Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Freelance
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Freelance en krijg online een antwoord van de specialist in Freelance

Zelf een vraag over Freelance? Klik hier.
Meer vragen over Freelance.
De huidige beheerder van de rubriek Freelance:
Naam: Dirkjan
Bedrijf: Zietuwel.nl
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Dirkjan vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FreelanceVragen over Freelance via RSS. Klik hier.
RSS over Freelance op jouw website?Vragen over Freelance op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FreelanceVragen over Freelance via E-mail. Klik hier.

Rechten van freelancer voor freelancer ?

[Gesteld op: 25-11-2007]

Toelichting:
1½ jaar terug nam ik een fotografie klus over van een freelancer, zelf was ik er een in wording. Ik nam een klus van hem over; schoolfotografie en inkomsten zouden afhankelijk zijn van afname. Zijn opdrachtgever – bij mij bekend – deed moeilijk met berekening van uitbetaling, tegen mij zei hij “dat ie zich geen verlies kon permitteren”. Berekening van verdiensten bleef uit.
Elkaar verkennend eerst nog op trouwreportage samen gedaan (free...); ik vergat mijn reflectiescherm (duur professioneel materiaal) die hij kwijt geraakt is en hij zou een nieuwe voor me kopen.
Veel onbeantwoorde mail, wat sms verkeer met beloftes. Veel bewaard. Een maand terug stuurde ik hem een ‘factuur onkosten’ voor reflectiescherm en gemaakte kilometers voor die overgenomen opdracht. Ik heb weinig hoop. Wat zijn mijn rechten?
Antwoord:
Sorry dat ik het nu opnieuw zeg maar deze vraag is niet geheel mijn expertise. Als ondernemer weet ik er zijdelings wat van maar dit is toch echt een flink juridische vraag en kun je beter bij de rubriek Juridisch stellen. Mijn collega daar heeft van dit soort zaken echt meer verstand dan ik.

Toch wil ik wel even mijn mening geven. Ik kan me situatie nl. heel goed voorstellen. Deze situatie komt heel heel geregeld voor bij startende ondernemers. Die durven niet direct te duidelijk zijn met voorwaarden om maar geen klanten af te schrikken. Er gebeurd dan te veel vrijblijvend om maar de klant te overtuigen van het kunnen. Je zult je lesje wel geleerd hebben?

Ik kan je wel aanraden bij een eventueel juridisch adivseur vooral je hele verhaal te doen. Niet enkel wat op papier staat opgeschreven telt in een eventueel geschil. Maar vooral de intentie tot het oplossen, de inspanning op een goede afloop en duidelijke communicatie lijken steeds vaker een flink verschil te kunnen uitmaken.

Puur theoretisch gezien zie ik dat je een aantal dingen verkeerd hebt aangepakt. Geeft niets, ondernemen is vallen en opstaan en vooral van je fouten leren. Take your loss and move on.

Practisch gezien heb je wel meer kans. Je vraagt niet te veel (niet je uren, enkel onkosten) je hebt bewijzen dat die persoon wil betalen, je hebt geduld gehad, en flink willen communiceren om het probleem op te lossen.

Voor je er werkelijk een juridische kwestie van maakt: Is het niet verstandig nog een keer flink duidelijk te zijn? Een overzicht te maken van alle kosten, duidelijk te maken wat jij voor je rekening wenst te nemen (je eigen uren?) en duidelijk te maken wat je van hem verwacht om dit probleem voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen?

Maak een duidelijk factuur met toelichting, geef aan dat dit je laatste voorstel is en je anders het volledige bedrag zult moeten factureren aangezien hij je geen andere keuze geeft. Wie weet dat het toch nog zonder juridische stappen is op te lossen.

Mocht dat niet werken dan kan ik me voorstellen dat je, ondanks dat je geen 100% kans van slagen hebt, het zo ver zat bent geraakt dat je hiervan inderdaad een proces wenst te maken en een juridisch adviseur in de hand neemt. Soms raad deze in het begin enkel aan om een incassobureau in te schakelen en een paar duidelijke brieven te sturen vanuit een incassobureau. Dit klinkt minder vrijblijvend (dat is het ook) en heeft vaak al veel succes.

Succes!

Beantwoord door:
Dirkjan
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Freelance:
Freelance-overeenkomstenZelfstandig Met En Zonder VAR


Gerelateerde vragen aan Rechten van freelancer voor freelancer ?:

freelance secretaris 1/2 jaar opzegtermijn
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-04-02 15:23:28
Concurrentie- en relatiebeding meerdere partijen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-11-26 09:22:11
wat betaal je aan freelancer?
      [Gesteld in Midden- & Kleinbedrijf]
2010-06-16 15:25:48
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Moet ik als Freelancer ook de pauzes berekenen.?
      [Gesteld in Arbeidsomstandigheden]
2011-05-17 00:37:11

Gemiddelde score Freelance: 8.4 (53x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+