Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Limburg

Zelf een vraag over Notaris-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Limburg.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Limburg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Limburg Klik hier.

RSS over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Limburg op jouw website?Vragen over Notaris-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via E-mail. Klik hier.

Partnerschapsvoorwaarden opm tijdens partnerschap.

[Gesteld op: 12-01-2011]

Toelichting:
Heb met mijn partner sinds ruim jaar gereg partnerschap. Er zit tussen ons behoorlijk leeftijdverschil (partner 18 jr jonger). Bij parterschap waren vrijwel alle bezittingen (en schulden) van mij. Partner had nauwelijks bezittingen (geen schulden). We hebben geen partnervoorw opgemaakt. Dus nu alles qq gemeenschappelijk. Op ons huis zit flinke hypotheek (huis en hyp stonden op mijn naam ten tijde aangaan partn schap). Heb wel overl risicoverzek maar ben bang dat bij mijn evt vroegtijdig overlijden er na evt verkoop en uitk risicoverzek er een restschuld overblijft. Dit wil ik niet voor mijn partner. Extra risicoverz wordt ivm gezondheid lastig nu.Kan ik alsnog regelen middels partnervoorw dat huis en hypotheek alleen op mijn naam staan en hij bijv alleen bij pos saldo (dus na verkoop huis min hyp) het huis krijgt. Inboedel en overige bezittingen mogen wat mij betreft gemeensch blijven en mijn partner toekomen na mijn overlijden. Heb naast hyp verder geen schulden.Mjn partnerpensioen is heel goed en komt hem ook toe. Dat staat mi los van al of niet partnervoorwaarden. Hartelijk dank !!
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Doordat u in de wettelijke gemeenschap van goederen bent gepartnerd, is uw partner inderdaad aansprakelijk voor de resterende schuld.

Als een extra overlijdensrisico-verzekering niet meer mogelijk is, dan zijn er twee opties:

A:
U gaat alsnog partnerschapsvoorwaarden opstellen. Daarvoor moet u echter wel toestemming vragen aan de rechter en die stelt als eis dat de huidige schuldeisers door die voorwaarden niet benadeeld mogen worden. En dat zal wel het geval zijn, omdat het de bedoeling is de aansprakelijkheid van uw partner voor de hypotheek uit te sluiten/terug te draaien.

Dus de vraag is of u die toestemming van de rechter krijgt. Eventueel kan die als eis stellen dat de zogeheten Dozy-clausule wordt opgenomen in de partnerschapsvoorwaarden, maar dat betekent alleen maar dat uw partner aansprakelijk blijft (ook in de toekomst) voor de schulden die er nu zijn. Dus ondanks de partnerschapsvoorwaarden, blijft uw partner aansprakelijk voor de restant hypotheekschuld.

B:
Uw partner heeft na uw overlijden de mogelijkheid om afstand te doen van de erfenis EN van zijn deel van de gemeenschap van goederen. Omdat je dan alle activa laat gaan, zal gelden dat je ook niet meer aansprakelijk bent voor de passiva.

Maar als uw partner daar zelf ook al voor verantwoordelijk was, dan helpt dat niets. En ik ben bang dat dit in uw situatie zal spelen.

Wel zou in deze optie uw partner goed verzorgd achter blijven met uw pensioen en middels een legaat kunt u er voor zorgen dat de inboedel bij uw partner terecht komt.

DUS:
Ik raad aan om toch met een (financieel) expert te gaan praten. Bijvoorbeeld een notaris om opties A en B te bespreken. Maar ook een verzekeringsadviseur om te kijken of een verzekering toch mogelijk is.

Wat ik mij wel afvraag is of het probleem zo groot is als u denkt. Na uw overlijden is er een restschuld omdat de hypothecaire schuld groter is dan de waarde van de woning. Maar uw partner krijgt wel van u een goed weduwe/weduwnaars-pensioen. Is hij niet in staat om na uw overlijden met dat pensioen en eventueel een eigen inkomen (gezien het leeftijdsverschil zou het mogelijk kunnen zijn een baan te vinden ?) gewoon de rente over de resterende schuld te betalen ?

Dat is een vraag die een financieel adviseur u kan beantwoorden.

Voordat u een bezoek brengt aan de notaris, raad ik aan om ook eens te kijken op www.vaknotaris.nl Daar kunt u zien hoe u de kosten van de notaris kunt "terugverdienen".

Met vriendelijke groet,

Mr Ernst Loendersloot
Kandidaat-Notaris

Kijk ook eens op:
http://www.ntrs.nl
http://www.hwj-notarissen.nl
http://www.vaknotaris.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw duidelijke antwoord. Toch nog een vraagje. U stelt dat de rechter waarschijnlijk niet accoord zal gaan met partnerschapsvoorwaarden indien dit tot gevolg heeft dat mijn partner niet meer aansprakelijk zal zijn voor de hyp schuld, omdat schuldeisers hiermee benadeeld worden. Formeel is dit misschien wel zo (men verliest hiermee één persoon die mede hoofdelijk aansprakelijk is), maar anderzijds moet het toch verschil uitmaken dat bij het aangaan van het partnerschap mijn partner noch eigenaar noch medeschuldenaar was voor de hyp schuld?
Andere oplossing is dan misschien om partnerschap te beeindigen, boedel te verdelen op 50/50 basis behalve huis en hypotheek (deze dan aan mij toedelen zonder dat er onderling iets hoeft te worden verrekend) en daarna eea opnieuw te gaan regelen (wederom partnerschap aangaan of huwen). Of is dit iets te creatief gedacht ?
 
Antwoord Beheerder:

Afgezien van de kosten van uw creatieve oplossing, is er een ander probleem. De Wetgever heeft namelijk hier een stokje voro gestoken.

Als u gaat scheiden en verdelen om daarna weer een geregistreerd partnerschap aan te gaan met partnerschapsvoorwaarden, heeft u ook de toestemming van de rechter nodig. (Voor de duidelijkheid: de toestemming is nodig voor die partnerschapsvoorwaarden en niet voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap)

Als u (of de notaris) die vergeten die toestemming te vragen, dan is de regel dat u weer het partnerschap aangaat onder de oude regeling, dus in uw situatie weer in gemeenschap van goederen.

Wellicht kunt u eerst eens contact op nemen met de rechtbank waar u woont en vragen hoe de rechter zal oordelen. U kunt dan uw argument naar voren brengen dat het een fout is geweest om zonder voorwaarden het geregistreerd partnerschap aan te gaan. Daarbij zult u wel duidelijk moeten maken dat u door de ambtenaar van de Burgerlijk Stand niet goed bent voorgelicht toen u in "onder-trouw" ging.

Met vriendelijke groet,

Mr. Ernst Loendersloot

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Partnerschapsvoorwaarden opm tijdens partnerschap.:

We hebben gereg. Partnerschap en gaan uit elkaar.
      [Gesteld in Hypotheken-Zuid Holland]
2013-11-06 19:18:29
waneer heb ik recht op ww-uitkering in belgie
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Belgie]
2007-10-07 12:04:46
Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...
      [Gesteld in Huwelijk]
2009-02-04 09:36:46
Re-integratie ADV dagen
      [Gesteld in Reìntegratie]
2010-03-01 10:08:39
Fiscaal partnerschap en toeslagen?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-04-02 11:20:29

Gemiddelde score Notaris-Limburg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+