Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Zuid Holland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-Zuid HollandVragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-Zuid HollandVragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Inhouden studiekosten

[Gesteld op: 23-11-2007]

Toelichting:
Hallo, afgelopen dinsdag ben ik op staande voet ontslagen. Nou zei mij baas dat ik deze maand geen salaris krijgt want dat wordt verrekend met mij studie kosten. (er staat niets in mij contract over studie en heb alleen maar iets getekend voor als ik zelf ontslag nam dat ik per jaar 25% aflos). Mag hij die studiekosten inhouden van mij??
Antwoord:
Nee dat mag hij niet. Of in elk geval, niet zomaar. Allereerst is het de vraag of uw ontslag op staande voet wel terecht is. Dan moet er namelijk echt wel iets ernstigs aan de hand zijn. Vaak is een ontslag op staande voet niet rechtsgeldig, zodat ik u zeker aanraad om een jurist of advocaat of bijv. via het Juridisch Loket even naar uw zaak te laten kijken.

Mocht het ontslag op staande voet wèl terecht zijn gegeven (bijv. omdat u gestolen zou hebben of iets dergelijks) dan bent u schadeplichtig jegens uw werkgever. Uw werkgever kan schadevergoeding van u eisen, maar vaak weten werkgevers dat niet en doen ze dat ook niet. Doet de werkgever dat wèl, dan kan hij kiezen uit ofwel het vorderen van de werkelijk geleden schade. In dat geval kan uw werkgever wellicht voor u betaalde studiekosten opvoeren, terwijl u de opleiding door het ontslag niet heeft kunnen afmaken. Dat kan mogelijk schade zijn (alhoewel daarop juridisch nog wel het een en ander op af te dingen valt). De werkgever moet die schade dan bewijzen. Makkelijker is het voor uw werkgever om de zogenaamde 'gefixeerde schadeloosstelling' te vorderen. Dat is uw salaris over de door u niet in acht genomen opzegtermijn. Om uit te rekenen hoeveel dat is, moet u nagaan op welke datum u uit dienst had kunnen treden indien u op de dag van uw ontslag op staande voet uw dienstverband zelf zou hebben opgezegd. Indien u bijv. op 20 november 2007 bent ontslagen en een opzegtermijn had van één maand, had u per 1 januari 2008 uit dienst getreden. Uw werkgever kan door het ontslag op staande voet als schadevergoeding van u uw salaris over de periode 20 november 2007 tot 1 januari 2008 claimen. De werkgever hoeft hiervoor niets tebewijzen en ook geen daadwerkelijke schade te hebben geleden. Dit volgt gewoon uit de wet. Echter, zoals ik aan het begin al meldde, vaak weten werkgevers dit niet en wordt dit niet gevorderd.

Indien uw studiekostenbeding alleen spreekt over een terugbetalingsplicht indien u zelf uw baan opzegt, kan de werkgever dat in dit geval dus niet gebruiken. Uw werkgever dient in elk geval het salaris tot en met het ontslag op staande voet te betalen, alsmede bijv. niet genoten vakantiedagen en opgebouwd vakantiegeld. Uw werkgever kan dit alleen verrekenen door, zoals hiervoor gemeld, aanspraak te maken op werkelijk geleden schade of de gefixeerde schadeloosstelling.

Ik raad u met klem aan contact op te nemen met een advocaat (dat mag ook mijn kantoor zijn) of bijv. het Juridisch Loket. Ten eerste om het ontslag te laten toetsen: wellicht is het juridisch niet houdbaar (bijv. omdat het niet direct is gegeven maar pas na enkele dagen) en is er een mooie deal uit te halen. Ten tweede om te bezien of de eindafrekening correct is opgesteld (waarop heeft u nog precies recht?) en zonodig actie te ondernemen. Het is wel belangrijk hiermee niet lang te wachten.

Veel succes,

Met vriendelijke groet,

M. Heijsteeg

Winkel Heijsteeg Advocaten
Hoofddorp
023 554 29 00
www.wh.eu
info@wh.eu
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Inhouden studiekosten:

Vaststellingsovereenkomst
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Gelderland]
2008-03-21 14:25:20
Studiekosten terug betalen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Utrecht]
2009-07-10 00:06:26
terugbetalen van studiekosten nul uren contract
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-09-14 13:27:26
Studiekostenregeling met werkgever
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2012-10-19 14:50:00
Terugbetalen studiekosten zorg
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-02-25 21:11:57

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Zuid Holland: 7.0 (98x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+