Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Heelkunde » Orthopedie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Orthopedie en krijg online een antwoord van de specialist in Orthopedie

Zelf een vraag over Orthopedie? Klik hier.
Meer vragen over Orthopedie.

Beheerder worden?

De rubriek Orthopedie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Orthopedie Klik hier.

RSS over OrthopedieVragen over Orthopedie via RSS. Klik hier.
RSS over Orthopedie op jouw website?Vragen over Orthopedie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OrthopedieVragen over Orthopedie via E-mail. Klik hier.

Ik heb een pijnlijk AC gewricht in schouder.

[Gesteld op: 13-02-2007]

Toelichting:
Na vele onderzoeken is eerst besloten manuele therapie te doen. Ik denk dat ik nog meer pijn zal krijgen van de therapie. Is het niet beter gelijk operatief te handelen? Reeds allerlei injecties gehad wat niet helpt.De pijn is soms echt heftig en straalt door naar nek en bovenarm, met gevolg hoofdpijn. Graag uw opinie.
Antwoord:
Om privacy redenen hebben we je naam uit de vraag verwijderd.

In verreweg de meeste gevallen {t/m Tossy 3} wordt voor een conservatieve nabehandeling gekozen waarbij enkele dagen tot 2 weken rust wordt gehouden in een positie (mitella zie fig. 7 en 8) waarin het weefsel dat nog kan herstellen de kans krijgt dit te doen en eventueel gunstige littekens gevormd kunnen worden die toch nog kunnen bijdragen tot stabiliteit in het ac gewricht. Tijdens deze periode kan er in de rustpositie isometrisch pijnvrij getraind worden binnen bepaalde bewegingsgrenzen waarbij nog geen beweging optreedt in het ac gewricht. Te denken is hier aan lichte oefeningen van met name de cuff (isometrisch) met MSE (muscle setting exercises).

Belangrijk in deze periode is dat:
De arm/hand niet voorwaarts naar de andere lichaamszijde wordt genomen
De hand niet achter de rug wordt gebruikt (bijv hemd in broek doen, portemonnaie pakken)
De arm in bijv. een mitella niet te laag komt te hangen, goed steunen in de mitella, onderarm moet volledig gesteund worden, hele gewicht gedragen door de mitella. Dit omdat er anders teveel tractie (trekkracht) is op het ac gewricht. Tijdens deze fase kunnen dus vanuit de Mitella de MSE gedaan worden. De isometrische oefeningen gaan goed in alle richtingen. De MSE in adductie richting echter kan behoorlijk pijn doen is mijn ervaring en zal in beginsel moeten worden weggelaten. Dit omdat adductoren de neiging hebben de scapula naar caudaal te bewegen en de defecte en gerekte ac ligamenten en het costoclaviculaire en coracoclaviculaire weefsel ook teveel gerekt word. Dit is dus ook niet wenselijk voor herstel.

2e- 6e week
Na deze eerste periode van rust voor het gewricht {immobilisatie periode} zal er meer geoefend gerevalideerd moeten worden. De nadruk zal komen te liggen op functieherstel waarbij in eerste instantie meer Isotonische krachtoefeningen pijnvrij gedaan worden. Oefeningen met een pully apparaat zijn ideaal om in de praktijksituatie mee te trainen.
Verder zal de patiŰnt een automobilisatie programma aangeleerd krijgen om in de nieuw ontstane gewrichtsruimte pijnvrij te kunnen leren bewegen. Belangrijk hierbij is een juiste bewegingsco÷rdinatie die door de fysiotherapeut kan worden beoordeeld en gecorrigeerd.
In deze fase tussen 2 en 6 weken is het soms heel prettig voor patiŰnten als en over het ac gewricht een tape wordt aangelegd. Hiervoor is geen bijzondere tapetechniek nodig. 4 tot 8 strepen over het gewricht aangetrokken over de huid geeft voor de patiŰnt een prettig veilig stabiel gevoel en lijkt beter bewegen te stimuleren.

Vanaf 4 e week kan als de pijn dit toelaat ook met apparatuur (fitness onder begeleiding van fysiotherapeut) worden gewerkt om grotere spieren rond de schouder te trainen.

Uit mijn ervaring blijkt het trainen met zware belasting enkel goed te werken als er niet in standen wordt geoefend waarin het ac gewricht beweegt of zou bewegen onder normale fysiologische omstandigheden.

Na 6 weken
Uiteindelijk zal na 6 weken langzaam naar maximale belastbaarheid van de hele arm en schoudergordel worden toegewerkt waarbij vooral ook de steunfunctie en de werpfunctie en zwaardere boven schouderactiviteiten moeten worden getraind en verder worden versterkt.Ook isometrische oefeningen met een elastiek zijn zinvol, of isotonische oefeningen met de pully.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ik heb een pijnlijk AC gewricht in schouder.:

Pijn in mijn schouder(kom).
      [Gesteld in Chiropractie]
2008-12-08 13:27:48
Ik heb in mijn schouder
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-03-19 13:44:37
Zenuwbeschadiging naar operatie aan schouder
      [Gesteld in Aandoeningen Bewegingsapparaat]
2009-05-01 10:36:03
Oefeningen Schouderimpingement?
      [Gesteld in Fysiotherapie]
2009-07-08 17:05:36
Waarom heb ik zo vaak ontstekingen?
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-11-03 15:41:26

Gemiddelde score Orthopedie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+