Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Maatschappijwetenschappen » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

informatie over formele denkstoornis of wel FTD?

[Gesteld op: 06-12-2010]

Toelichting:
Ik las op wikipedia onder denkstoornis iets over de formele denkstoornis en dat de inhoud van de gedachten hierbij niet per se verstoord hoeft te zijn. verder las ik dat hierbij vaak snel gedacht of gesproken werd, er voor omgeving moeilijk te volgen associaties plaatsvinden, gedachten moeilijk onder woorden kunnen worden gebracht, zinnen niet duidelijk afgerond worden in de veronderstelling dat men het toch al begrepen had, men vaak de draad kwijt is in het midden van een verhaal omdat er in de gedachten een bepaalde associatie heeft plaatsgevonden die een andere gedachte naar voren bracht en ten slotte glossolalie, wat in de minst extreme vorm zou zijn het onverstaanbaar maar waarschijnlijk toch betekenishebbende taal overbrengen. Nu heb ik ADHD en kwam dit alles (ik heb alleen desbetreffende genoemd) me erg bekend voor. Dit leek mij ook een erg logisch gelegd verband en ik dacht hier ook zeker meer informatie over te kunnen vinden (verband, vergelijking, comorbiditeit of misdiagnose). na enig zoeken kwam ik tot mijn verbazing echter tot de conclusie dat iemand zonder toegang tot belangrijke wetenschappelijk psychische bronnen zoals ik, hier helemaal niks over kon vinden. Alle informatie die ik namelijk wel kon vinden ging over de formele denkstoornis als symptoom van schizofrenie of autisme, of onderzoek en vergelijking van deze stoornis veroorzaakt door ketamine met mensen met schizofrenie. Kunt u mij daarom meer over de formele denkstoornis vertellen en dit mischien in vergelijking stellen met adhd, ik ben dan voornamelijk geinteresseerd in de formele denkstoornis waarbij wel gewoon helder gedacht word.
B.v.d.
(belangrijk detail: glossolalie m.b.t. mij zou alleen betekenen het onverstaanbaar spreken van zinnen waar ik alvorens ik spreek bedenk dat deze zin niet belangrijk is of geen betrekking heeft op het gesprek)
Grtz J
Antwoord:
Mijn dank voor de genomen moeite om mij met een uitermate serieuze vraag te beladen, ik daag u gaarne uit! :-)
Formele denk-stoornissen vindt ik persoonlijk een ongepaste benaming. Zodra we kunnen spreken van een psychotische wanorde in de denkwijze, hetgeen veelal voor komt bij professoren. Deze kunnen geen eenvoudig antwoord geven op een simpele vraag. Waar het bij veel mensen vaak aan ontbreekt zijn communicatieve vaardigheden. Ik noem dit aspect omdat daarin de denk-stoornis kan worden gedefinieerd. Om een juiste definitie te kunnen schetsen is het noodzakelijk om wat dieper op het menselijke functioneren in te gaan. Denken is een aangeleerde eigenschap van mensen. Men denkt in de taal welke men van de ouders of in het onderwijs heeft geleerd. De biologische mens kan uitsluitend gebeurtenissen in beeld opnemen en onthouden, geen woorden. Woorden hebben wij als mensen geleerd en worden gevormd door referentie's aan de geleerde taal. Een denk-stoornis ontstaat zodra de referenties buiten bereik zijn geraakt door dat stress of bijwerking van medicatie dan wel een lichamelijke afwijking/aandoening als oorzaak. De mens is dan niets meer of minder dan een dier. De handelswijze van de mens wordt normaal gesproken aangestuurd door het denkvermogen en de daaruit voort vloeiende gedachten alsmede reacties. Wanneer een mens teveel informatie tot zich neemt dan wordt deze informatie passief en onvolledig. Toch verstaan bepaalde groepen mensen deze taal of wat er van over gebleven is. Denk daarbij maar aan de wijze van handel op een visafslag. Ik kan er niets van verstaan maar de kenner volgt elk geluidje, ik neem dit wel eens als voorbeeld. 
