Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

btw-teruggave terugbetalen bij opzegging btw-nr?

[Gesteld op: 15-01-2011]

Toelichting:
Ik heb in april 2010 een eenmanszaak opgericht i.v.m. te weinig omzet zit ik eraan te denken mijn btw-nummer op te zeggen, maar mijn bedrijf nog wel in het handelsregister te houden zodat ik mijn bedrijfsnaam kan behouden en eventueel in de toekomst weer kan opstarten als het beter loopt.

Vraag 1; is dit mogelijk?
Vraag 2; moet ik de btw-teruggave dan weer terug betalen?
Antwoord:

Allereerst merk ik op dat u uw BTW-nummer niet kan opzeggen; bij eenmanszaken is het BTW-nummer gekoopeld aan uw BSN-nummer, en dat houdt u levenslang.
U bedoelt waarschijnlijk dat u afwilt van de verplichting om periodiek een BTW-aangifte in te dienen. Dat kan wel, u hoeft daarover alleen een brief te schrijven aan de belastingdienst waarin u aangeeft dat u bent gestopt met uw activiteiten. Dat betekent echter wel dat u daarna niets meer mag doen; op het moment dat u weer omzet gaat maken moet u direct een brief schrijven aan de belastingdienst dat u de activiteiten weer hebt opgepakt, en weer BTW wil afdragen. Ik vermoed dat dit in de praktijk lastig is, en daarom zu ik dit alleen aanraden als u inderdaad van plan bent om minimaal een paar jaar helemaal niets met de onderneming te doen.

Wat u ook kan doen: u kan wellicht aan de belastingdienst vragen of de periode van de aangifte kan worden gewijzigd. Mogelijke periodes zijn: per maand, per kwartaal of per jaar. De frequentie is afhankelijk van de hoogte van uw omzet. Als u dus niets meer gaat doen, dan kan u vragen of u slechts 1 x per jaar aangifte mag doen. Als u inderdaad in een jaar geen omzet heeft gemaakt, dan is het indienen van de BTW-aangifte 5 minuten werk per jaar, en dat is te overzien.

Uw vraag of u BTW moet terugbetalen kan ik niet direct beantwoorden. Het is afhankelijk van de vraag waarom u deze BTW heeft terugontvangen. Als het bijvoorbeeld BTW betreft op reclamekosten, dan was dit puur zakelijk, en verwacht ik niet dat dit wordt gecorrigeerd.
Als het echter ging om BTW bij aanschaf van een computer, en als u die computer nu volledig prive gaat gebruiken, dan moet u wel degelijk BTW corrigeren over de overdrachtswaarde van zakelijk naar prive.
Als het BTW bij aanschaf van gereedschap betreft, en als u prive niets heeft aan dat gereedschap, dan kan u ervoor kiezen dat gereedschap te verkopen. Ook dan moet u BTW in rekening brengen en afdragen.
Overigens heeft de belastingdienst u een BTW-nummer toegekend op basis van de door u verstrekte informatie over uw ondernemingsplannen. Nu is gebleken dat de onderneming niet loopt zoals u wilt kan het zijn dat de belastingdienst een herbeoordeling van uw belastingplicht gaat uitvoeren, en op basis daarvan achteraf oordeelt dat u geen BTW-nummer had moeten worden verstrekt, waardoor e.e.a. wordt gecorrigeerd. Ik kan u echter niet voorspellen wat de belastingdienst gaat oordelen.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor uw uitleg het e.e.a. is mijn duidelijker geworden. Het is niet zo dat ik met mijn activiteiten stop, het is meer dat ik momenteel niet veel verdien. Wellicht is het dan handig om mijn kwartaalaanslagen naar jaarlijkse aanslagen te veranderen dat is een goede tip.

Stel dat wel helemaal stop met mijn activiteiten, maar hobby-matig verder ga, dan hoef je nog niet alles dat je verdient aan te geven, maar pas als het van hobby-matig naar professioneel gaat. Weet u tot welk bedrag dit is? Wellicht dat dit ook nog wel het overwegen waard is voor mij.

Alvast bedankt.

 
Antwoord Beheerder:
De grens tussen hobby en onderneming is niet scherp te trekken. Er zijn geen vastgestelde grensbedragen. Iedere situatie is uniek, en daarom wordt per situatie door de belastingdienst beoordeeld of er sprake is van een onderneming of niet.
In uw situatie heeft de belastingdienst in april 2010 geoordeeld dat er sprake is van een onderneming. U kan dan niet een brief sturen met het bericht dat u het van een onderneming verandert in een hobby. U heeft die keuze niet, dit wordt uitsluitend door de belastingdienst vastgesteld.
Ik raad u dus aan gewoon door te gaan. Zolang uw opbrengsten hoger zijn dan uw kosten is er sprake van een winstgevende onderneming, en betaalt u terecht belasting. Als de opbrengsten lager zijn dan de kosten is er sprake van verlies, wat u van uw overige inkomsten kan aftrekken. U heeft daardoor recht op een belastingteruggave.
Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan btw-teruggave terugbetalen bij opzegging btw-nr?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Ontslag aanzegging bij ziekte
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-02-05 07:43:32
Wat is mijn opzegtermijn?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Belgie]
2008-05-21 12:42:42
opzegtermijn
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Belgie]
2008-10-09 18:22:43

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+