Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed » Makelaars
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Makelaars en krijg online een antwoord van de specialist in Makelaars

Zelf een vraag over Makelaars? Klik hier.
Meer vragen over Makelaars.

Beheerder worden?

De rubriek Makelaars heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Makelaars Klik hier.

RSS over MakelaarsVragen over Makelaars via RSS. Klik hier.
RSS over Makelaars op jouw website?Vragen over Makelaars op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MakelaarsVragen over Makelaars via E-mail. Klik hier.

Kan ik als medeeigenaar het huis te koop zetten?

[Gesteld op: 29-11-2010]

Toelichting:
Na verbreken relatie woont andere eigenaar nog in ons koophuis, ik wil de woning verkopen. hypotheek gebasserd op 2 inkomens,geen overwaarde. Kan ik dit huis te koop zetten en/of kan mijn naam van koopcontract. Andere partij werkt niet mee maar t zal toch niet zo zijn dat ik 'levenslang' heb. mvg
Antwoord:

Misschien heeft u hier iets aan?

Een gehuwd koppel heeft enkele jaren geleden samen een gezinswoning gekocht, en daarvoor samen ook een hypothecaire lening afgesloten. De lening loopt nog steeds, maar tussen de echtgenoten botert het niet langer. Ze besluiten te scheiden. Wat gebeurt er dan met de woning, en met de lening?

Zolang de wettelijke echtscheidingsprocedure niet is afgerond, verbiedt de wet dat één van beide ex-echtgenoten de gezinswoning zou verkopen, wegschenken, verhuren of hypothekeren zonder de toestemming van de andere ex-partner. Zelfs als één van beiden de enige eigenaar is van het huis, wil dat niet zeggen dat die op eigen houtje ineens vanalles mag uitvoeren met de gezinswoning.

Het komt er dus op aan om een overeenkomst te bereiken, die wordt vastgelegd in de verdelingsakte bij de notaris. ‘Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming komen de ex-partners meestal snel tot een vergelijk’, zegt Eric Spruyt, geassocieerd notaris in Brussel en professor aan de Fiscale Hogeschool EHSAL. ‘Bij vechtscheidingen ligt het uiteraard moeilijker. De zenuwen staan dan zo strak gespannen dat men elkaar geen enkel cadeau gunt.

Over de waarde van de gezinswoning wordt oeverloos gediscussieerd, zelfs nadat een expertschatter een mooi verslag heeft afgeleverd.’

Als de vroegere partners niet tot een akkoord komen, kunnen ze een procedure van gerechtelijke liquidatie van het onroerend goed laten inleiden. In zo’n geval stelt de rechtbank een notaris aan, om over te gaan tot de openbare verkoop van de gemeenschappelijke goederen van de ex-partners. De opbrengst wordt gelijk verdeeld. Al bij al een lange en dure procedure, dus een minnelijke schikking is op zijn minst het overwegen waard.

Wat zijn de mogelijkheden? Het huwelijksstelsel van de ex-partners is richtinggevend voor de manier waarop het vergaarde vermogen – en dus ook het vastgoed – onder hen beiden wordt verdeeld. De twee meest voorkomende stelsels zijn: de gemeenschap van goederen, en de scheiding van goederen. Wie ooit trouwde zonder een huwelijkscontract te laten opmaken, valt automatisch onder het stelsel van gemeenschap van goederen.

1. Scheiding van goederen

In dit stelsel zijn er in principe slechts twee vermogens: een eigen vermogen van de man, en een eigen vermogen van de vrouw. Geen gemeenschappelijk bezit dus, al valt dat in de praktijk moeilijk vol te houden. Meestal worden er in het huwelijkscontract dan ook de nodige clausules opgenomen in verband met de gemeenschappelijke woning, en wat ermee moet gebeuren als het ooit tot een echtscheiding komt.

Doorgaans beslissen echtgenoten in dit huwelijksstelsel om samen een huis te kopen in onverdeeldheid. In mensentaal: het huis is van hen beiden. De partners kunnen bovendien beslissen om verschillende quotiteiten te verwerven. Bijvoorbeeld: 90 procent van het huis is van de man, en 10 procent van de vrouw. Bij een eventuele echtscheiding is het in zo’n geval nogal evident welke vereffeningen er moeten gebeuren wat de gezinswoning betreft.

