Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Erfrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Erfrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Erfrecht

Zelf een vraag over Erfrecht? Klik hier.
Meer vragen over Erfrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Erfrecht:
Naam: Lydia de Hoogh RB
Bedrijf: Administratiekantoor accurate 4 u
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lydia de Hoogh RB vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ErfrechtVragen over Erfrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Erfrecht op jouw website?Vragen over Erfrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ErfrechtVragen over Erfrecht via E-mail. Klik hier.

Hoe erfrecht aankaarten van engelse vader?

[Gesteld op: 17-01-2011]

Toelichting:
Vader woont in Engeland. Is daar hertrouwd. Uit dat huwelijk is een zoon maar deze is overleden.
In nederland heeft hij 3 wettige kinderen. Contact met hem is nihil tot zeer minimaal geweest. Of hij overleden is is niet bekend. wel bekend zijn woonadres. Nu: in welke mate hebben nederlandse kinderen recht op een nalatenschap. En welke kosten moeten gemaakt worden. Ik vermoed dat er wel wat geld is. Hoe moet een en ander in werking worden gezet, ook bij leven van hem. Hoe kom ik achter een advocaat die in deze materie bekend is voor eventuele rechtsbijstand.
Antwoord:

Hallo,

Ook de Britten kennen,  zoiets als een verklaring van erfrecht, een grant of representation. Iedere belanghebbende kan zo’n probate aanvragen bij de Probate Registry, een onderdeel van de rechtbank. Er moet een stapel papieren worden ingevuld, waarin de gegevens worden vermeld van de overledene, de vermoedelijke erfgenamen en over de omvang van de nalatenschap. Als er een testament is gevonden, moet het origineel bij de Registry worden ingeleverd, evenals een originele verklaring van overlijden en andere relevante bewijsstukken.

Na ontvangst van deze stukken gaat de Probate Registry nog niet meteen aan het werk. Eerst moet de cliënt de verschuldigde leges betalen van gemiddeld genomen 223 euro. Is de betaling ontvangen, dan nodigt de Registry de belanghebbende uit voor een gesprek. Meestal vindt dat gesprek pas anderhalve maand na het insturen van de stukken plaats. Tijdens dit interview worden de formulieren nog eens doorgenomen en worden er – indien nodig - aanvullende vragen gesteld. Heeft de Registry zich kunnen overtuigen van het al dan niet bestaan van een testament, huwelijk(en) van de overledene, de gegevens van diens kinderen, echtgenote of andere erfgenamen, dan kan de grant in beginsel worden afgegeven. Mits de voorlopige aanslag successierecht, die gebaseerd is op de opgaaf van het vermogen aan de Probate Registry is voldaan. Gemiddeld genomen duurt het enkele maanden voordat een grant wordt afgegeven en over het vermogen van de overledene kan worden beschikt.

Van belang is ook nog of erfgenamen meteen te vinden zijn. Een gemeentelijke basisadministratie, zoals Nederland die kent, bestaat in het Verenigd Koninkrijk niet. De administratie die bij iedere gemeente wordt bijgehouden is beperkt en als iemand verhuist worden diens gegevens niet perse ‘meeverhuisd’. In veel gevallen zal het dan ook noodzakelijk zijn een genealogisch bureau in te schakelen om met zekerheid vast te stellen hoe de familieverhoudingen in elkaar zitten of om erfgenamen op te sporen.

Van het bestaan van een testament kan de Registry zich niet overtuigen door een Centraal Testamentenregister te raadplegen. Want zo’n register kennen de Britten niet. Wél worden sommige testamenten gedeponeerd bij de Principal Probate Registry in Londen, een onderdeel van de rechtbank. Maar het kan ook berusten bij een solicitor, een advocaat, een bank of  gewoon tussen de bezittingen van de overledene liggen.

Net als in Duitsland en Frankrijk, is het ook in het Verenigd Koninkrijk heel gebruikelijk zelf een testament te maken. De vorm is vrij: het mag met de hand geschreven zijn, maar getypt kan ook. Het testament moet in elk geval getekend zijn of voorzien van een paraaf dan wel een vingerafdruk als de testateur zelf niet kan schrijven. Verder moeten er twee of meer getuigen verklaren dat de handtekening inderdaad van de testateur is.  En ook in het Verenigd Koninkrijk worden er veel procedures gevoerd over onduidelijkheden in testamenten en ruzies die naar aanleiding daarvan zijn ontstaan. “Er is een bekend voorbeeld, dat tot een uitspraak heeft geleid van het Engelse Court of Appeal, waarin een huishoudster een handgeschreven testament van haar werkgever in de prullenbak had gevonden. De man had het testament naar alle waarschijnlijkheid willen herroepen, want hij had enige regels doorgehaald en op de achterkant genoteerd dat die niet meer zouden gelden. Bovendien had hij het testament in de prullenbak gegooid. De huishoudster vond het testament, waarin zij werd bevoordeeld, en bewaarde het tot de dood van haar werkgever jaren later. Volgens de Court of Appeal was het niet herroepen, want daarvoor is het noodzakelijk dat je het testament vernietigt. Alleen enkele regels doorhalen en in de prullenbak gooien is onvoldoende om een herroeping aan te nemen.”

Nog afgezien van procedures over onduidelijke testamenten, wordt er in het Verenigd Koninkrijk ook veel geprocedeerd over aanspraken van langstlevende echtgenoot en kinderen op de nalatenschap. Een onaantastbaar recht op een deel van de erfenis hebben echtgenoot en kinderen niet. Een erflater kán dus iedereen tot zijn erfgenaam benoemen. Maar schijn bedriegt, want de Engelse regelgeving kent echtgenoot en kinderen wel degelijk een aanspraak op de nalatenschap toe in verband met hun levensonderhoud. “Hoe groot die aanspraak is, hangt af van je levenstandaard. Dat zal dus van geval tot geval bekeken moeten worden en door de rechter worden vastgesteld”,

Groeten willem.versteegen@hotmail.com

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe erfrecht aankaarten van engelse vader?:

vragen seksueel misbruik
      [Gesteld in Geestelijke Gezondheid]
2009-09-03 13:47:31
vader / partnerkeuze
      [Gesteld in Relaties]
2008-10-04 23:03:42
Wel of geen alimentatie eisen en hoe.
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-22 22:06:06
fout in het testament door de notaris
      [Gesteld in Notaris-Zuid Holland]
2011-07-23 11:58:04
ww uitkering stopt per februari 2009
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-01-22 20:05:41

Gemiddelde score Erfrecht: 9.0 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+