voorgaande vaak de vraag aan de orde of vader als erflater met een zodanig verblijvings- en overnamebeding in de maatschapsakte ten behoeve van zijn zoon als voortzettende vennoot niet een materiële schenking of gift heeft gedaan en of het daaraan verbonden voordeel niet moet worden ingekort op het erfdeel van de zoon ter voorziening in de legitieme porties van zijn broers en/of zusters? Het antwoord op voorgaande vraag ligt zeer genuanceerd. Bij een maatschap tussen vader en zoon komt een beoordeling van voorgaand vraagpunt er in de kern op neer of vader op basis van een zakelijke afweging de maatschap met zijn zoon is aangegaan. Is het agrarisch bedrijf levensvatbaar? Heeft de zoon daarin zijn arbeid en vlijt ingebracht en andere carrièreperspectieven buiten het ouderlijk agrarisch bedrijf aan zich voorbij laten gaan? Was vader zonder de aanwezigheid van zijn zoon als medevennoot voorheen in staat om het agrarisch bedrijf te blijven uitoefenen? Is het daarom aannemelijk dat de zoon voor zijn bereidheid tot de inbreng van zijn arbeid en vlijt het perspectief moest worden geboden op de bedrijfsvoortzetting na beëindiging van de maatschap bijv. door het overlijden van vader? etc.

b.

Bestaat er tussen vader en zoon geen maatschap dan zijn na 1 januari 2003 bij het ontbreken van een testament van vader met name een tweetal wettelijke zgn. 'wilsrechten' van belang.

In de eerste plaats art. 4: 38 BW.

Dit artikel biedt de bedrijfsvoortzettende (stief)zoon de mogelijkheid om zich tot de kantonrechter te wenden teneinde de veroordeling te verzoeken van de langstlevende echtgenoot of echtgenote om tegen een redelijke prijs de roerende- en onroerende zaken over te mogen nemen die dienstbaar waren aan het voorheen door vader uitgeoefende agrarische bedrijf. Aangenomen mag worden dat een kantonrechter een zodanig verzoek zeer kritisch zal beoordelen wanneer de echtgenoot of echtgenote zich tegen de inwilliging hiervan verzet. De bedrijfsvoortzettende zoon zal hebben aan te tonen:
- een zwaarwegend belang zijnerzijds bij de bedrijfsvoortzetting;

- dat het belang van de langstlevende echtgenoot of echtgenote niet ernstig wordt geschaad
bij de inwilliging van zijn verzoek.

In de tweede plaats art. 4: 36 BW.

Wanneer een (stief)zoon gedurende zijn meerderjarigheid (voltijds) op de ouderlijke boerderij heeft gewerkt zonder hiervoor een passende geldelijke vergoeding van zijn ouders te hebben ontvangen, kan hij tegenover de andere erfgenamen aanspraak maken op een billijke vergoeding voorzover het actieve saldo van de nalatenschap daartoe toereikend is en wel tot maximaal de helft van dat actieve saldo van die nalatenschap. Van belang is dat de zoon een zodanig verzoek dient te kenbaar te maken binnen een redelijke termijn nadat de overige erfgenamen hem hieromtrent hebben geïnformeerd en uiterlijk binnen negen maanden na het overlijden van de erflater.

Hoop dat U wat heeft aan deze info.

Groeten willem.versteegen@hotmail.com

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29
gek of niet
      [Gesteld in Paranormaal]
2010-04-09 16:34:42
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Erfrecht: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+