Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

hoe waardeer je de waarde van vof bij ontbinding?

[Gesteld op: 08-01-2011]

Toelichting:
mijn partner heeft gekozen voor vaste baan jan10, zou tijdelijk zijn maar is nu def. Ik wil daarom nu ontbinden en doorstarten. Jaar 2009 is met verlies 15000 afgesloten en beiden hebben 10000 startkapitaal als schuld openstaan. 2010 winst 20000 waarvan 15000 als voorlopig salaris voor mij uitgekeerd. Partner wil dat ik haar uitkoop/schuld overneem. Ik zeg, waarderen op 1-1-10, dwz vof met verlies en dus niks uit te kopen. Wat is reeel?? Hoe waardeer je de waarde van je bedrijf op dat moment??
Antwoord:

In de regel staat in het VOF-contract precies opgenomen hoe de goodwill moet worden berekend bij uittreden van een partner. Ik raad u dus aan uw contract er op na te lezen.

Als u geen VOF-contract heeft afgesloten met uw partner, dan liggen de zaken veel moeilijker. Eerst moet het aandeel in het ondernemingsvermogen worden bepaald. Dit aandeel moet blijken uit de op te stellen slotbalans van de VOF, en bestaat uit de som van het door uw partner ingelegde startkapitaal, verhoogd met de aandelen in de winst vanaf de start, en verlaagd met prive-opnamen. Daarvoor moeten uiteraard wel afspraken zijn gemaakt over verdeling van de winst, en 2010 is daarbij een bijzonder jaar, omdat uw partner naar ik vermoed weinig in de VOF heeft gewerkt, maar wel recht heeft op zijn winstaandeel.
Het aldus berekende aandeel in het ondernemingsvermogen moet aan uw partner worden uitbetaald.

Daarnaast heeft uw partner recht op uitbetaling van de goodwill, in verband met de opgebouwde winstpotentie. Het berekenen van goodwill is niet eenvoudig, en in de praktijk komt het vaak neer op handjeklap. De goodwill is o.a. afhankelijk van de genormaliseerde winst. Als u dus verwacht dat de winst van 2010 in volgende jaren gecontinueerd wordt, dan is het winstbedrag van € 15.000 de genormaliseerde winst, en dat leidt tot een te betalen goodwill bedrag van vele duizenden euro's. Een complicatie daarbij is dat deze winst wellicht in 2010 volledig aan u is toe te rekenen, omdat uw partner een baan had. Dat zou een verlagende factor kunnen zijn, maarhet is afhankelijk van welke afspraken u onderling heeft gemaakt. U moet er dus onderling uitkomen, u moet een bod doen, en uw partner moet dan beoordelen of dat reeel is. Eventueel kan u een adviseur inhuren om te bemiddelen.

 
Reactie vraagsteller:
VOF contract zegt alleen dat bij 'uittreding' de waarde bepaald moet worden in goed overleg. Situatie bij uittreden (op 1-1-2009, na 2 jr werken) was 15000 verlies, geen salaris uitbetalingen aan beide plaatsgevonden en beiden een startkapitaal van 10000 gestort. Zij wil dat ik haar schuld ga aflossen, wil ik niet gezien winst-verwachting (15000-20000 is gebleken in 2010 zonder correctie van betaling salaris aan mijzelf, dat is toch genormaliseerde winst, als je t salaris er vanaf haalt?). Ik heb voorgesteld de helft van de voorraad op 1-1-09 aan haar te betalen, 3500 euro. Zij wil dat de lening in takt blijft en ik die ga afbetalen als er voldoende winst wordt gemaakt. Wat is voldoende en waarom zou ik haar risico moeten overnemen gezien de balans 2009? Is het reeel wat ik voorstel tav alleen de voorraad waarde over te nemen of is dat te weinig? Is haar voorstel reeel?
 
Antwoord Beheerder:

U hefet een probleem omdat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt in het VOF-contract, en ook niet toen uw partner in jan. 2010 elders ging werken. Daardoor ontstaat nu een discussie, waarbij ik uit mijn vorige reactie herhaal:
U moet er onderling uitkomen, u moet een bod doen, en uw partner moet dan beoordelen of dat reeel is. Eventueel kan u een adviseur inhuren om te bemiddelen.

Er is namelijk geen goed of fout, u moet onderling tot elkaar komen en een prijs afspreken. Als u er niet uitkomt, ook niet met een bemiddelaar, dan kan uiteindelijk een rechter hier een oordeel in vellen. Omdat hij daarvoor een deskundige zal inhuren zal een dergelijke procedure veel geld kosten, en is het niet raadzaam om het zover te laten komen.

Persoonlijk zeg ik: als uw partner de eerste inbreng van 10.000 euro terug wil hebben, dan is dat niet reeel, omdat er in de eerste jaren verlies is gemaakt, en dat moet uiteraard wel daarop in mindering worden gebracht.
Uw tegenvoorstel om de helft van de waarde van de voorraden te betalen kan ik niet volgen. Er is namelijk totaal geen relatie tussen het af te rekenen kapitaal en de voorraden.
Omdat beide voorstellen ver van elkaar staan raad ik u aan om samen af te spreken een accountant in uw omgeving in te huren om een advies te geven, of een salomonsoordeel uit te spreken. Daar moet u het uiteraard wel onderling over eens worden.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan hoe waardeer je de waarde van vof bij ontbinding?:

geen IND stamp,werk,huis .wel schulden.en nu?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-22 08:04:44
Hoe lang is een groninger akte geldig?
      [Gesteld in Makelaars]
2011-07-22 13:56:33
Bijzondere waardevermindering
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-12-08 22:42:36
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Concept Koopsom
      [Gesteld in Suriname]
2015-05-19 10:14:19

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+