-Let op: als u samen met uw partner een huis koopt in onverdeeldheid, zonder quotiteiten vast te leggen, dan wordt er verondersteld dat u allebei de helft heeft betaald. Ook als één van beide partners in werkelijkheid de volledige som voor de woning heeft opgehoest.

-Belangrijk om te weten: zelfs als de gezinswoning volledig toebehoort aan één van beide expartners, kan het worden toegewezen aan de andere. Bijvoorbeeld: Jan beslist om zijn appartement, dat ook de gezinswoning was, over te laten aan zijn ex-vrouw Marie. De deal is dat Jan nooit nog een onderhoudsuitkering hoeft te betalen.

“Wees op Uw hoede voor de fiscal spelregels in dat geval”, waarschuwt notaris Spruyt.

“Ofwel is de deal tussen Jan en Marie een koop en betaalt Marie een kooprecht van 10 % in Vlaanderen (12,5% elders). Ofwel betaalt Marie geen prijs en dan is het een schenking aan torenhoge schenkingstarieven want de schenking zal zich uiteraard pas realiseren na de echtscheiding. Jan en Marie zijn dan niet langer echtgenoten van mekaar maar “vreemden” voor de berekening van het schenkingsrecht”.

2. Gemeenschap van goederen

Hier zijn er drie vermogens: dat van de man, dat van de vrouw, en het gemeenschappelijke vermogen. In die laatste groep zitten alle goederen die de echtgenoten tijdens het huwelijk door aankoop verwerven. De gezinswoning met name, maar ook de meubels en de huisraad.

Kortom: alle goederen – en alle schulden – waar geen van beide echtgenoten het eigendomsrecht op kan claimen, komen in de gemeenschappelijke pot terecht. De stelregel bij een eventuele scheiding is dan ook: elk de helft. Tenzij u met een huwelijkscontract op maat uw voorzorgen neemt, en duidelijke afspraken laat optekenen.

Als beide ex-partners samen eigenaar zijn van de gezinswoning, zijn er verschillende scenario’s mogelijk bij een echtscheiding. De twee meest voor de hand liggende: het huis wordt toegewezen aan één van de ex-partners, of het huis wordt verkocht.

-de toewijzing van de woning aan één van de ex-echtgenoten

Als een onroerend goed toebehoort aan beide ex-echtgenoten, kan de ene de andere uitkopen.

Daarvoor moet eerst de huidige waarde van het huis worden vastgesteld. Als er geen akkoord is, kunnen de ex-partners daarvoor een beroep doen op een expert die ze samen kiezen. Die bepaalt de brutowaarde van de woning (200.000 euro). Daarvan wordt natuurlijk het eventuele uitstaande kapitaal van de hypothecaire lening afgetrokken (60.000 euro), en ook de som die eventueel in het huis werd geïnvesteerd met de eigen middelen van één van beide expartners.

Wat overblijft, is de nettowaarde van het huis (140.000 euro). De ex-partner die de woning overneemt, betaalt de helft van die nettowaarde aan de andere (70.000 euro). Het is ook diegene die de woning overneemt, die vanaf nu alleen opdraait voor de resterende lasten van de hypothecaire lening (60.000 euro). Voorts moet de overblijvende partner nog een verdelingsrecht betalen van 1% op de brutowaarde van het huis (2.000 euro).

Bijvoorbeeld: Jan en Marie besluiten te scheiden. In de verdelingsakte bij de notaris wordt overeengekomen dat Marie met de kinderen in de gezinswoning blijft wonen, en er ook eigenaar van wordt. Hoe zit het dan met de lopende hypothecaire lening? Als de bank niet wordt gewaarschuwd, blijft de lening verder lopen tegen de oorspronkelijke voorwaarden. Jan en Marie brengen dus best de bank op de hoogte, en vragen of de lening kan worden aangepast.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Makelaars:
BedrijfsruimtenRecreatiewoningenWoningen


Gerelateerde vragen aan Kan ik als medeeigenaar het huis te koop zetten?:

Na 1 september 2003 een huis kopen
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2007-08-12 21:41:08
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
oom(vrijgezel)overleden. Huis verkocht aan kennis.
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-08-08 14:31:30
Recht op vrije keuze (z.huis/hulpverlener‏)?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2013-02-26 13:12:24

Gemiddelde score Makelaars: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+