Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Energie & Milieu » Duurzame Energie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Duurzame Energie en krijg online een antwoord van de specialist in Duurzame Energie

Zelf een vraag over Duurzame Energie? Klik hier.
Meer vragen over Duurzame Energie.
De huidige beheerder van de rubriek Duurzame Energie:
Naam: Bob van de Graaf
Bedrijf: Bimsbouw & onderhoud
Reactiesnelheid: 162 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Bob van de Graaf vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Duurzame EnergieVragen over Duurzame Energie via RSS. Klik hier.
RSS over Duurzame Energie op jouw website?Vragen over Duurzame Energie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Duurzame EnergieVragen over Duurzame Energie via E-mail. Klik hier.

subsidiemogelijkheden voor aanschaf warmtepomp

[Gesteld op: 21-11-2007]

Toelichting:
Ik heb een bestaande woning en wil mijn HR ketel vervangen door een warmte pomp systeem. huis is verwarm met radiatoren. denk aan mono-energetisch of bivalent parallel systeem. in hoeverre krijg ik subsidie op:
grondboring, systeemaanschaf, aanschaf ketel voor ondersteuning, uitbreiding radiatoren voor voldoende verwarmend oppervlak.

graag U reactie, alvast bedankt
met vriendelijke groet, Hans Gerrits
Antwoord:
Individuele aanleg
Een individuele warmtepomp voor een LTV kost al gauw € 5000 tot € 9000 per woning. De gasgestookte warmtepomp kost ongeveer € 7000. Daar zitten de kosten voor aanleg en vloer- of wandradiatoren nog niet bij.

De hoge aanschafkosten wegen (nog) niet op tegen de lagere onderhouds- en energiekosten. Het is te verwachten dat dit in de nabije toekomst verandert, door prijsverlaging als gevolg van massaproductie, en verhoging van het rendement van warmtepomp.

Sinds 2006 is een HR-combiketel met warmtepomp te koop, de Ultra Hoog Rendement warmtepompcombiketel. Voor aanleg zijn een paar zaken noodzakelijk: een gasaansluiting, LTV-verwarming, ruimte voor plaatsing in de buurt van de ventilatorbox en mechanische ventilatie die geen warmte terugwint uit ventilatielucht. De meerprijs is circa € 1200 ten opzichte van een standaard HR 107 combiketel.
Collectieve toepassingen
Een installatie met collectieve warmtepompen en LTV is bij collectieve toepassingen binnen enkele jaren terug te verdienen. Het onderhoud is aanzienlijk goedkoper dan van gasgestookte HR-ketels. Bovendien biedt het systeem aantrekkelijke verbetering van comfort door de ingebouwde mogelijkheid om in de zomer te koelen.

Bij collectieve toepassing in eengezinswoningen zijn de meerkosten van de investering per woning in circa 6 jaar terugverdiend. Voor een appartement in een wooncomplex ligt de terugverdientijd zelfs op ongeveer 4,5 jaar.

Per jaar is een LTV met warmtepomp circa € 350 goedkoper in exploitatie, dan een gasgestookte HR-ketel; het koelen is daarbij buiten beschouwing gelaten. Wordt het systeem ook gebruikt om te koelen (airco-installatie), dan is de installatie zeker € 600 per jaar goedkoper.
Groene hypotheek
De overheid stimuleert toepassing van warmtepompen in financiële zin met enkele fiscale regelingen en subsidies. Particulieren kunnen gebruik maken van een voordelige zogeheten Groene hypotheek. De rente ligt daarbij één of twee procent lager dan normaal. Onder een aantal voorwaarden geven zogenaamde groenbanken zo'n hypotheek uit.
De stichtingskosten mogen niet hoger zijn dan € 272.268. De groene hypotheek mag ten hoogste € 34.034 zijn.
Er moet worden voldaan aan de Maatlat duurzame woningbouw of Maatlat duurzame renovatie. Zie voor meer informatie www.senternovem.nl/groenbeleggen.

Kwaliteitskeur Warmtepompen


De Stichting Kwaliteitskeur Warmtepompen kent een kwaliteitskeur toe aan warmtepompen die voldoen aan bepaalde eisen. Deze eisen worden gesteld op het gebied van:


Technische kwaliteiten van het product (COP-waarde, geluid)
Kwaliteit van de documentatie
Installatiehandleiding
Gebruikershandleiding
Service en garantievoorwaarden

Stand van zaken
Volgens het CBS stonden er eind 2005 in Nederland 30.839 warmtepompen opgesteld. Het gezamenlijke thermische vermogen is 376 MWth, en de bespaarde hoeveelheid energie uit fossiele brandstoffen wordt door CBS geschat op 1212 TJ per jaar. Dit komt overeen met het gasgebruik voor 22.000 huishoudens.

In 2005 is in de woningbouw 13 MWth vermogen bijgeplaatst: 1848 warmtepompboilers en 1620 warmtepompen. In 2004 was dat nog 68 MWth. De meeste toepassingen van warmtepompen belanden in kantoren of de industrie. In 2005 is in die zogeheten utiliteitsbouw 73 MWth bijgeplaatst (2319 installaties). Toepassingen in de industrie leveren de grootste besparingen aan fossiele brandstoffen op.

Beleid
De overheid streeft ernaar om in 2020 met warmtepompen 65 PJ te besparen op fossiele brandstoffen. Dat is ongeveer 1.850 miljoen kubieke meter aardgas. Warmtepompen moeten dan een kwart van de totale doelstelling voor duurzame energie realiseren.

Meer informatie

Alle goedgekeurde producten van de Stichting Kwaliteitskeur Warmtepompen staan vermeld op www.kwaliteitskeurwarmtepompen.nl
Een lijst van fabrikanten en leveranciers van warmtepompen vindt u via Stichting Warmtepompen: www.stichtingwarmtepompen.nl.
Uneto-VNI in Zoetermeer beschikt over adressen van aangesloten installateurs www.uneto-vni.nl.
Voor adressen van bedrijven die grondboringen uitvoeren, onder meer voor warmtepompen, kunt u terecht bij de Bolegbo-VOK Vakgroep. Dit is de branchegroep voor grondboor- en bronbemaling, en kabel- en buizenaanleg www.bolegbo.nl.
Adressen van bedrijven die ontwerpen maken (en uitvoeren) voor warmteopslag in de bodem, vindt u bij de Nederlandse Vereniging voor Ondergrondse Energieopslagsystemen: www.nvoe.nl.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Duurzame Energie:
Windturbines


Gerelateerde vragen aan subsidiemogelijkheden voor aanschaf warmtepomp:

Is er subsidie op toepassing warmtepomp part.
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-10-21 10:21:58
subsidie
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-09-20 14:01:09
kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2007-10-11 21:48:43
subsidie warmtepomp i.c.m. zonnecollectoren
      [Gesteld in Duurzame Energie]
2008-01-13 12:52:36
BTW-angels bij overdracht pand
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2009-09-24 12:21:36

Gemiddelde score Duurzame Energie: 8.7 (27x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+