Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Dood » Rouw
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Rouw en krijg online een antwoord van de specialist in Rouw

Zelf een vraag over Rouw? Klik hier.
Meer vragen over Rouw.
De huidige beheerder van de rubriek Rouw:
Naam: Lian Brandsma
Bedrijf: Lian brandsma uitvaartzorg
Reactiesnelheid: 32 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Lian Brandsma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RouwVragen over Rouw via RSS. Klik hier.
RSS over Rouw op jouw website?Vragen over Rouw op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RouwVragen over Rouw via E-mail. Klik hier.

Doe ik het goed?

[Gesteld op: 06-01-2011]

Toelichting:
Ik ben mijn zus verloren, van 19 jaar aan kanker. Binnen 2 maanden was ze er niet meer...
Zelf ben ik nu bijna 18 jaar.

Ik denk er eigenlijk heel veel aan maar toch ook niet.. Soms lig ik in mijn eentje te huilen in mijn bed... Dan slaap ik pas van uiterste vermoeidheid...

Thuis is het heel erg bespreekbaar, in mijn familie ook.
Ik kan er samen eigenlijk alleen maar huilen met mijn vader of moeder. Maar die hebben het er zelf ook heel erg moeilijk mee, natuurlijk. Ik wil daarom niet bij hun huilen en hou me erg sterk.

Ik ga wel met plezier naar school en denk er dan eigenlijk niet aan...

Na haar dood, nu bijna 4 maanden, heb ik (na de crematie) maar zo'n 5 keer gehuild...
Is dat wel goed? Ik lees heel veel dingen dat het pas later komt, dat je dan merkt dat je het niet goed hebt verwerkt! Ik ben daar wel bang voor.

Verder heb ik een broertje van 15. Hij is heel labiel. Hij vertelde mij laatst dat hij heel bang is dat door dingen die hij doet, mijn zus hem dan niet meer wil zien, of boos op hem is (in het hiernamaals). Ik vertel hem dan dat zij echt niet alles onthoudt en naar alles kijkt. Dan stel ik hem wel enigszins gerust, maar daar ben ik niet zeker van. Is het verstandig om hulp te gaan zoeken, of denkt u dat het goed is om er zelf uit te komen?

Ik neem heel erg veel verantwoordelijkheid. Ik troost iedereen eigenlijk, maar wordt zelf eigenlijk nooit getroost. (simpelweg omdat dat niet echt nodig is). Maar is dat goed? Ik ben echt bang dat ik het terug krijg met een enorme KLAP!
Antwoord:

Hallo,

Wat verdrietig dat je zus overleden is. Als ik je verhaal zo lees, vind ik dat je niet altijd sterk hoeft te zijn en ook getroost mag en moet worden. Je hoeft niet bang te zijn dat "de klap" komt; het kan zijn dat je een periode heel verdrietig bent en een periode dat je wat minder verdrietig bent. Verdriet komt en gaat in golven; soms zie je de golf aankomen en soms helemaal niet. Alle gevoelens die je nu voelt zijn normaal; je hoeft niet bang te zijn dat je gek bent of wordt. Ik denk dat het niet nodig is om professionele hulp te zoeken. Als het je fijn lijkt om met iemand te praten moet je dat altijd doen. Je bent verdrietig, boos, verward, verantwoordelijk en ga zo maar door. Dat hoort er , helaas, allemaal bij.

Wat me wel belangrijk voor je lijkt is dat je laat zien dat je verdrietig bent. Je hoeft niet sterk te zijn voor je ouders en het is voor hen ook goed om te zien dat jij ook rouwt om het verlies van je zus.

 

Aan je broertje kun je ook voorhouden, dat als je zus jullie kan zien, dat ze dan vast met heel veel liefde naar jullie kijkt. En dat je eigenlijk nooit iets fout kunt doen in haar optiek.

 

Ik vind het hartstikke goed dat je zoveel nadenkt over hoe je je voelt en wat goed is en wat niet. Wees vooral lief voor jezelf; dat zal je zus je vanaf haar plekje ook zeker toewensen.

 

Hartelijke groetjes,

Lian Brandsma

Beantwoord door:
Lian Brandsma
profielpagina


Gemiddelde score Rouw: 8.1 (74x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+