Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Scheidingsadvocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Scheidingsadvocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Scheidingsadvocaat

Zelf een vraag over Scheidingsadvocaat? Klik hier.
Meer vragen over Scheidingsadvocaat.
De huidige beheerder van de rubriek Scheidingsadvocaat:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Scheidingsadvocaat op jouw website?Vragen over Scheidingsadvocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ScheidingsadvocaatVragen over Scheidingsadvocaat via E-mail. Klik hier.

financiele verantwoordelijkheid

[Gesteld op: 11-01-2011]

Toelichting:
mijn partner en ik zijn uit elkaar hij woont tijdelijk in een zomerhuisje . ons huis staat te koop,ik woon daar nog en betaal alle rekeningen zoals hypotheek vastelasten gemeentelijke bel. enz.vlgs mijn ex hoeft hij daar niets aante betalen omdat hij de huur van het huisje moet betalen .vraag: is dit ook zo?
Antwoord:

Hallo,

Stel dat u in gemeenschap van goederen getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. In deze situatie moet u bij scheiding de waarde van het huis gelijk verdelen. Een van u beiden kan natuurlijk beslissen in het huis te willen blijven wonen, maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om alleen de hypotheek op te brengen en de ander uit te kopen. Is dat geld er niet, dan is de verkoop van het huis onvermijdelijk. Hiermee wordt de hypotheek afgelost en de winst of het verlies erop verdeelt u onderling.

Staat het huis op beider naam, maar er is onenigheid over de vraag wie er in het huis mag blijven wonen? Dan wijst de rechter in de praktijk meestal de woning toe aan de partner bij wie de kinderen blijven wonen, als die er tenminste zijn.

De rechter kan in het uiterste geval de verkoop van het huis ook afdwingen. Een openbare veiling is dan het gevolg. Een verkoop op deze manier levert meestal minder op en de kosten zijn hoger. Als geen van de partners in de woning wil of kan blijven wonen, dan vindt vaak een notarieel vastgelegde boedelverdeling plaats. Daarin wordt ook de waarde van het huis opgenomen, waarna een verdeling kan worden afgesproken die is gebaseerd op de opbrengst als het wordt verkocht.

Samen eigenaar van een huis worden, betekent ook vaak samen een hypotheek afsluiten. Wordt bij de scheiding het huis verkocht, dan kunnen de (ex-)partners daarna opnieuw een hypotheek afsluiten als ze en andere woning kopen. Men moet wel rekening houden met de bijleenregeling. Die regeling houdt in dat de overwaarde die vrijkomt bij verkoop van een woning in een volgend huis geïnvesteerd moet worden. Doet u dit niet dan is er geen renteaftrek over het leningbedrag mogelijk ter grootte van het bedrag van de overwaarde.

Als een van de twee eigenaar blijft, dan moet degene die geen eigenaar meer is ervoor zorgen dat zijn aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld vervalt. Een nieuwe hypotheekakte is in principe niet nodig. U kunt namelijk onderhands overeenkomen dat uw (ex-)partner ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Deze onderhandse akte is uiteraard enkel bindend voor u en uw (ex-)partner. De bank is aan een dergelijke akte niet gebonden. U kunt uw geldverstrekker ook vragen schriftelijk toestemming te geven zijn of haar naam uit de hypotheekakte te schrappen. De notaris stelt vervolgens een royementsakte op waarmee bij het Kadaster de hypothecaire registratie kan worden aangepast. Als u een extra hypotheek nodig heeft voor de onderlinge verrekening, moet u waarschijnlijk wel naar de notaris voor een nieuwe hypotheekakte.

In het geval van een scheiding gelden meestal de gewone regels voor hypotheekaflossing en bestaat de kans dat er een boete moet worden betaald, als u de hypotheek aflost zonder verkoop van de woning.

Groeten willem.versteegen@hotmail.com

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Scheidingsadvocaat:
Turkse Scheidingsadvocaat


Gerelateerde vragen aan financiele verantwoordelijkheid:

Zakelijke rekening openen
      [Gesteld in Prostitutie]
2009-03-10 16:06:13
Hoeveel jaar kmvergoeding terugwerkende kracht?
      [Gesteld in Belastingen-Utrecht]
2009-04-16 22:30:08
overname bedrijf en woning
      [Gesteld in Opvolging & Overname]
2009-08-29 11:28:47
Kunt u mij advies geven over dit ethisch dilemma
      [Gesteld in Ethiek]
2013-03-11 15:57:17
Hoe zit het met alimentatie na de 18 jaar?
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2018-08-30 07:47:49

Gemiddelde score Scheidingsadvocaat: 8.9 (26x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+