Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

miskraam 9 wk en 0 uren contract

[Gesteld op: 17-01-2011]

Toelichting:
Hallo,

Ik las net op google dat jullie iemand gratis advies hadden gegeven dus dacht probeer ook even een mailtje te sturen wie weet kunnen jullie mij ook gratis advies geven,

Wij zijn na 5 jaar eindelijk zwanger geworden.Maar helaas na 9 weken hebben we een miskraam op moeten wekken.
Ik heb bij mijn baas waar ik nu iets langer als 2 maanden werk een 0 uren contract.
Ik ben geestelijk en lichamelijk momenteel helemaal stuk dus ben niet in staat om te werken.
Maar ik krijg geen ziektegeld van mijn baas.
Hij zegt mei dat ik hier geen recht op heb omdat ik een 0 uren contract heb het een miskraam is voor 24 weken en ik maar 2,5 maand in dienst ben.
Nu heb ik contact opgenomen met het uvw en een ziekte uitkering aangevraagd maar die kunnen mij momenteel niks zeggen.
Als ik geen geld krijg kan ik dus mijn maandelijkse lasten niet betalen en heb ik er nog een probleem bij.
Nu las ik op google dat je met een 0 uren contract wel recht heb op ziektegeld als je een miskraam hebt gekregen voor de 24 weken.

Weten jullie hoe dit precies in zijn werk gaat??

Hoop graag iets van u te horen!!

Met vriendelijke Groeten,

Bianca
Antwoord:

Beste Bianca,

Het spijt mij te vernemen van je miskraam. Dat is op zichzelf al erg genoeg. Ten aanzien van je baas kan ik je het volgende advies geven.

Ga met je arbeidscontract en alle papieren die je daarbij hebt ontvangen naar het juridisch loket of een advocaat die gratis spreekuren houdt voor advies. Zorg dat het jou geen geld kost. De antwoord op jou vragen kan alleen worden gegeven door iemand die kan lezen wat de afspraken tussen jou en je werkgever inhouden. Met name rondom ziekte. Daarnaast is het van belang of er een CAO van toepassing is.

Ik ben bang dat je te kort in dienst bent om aanspraak te maken ok ziekengeld. De regels rondom een nul-uren contract zijn niet in het belang van de werknemer maar in het belang voor de werkgever. Hierbij wat info over een nul-urencontract, dat je wellicht al hebt.

Risico 1: Werknemer kan na 3 maanden recht hebben op vaste uren.Bij een nul-urencontract geldt de afspraak dat de werknemer op komt dagen als de werkgever hem oproept. Het is een vast dienstverband, maar het aantal uren dat iemand werkt, ligt, in eerste instantie, niet vast. Op papier wordt vastgelegd dat de werknemer per uur krijgt uitbetaald. Volgens de wet bestaat er na drie maanden een ‘rechtsvermoeden’ dat de omvang van de arbeidsovereenkomst gelijk is aan het gemiddelde aantal gewerkte uren van de laatste drie maanden indien de werknemer min of meer vast en regelmatig werd opgeroepen (bijvoorbeeld iedere zaterdag). Het is dan in principe alleen nog mogelijk een werknemer minder uren op te roepen dan de laatste drie maanden, als hij daarmee instemt. Is dat niet het geval, dan zou de werknemer zich kunnen beroepen op zijn recht op arbeid. De werknemer moet dan wel beschikbaar zijn om die ‘extra’ uren in te vullen.Voorbeeld:Roep je een werknemer vast en regelmatig op gedurende drie maanden gemiddeld 20 uur per week, dan kan de werknemer daarna aanspraak maken om per elke drie maanden 240 uur (4×20 = 80 uur per maand, dat maal drie= 240 uur) te werken. Dus ook als er minder of geen werk is. De werkgever kan dit maximaal 6 maanden uitsluiten conform art. 7:628.Risico 2: Recht op doorbetaling bij ziekte na 3 maanden.Doorbetaling bij ziekte van werknemers met een nul-urencontract kan in twee situaties voorkomen:1) De oproepkracht wordt ziek tijdens een oproep of nadat hij is opgeroepen;
2) de oproepkracht wordt ziek buiten enige oproep om.
In het eerste geval heeft de oproepkracht recht op 70% van het loon over de uren waarvoor hij was opgeroepen en niet heeft kunnen werken. In het tweede geval bestaat er geen recht op ziekengeld.In beide gevallen is het echter wel van belang of er wellicht op basis van het rechtsvermoeden een andere omvang moet worden aangenomen. Als er een vast en regelmatig arbeidspatroon bestaat voor meer dan drie maanden van bijvoorbeeld 16 uur per week, dan heeft de werknemer ook recht op 70% hiervan gedurende de tijd dat hij ziek is. Het uitsluiten van de loondoorbetalingsplicht voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst wordt over het algemeen door de rechters niet van toepassing geacht in geval van ziekte. 

Hoe dan ook, er bestaat enkel recht op loon bij ziekte indien de werknemer ofwel reeds opgeroepen was ofwel er sprake is van een vaste omvang van het arbeidspatroon. Gelet hierop is het overigens raadzaam om bij het opmaken van een werkrooster, niet al te ver vooruit te plannen. Immers, mocht er ver vooruit gepland zijn en de oproepkracht wordt ziek, dan bestaat het risico dat over al die uren dat de oproepkracht was ingeroosterd, 70% betaald moet worden.  

Succes hiermee,
mr S.P. Mahabier
www.jourplace.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan miskraam 9 wk en 0 uren contract:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
welke kleur past er het best.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-27 23:19:09
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+