De communicatie verloopt naar de doelgroepen toe vlekkeloos terwijl omstanders er geen zinnig woord van kunnen maken. Zo soortgelijke situatie kan zich tevens voor doen in de communicatie bij het samenstellen van woorden en zinnen.
Hoewel de biologische aspecten tevens een vorm van associatie herbergen associeert de communicatie tussen de mens onderling. De subjectieve communicatie bestaat uit taal, woorden en zinnen. De objectieve communicatie vindt plaats in gevoel, behagen, verlangen, angst, verdriet, blijdschap etc.
Ik wil in deze geen moeilijke woorden toepassen zodat derden hiervan eveneens kennis kunnen nemen. Mensen in de oertijd zouden in de ogen der hedendaagse mens beesten zijn. De ontwikkeling van de subjectieve communicatie zoals wij deze gebruiken kwam stap voor stap op gang en ontwikkelde zich tot onze huidige taal. De biologische taal, lichaamseigen signalen echter voeren nog steeds de boventoon waar het gaat om romantische aspecten maar ook de voortplanting, het eten en drinken, het bang zijn of juist het verheugd zijn betreffen biologische signalen welke zich naar buiten toe kenbaar maken door gebaren, expressieve zaken zoals nors kijken en het lachen van plezier. Deze aspecten vallen niet onder de menselijke denkwijze. De taal, interne communicatie dus in jezelf te rade gaan wat te doen geschied in de aangeleerde taal. Daarom is het functioneren als mens een subjectieve levensvorm. Wanneer iemand lijdt aan een formele denk-stoornis dan vallen de menselijke aspecten weg en voeren de biologische aspecten de boventoon. Mensen die normaal gesproken bij hun volle verstand zijn kunnen spontaan aan zo'n denk-stoornis onderworpen raken en het conflicterende jaagt de werkelijke mens en de biologische verder uit elkaar tot aan het moment waarop er een climax gepasseerd is waarbij vaak doden te betreuren zijn. Dan komt de menselijk ik weer terug en ziet wat er is gebeurd. Kortom, er is iets gedaan wat men eigenlijk niet bewust heeft gedaan. Dit kan de meest uiteenlopende aspecten omvatten. Hierin kan middels geneesmiddelen een danige ommekeer komen. De medicatie welke hierbij wordt toegepast heeft ver strekkende bijwerkingen zoals onvruchtbaarheid e.d. Therapie voorzien in communicatie training en zo wordt de mens vanuit de hel weer aanspreekbaar gemaakt in de hoop om deze persoon in de toekomst te behoeden voor herhaling. Het is wel de medemens die gevaar loopt. 
Reactie vraagsteller:
Hallo Geert,
Alvast bedankt voor uw uitgebreidde antwoord, ik vind het erg interessant maar was nog in verwachting van het vervolg van uw antwoord. Niet dat het haast heeft maar ik was de veronderstelling dat u mischien vergeten was het vervolg te plaatsen door al wel gegeven antwoorden op vandaag gestelde vragen. no rush
grtz j
 
Antwoord Beheerder:
Nu kan ik nog dagen door schrijven maar ik vindt het welletjes zo.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
DromenPsychoanalyse & PsychodynamicaSociale Psychologie


Gerelateerde vragen aan informatie over formele denkstoornis of wel FTD?:

Is hier sprake van verjaring van de tuin?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-07-18 14:27:20
Eigendom door verjaring.
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2008-02-29 23:39:24
Hypotheek
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-11 16:15:05
houtkachel in tuinhuisje mag straks niet meer.
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2011-09-29 11:08:24
Mogen bestuurders in hun contacten beknot worden?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-11-14 15:57:42

Gemiddelde score Psychologie: 7.9 (46x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+