Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

Delen BV na echtscheiding

[Gesteld op: 13-01-2011]

Toelichting:
In gemeenschap van goederen getrouwd.Met ontslagvergoeding sinds 4 jr. is er een Stamrecht BV. Mijn man wil na de scheiding geen 50/50 verdeling. Volgens de echtsch.mediator mag een 50/50 verdeling wel maar hoeft mijn man het niet en zou de rechter mij daarbij niet in het gelijk stellen als ik een zaak aan zou spannen. Wat in de BV zit hoort bij de huwelijksgoederen gemeenschap. Er staat nergens uitsluitsel. Ik wil toch nu mijn recht gaan eisen via de advokaat en rechter. Dat dit geen zin zou hebben zie ik namelijk nergens zwart op wit staan. Graag hoor ik over mijn kansen via de advokaat.
Antwoord:

Hallo,

In een recente rechtszaak procederen een man en een vrouw over de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. In een eerdere uitspraak oordeelde de rechter dat de vrouw geen aanspraak kan maken op het in een stamrecht BV ondergebrachte kapitaal. De gelden in de stamrecht BV zouden niet tot het netto-inkomen van de man behoren. Dit vermogen zou daarom niet meegenomen worden in de verrekening van de vermogensrechterlijke afwikkeling.

De vrouw gaat in hoger beroep. Man stelt dat ontslagvergoeding niet tot netto-inkomsten gerekend kan worden De man stelt dat de gouden handdruk die hij heeft ontvangen niet bij de verrekening van de gelden mag worden geteld. Hij vindt dat er niet gesproken kan worden van netto-inkomsten, omdat het om een eenmalige uitkering zou gaan. De stamrecht BV staat volgens hem buiten het begrip netto-inkomen omdat het een vorm van levensverzekering of oudedagsvoorziening is.

De vrouw stelt het tegenovergestelde: zij vindt dat de gelden in de stamrecht BV wel in aanmerking komen voor verrekening. Vast staat dat de storting van de ontslagvergoeding in de stamrecht BV plaatsvond toen de twee nog getrouwd waren. Rechter bepaalt dat ontslagvergoeding wordt meegenomen in verrekening De rechter besluit dat de ontslagvergoeding mee moet worden genomen in de verrekening. Zou de gouden handdruk in één keer gestort zijn dan zou er ook sprake geweest zijn van inkomen in de zin van de Wet op de Inkomstenbelasting 1964.

De rechter vindt dat de ontslagvergoeding in de Stamrecht BV ook kan worden gezien als inkomen in de zin van de overeenkomst van huwelijkse voorwaarden. De waarde van de aandelen moet worden verrekend. Eerdere tegengestelde uitspraak In 2008 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de verdeling van een goudenhanddrukstamrecht bij echtscheiding in geval van gemeenschap van goederen.

Volgens de Hoge Raad viel het goudenhanddrukstamrecht niet in de huwelijksgemeenschap voor zover sprake was van een inkomensvoorziening die werd genoten na de huwelijkse periode. Na deze beide uitspraken blijft het lastig aan te geven of een goudenhanddrukstamrecht moet worden verdeeld bij echtscheiding en zo ja, op welke wijze. Hopelijk komt hier in de toekomst meer duidelijkheid over.

Groeten willem.versteegen@hotmail.com

 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor het antwoord. Is duidelijk verder. Maar het betreft hier een voorbeeld waarbij men getrouwd was onder huwelijkse voorwaarden. Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen. Lijkt mij toch een groot verschil? Graag hoor ik nog van u.
 
Antwoord Beheerder:

Hallo,

Indien er geen aanvullende regelingen zijn getroffen valt de BV ook onder de gemeenschap van goederen. Dit heeft echter niets met schulden van de bv te maken, maar vooral met wat er gebeurt als de gemeenschap tussen de partners wordt verbroken. Op het moment dat U besluit uit elkaar te gaan zal de helft van de waarde van de BV aan zijn U als partner uitbetaald moeten worden. (Of indien er schulden zijn worden deze ook door beide partners gedeeld).
Ik zou dus toch een advocaat in de arm nemen omdat vaak ex-partners de mist ingaan omdat ze er vaak onterecht van uitgaan dat het dan automatisch aan degene toebehoort die de Stamrecht BV bezit.

Groeten willem.versteegen@hotmail.com

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan Delen BV na echtscheiding:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
eenzijdig echtscheidingsverzoek
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2010-04-06 21:53:09
vraag ivm scheiding
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2013-09-30 18:25:32
Graag zou ik u hulp willen bij de volgende
      [Gesteld in Rechtshulp-Zeeland]
2011-04-07 20:55:38

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+